REUTERS/Stringer
REUTERS/Stringer

Mirisi Orijenta: UAE umjesto Iraka u dokvalifikacije, Moharrami pokupio ozljedu u pobjedi Irana (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 29.03.22. | 17:28

Danas je na rasporedu posljednje, deseto kolo treće faze azijskih kvalifikacija.

Ždrijeb neobičnog Svjetskog prvenstva koje će se ove godine izvanredno održati u mjesecu studenom stiže već ovoga petka. No, tada neće biti sve poznato, valja održati još i interkontinentalne kvalifikacije, pa ćemo konačni izgled sudionika na svjetskoj smotri imati tek za dva mjeseca, u lipnju. Do tada, imamo još nekoliko otvorenih pitanja koja će ipak biti odgovorena do petka. Dok se u Europi Poljaci, Šveđani, Makedonci i Portugalci bore za svega dva mjesta koja vode u Katar, Azija je stigla do svoje treće faze kvalifikacija i zadnjeg kola u kojem će napokon postati jasno tko će proći dalje.

U grupi B je sada sve jasno. Ostale su nam još svega dvije utakmice posljednjeg kola, no one neće imati značaja za poredak. Ranije danas Japan je remizirao s Vijetnamom i tako otvorio mogućnost Saudijskoj Arabiji da eventualnom pobjedom protiv Australije preuzme prvu poziciju, premda ona u odnosu na drugo mjesto ne donosi ama baš ništa. Ta utakmica je na rasporedu večeras od 20 sati. Važna je zato treća pozicija. Tamo "sjedi" Australija s 15 bodova, no Oman Branka Ivankovića ima četiri boda manje pa im više ne igra niti teorija u domaćem ogledu protiv Kine.

Zaključno, Japan i Saudijska Arabija putuju u Katar, dok će Australija u borbu za interkontinentalni playoff protiv trećeplasirane momčadi iz grupe A. Tamo ih čekaju Ujedinjeni Arapski Emirati koji su se danas dobrano preznojili stalno pogledavajući prema Dubaiju gdje je Irak protiv Sirije krojio vlastitu sudbinu. Naime, UAE je ušla u posljednje kolo s bodom više od Iraka koji je danas bio “gost” Siriji. Emirati su pak igrali na svom igralištu protiv drugoplasirane Južne Koreje koja je pak htjela pobjedom biti prva u skupini, ako ništa, radi prestiža. Irak bi pobjedom i remijem ili porazom UAE-a postao treći. Na njihovu žalost, premda je u jednom trenu izgledali kao da bi se situacija zbilja mogla obrnuti, to se nije dogodilo.

Na kraju je sve završilo u skladu s očekivanjima. Irak se protiv Sirije dobro trsio ali do pobjede nisu stigli, završilo je uz konačnih 1:1. UAE je pak dugo lomio Južnu Koreju ali na kraju ipak stigao do pobjede rezultatom 1:0.

Gol odluke pao je u 55.minuti. Tinejdžer iz Dubaija Harib Suhail je pobjegao gostujućoj obrani i potom poslao loptu u mrežu. Daleko od toga da je ovo gol vrijedan Mundijala, Emirate još čekaju još dvije utakmice koje će odrediti hoće li putovati u obližnji im Katar na Svjetsko prvenstvo.

Drugi susret, igran u Dubaiju zbog nestabilne političke situacije, donio je samo tračak nade za Irak. Sirija je vodila od početka susreta i potom se povukla na svoju polovicu. Tada su Emirati bili još uvijek na nuli protiv Koreje, no ubrzo je Irak izjednačio i tako si otvorio šansu da uz eventualni drugi pogodak i završetak utakmice Emirata remijem ili porazom prođu dalje. Izjednačio je u prvom poluvremenu Hussein nakon lijepe akcije, ali dalje od toga nije išlo.



Podsjetimo, jutros je igrao i Iran koji je neopterećen već neko vrijeme jer su osigurali pozivnicu za ždrijeb. Ipak, to nije spriječilo Skočića da danas zaigra s udarnom jedanaestoricom. Libanon je stradao rezultatom 2:0, strijelci su bili ujedno i najpoznariji Iranci sa zelenog travnjaka. Prvo je pogodio Azmoun a kasnije u drugom poluvremenu u i Jahanbakhsh. Dinamov desni bek Moharrami je napustio igru u 88.minuti zbog ozljede. Za sada nije poznato o koliko se teškoj ozljedi radi.

Što se tiče daljnjih kvalifikacija, 7.lipnja će na teren Austrlija i Ujedinjeni Arapski Emirati kako bi se pronašao posljednji putnik u interkontinentalne kvalifikacije. Tamo će pobjednik tog dvoboja odmjeriti snage s petoplasiranim iz Južne Amerike. To će biti Kolumbija, Čile ili Peru. Odgovor na to pitanje žemo dobiti noćas kada se odigra posljednje kvalifikacijsko kolo. Čile ide na Urugvaj, Kolumbija u gostima kod Venezuele, dok je Peru u svojoj Limi i čeka Paragvaj. Utakmica će biti odigrana 13 ili 14 lipnja.

 

 


Tagovi

UAESirijaIrakIranDragan SkočićJužna Koreja

Ostale Vijesti