Davor Javorovic/PIXSELL
Davor Javorovic/PIXSELL

Mladi Osijek izaziva respekt, ali ne živi se od dojma već od bodova

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 12.08.24. | 08:29

Osijek je istrčao protiv Dinama s prosjekom godina koji je ispod 22, ali ponovno je pao u sudačkoj nadoknadi što već postaje tradicija kada Dinamo dolazi na Opus Arenu.

Osijeka nije nagradilo u nedjelju navečer. Prema svemu što su prikazali protiv Dinama, trebali su uzeti taj bod koji su čvrsto držali u svojim rukama do sudačke nadoknade u kojoj je do izražaja ponovno došao mentalitet pobjednika; ono u čemu je Dinamo nenadmašan.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

I lani je bilo slično. Osijek je trebao uzeti dvije čiste pobjede, ali na koncu su uzeli bod. U ovoj sezoni samo se nastavilo. Pobjednički mentalitet je nešto što se gradi a umjesto da se napucaju samopouzdanjem pred odlazak u Azerbejdžan, pogled na ljestvicu HNL-a sugerira “nulu”. Tek je Slaven Belupo slabiji od Osijeka što definitivno nije u skladu s onim optimizmom s kojim je Osijek krenuo u ovu sezonu.

Protiv Dinama odigrali su sasvim korektnu utakmicu. Puno bolju nego se to očekivalo u kontekstu Zire, ritma, energetske potrošnje i činjenica da je s druge strane ipak - Dinamo. Nisu imali previše prilika da ugroze Nevistića, ali Osijek je uspješno odolijevao napadima gostiju koji, treba istaknuti, nisu bili na svojoj razini. No, to ne znači da im trebaš pokloniti loptu za prvi gol (Mkrtčjan), odnosno ne ispratiti igrača za onaj drugi (Kewal). A Dinamo takve poklone ne ispušta...

Pozitivna strana bio je pristup. Igrači Osijeka potrošili su se do krajnjih granica u derbiju. Igrali su u crvenom cijelo vrijeme dok je bilo snage. Omerović je limitirao Pjacu, a Cvijanović nastavio njegovim putem. Matković je upoznao snagu i spremu Kevina Theophila koji je fizički jedan od najmoćnijih igrača HNL-a, ali zamjene koje su ušle nisu donijele dodatan impuls.

Isto tako, treba naglasiti kako je prosjek godina početne postave Osijeka protiv Dinama bio ispod 22 godine. I to definitivno izaziva dodatan respekt obzirom na način kako su odigrali, ali ne živi se od dojma već od bodova. A Osijek ih ima nula...

Uoči početka priprema Osijek nas je ugodno iznenadio predstavivši sve igrače koje su ciljali u prijalznom roku. Nije bilo odugovlačenja s potpisima ugovora i Federico Coppitelli je od prvog dana priprema imao sve na raspolaganju. Međutim, uvodne utakmice u sezonu pokazuju kako Jose Boto nije napravio posao do kraja. Pogotovo nakon odlaska Miereza jer nitko ozbiljan ne može pomisliti da je Ademi sa svoja četiri gola u četiri sezone dostojan nasljednik “EL Tora”.

Problem se možda najviše osjeti na poziciji desnog beka koju je igrao Nail Omerović a kome više odgovara pozicija u ofenzivi da bi ga zamijenio Ivan Cvijanović koji je sve samo nije desni bek. U Osijek je stigao kao onaj lijevi, da bi u Šibeniku prošle sezone igrao na toj strani wing back poziciju. Sada je osvanuo na desnoj strani i ostavio sasvim solidan dojam. Međutim, to je krpanje rupa. A ambicije Osijeka koji želi u skupinu Konferencijske lige i gornji dom HNL-a iziskuju puno više od toga. Doduše, treba biti pošten pa priznati kako nitko nije računao da će Guedes završiti u gipsu, ali...

Ne znamo strategiju sportskog sektora NK Osijek. Čeka li se možda rasplet europskih kvalifikacija pa da se odluče na nove akvizicije, ali jasno je da Coppitelli treba još nekoliko igrača. Od beka do stopera. Jelenić je ta razina, ostali se još traže. Andre Duarte očito je već mislima u Ujpestu, a Mkrtčjan definitivno nije razina Osijeka.

Treba Osijek i jednog pravog napadača. Na zimu su bili blizu realizacije Komena Andrića, sada je otišao u Rijeku. Ovih dana spominje se i povratak Mirka Marića. Jel to puka glasina ili ima nešto konkretnije, brzo će se otkriti. No, jasno je da ako Osijek prođe Ziru, otvara mu se lijepa perspektiva barem do zime. I u klubu moraju biti spremni reagirati jer uvod sezone pokazeuj kako nemaju dovoljno resursa za igru na tri kolosijeka...



Tagovi

NK OsijekGNK DinamoHNL

Ostale Vijesti