Ivana Ivanovic/PIXSELL
Ivana Ivanovic/PIXSELL

Mile je rekao dosta: Lopta i kopačke u ormar, a viski na stol

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 23.09.21. | 12:54

Ukrajinski majstor, koji je jedan dio karijere proveo u Hajduku i RNK Splitu, rekao je svoje konačno zbogom nogometu.

Da je znao – znao je. Da je pokazao koliko može – pokazao je. Da je u karijeri mogao puno više – mogao je. Ipak, jednog dana kad se bude osvrnuo na svoju karijeru, u glavi bi mu se mogla pojaviti pjesma Kralja „My way“.

Jer Artem Milevski učinio je sve na – njegov način.

Dijete kijevskog Dinama i bivši reprezentativac Ukrajine bio je netko koga su zvali novim Shevchenkom. U ranoj fazi svoje karijere bio je sjajan. Nepredvidiv i opasan, brz na nogama, dobar izvođač prekida, a opet opasan u skoku. Dakle, imao je sve.

Oni koji ga se sjećaju sa poznate igrice Football Manager znaju da Milevski bio jedan od rijetkih igrača čija je ocjena za dribling bila 19. Dakle, i u tome je bio dobar.

Njegova 'ozbiljna' karijera odvila se u samo jednom klubu – kijevskom Dinamu. Sve nakon toga bilo je samo prolongiranje nečega što je bilo neizbježno, a to je bio kraj. Njegovo znanje, neosporno. Njegovo zalaganje… Tu je priča nešto drugačija.

Nakon 14 godina u Dinamo Kijevu otišao je prvo u Gaziantepspor, da bi nakon svega šest mjeseci preselio u Split. Iako je Hajduk klub koji uvijek napada visoka mjesta i gdje navijači uvijek traže trofeje, Milevski je veći trag ostavio u noćnim klubovima nego na samom terenu.

Što se tiče učinka u bijelom dresu igrača koji je za reprezentaciju Ukrajine skupio 50 nastupa i osam pogodaka, on je bio sljedeći – 27 nastupa, tri pogotka i šest asistencija. Nakon godinu dana prelazi u RNK Split, ali na Parku mladeži je odigrao tek jednu utakmicu.

I od onda, od siječnja 2016. godine otkako je napustio Lijepu našu, on postaje prava ptica selica. Unazad pet godina promijenio je čak šest klubova, s tim da, očekivano, nigdje nije ostavio značajniji trag. Točnije, samo je u rumunjskoj Concordiji odigrao 'kako – tako', ostalo je sve bilo za zaborav (15 nastupa, 6 pogodaka, 2 asistencije).

Posljednji klub u njegovoj karijeri bio je ukrajinski Minaj koji prošle sezone nije uspio osigurati ostanak u elitnom rangu tamošnjeg nogometa. Nakon toga, Milevski je postao slobodan igrač, a tu je, ispostavit će se, bio njegov kraj.

Igrač kojeg su u Splitu prozvali Mile Viski zbog čestih izlazaka, od danas je i službeno u mirovini. Lopta i kopačke idu u ormar, a jedan viski, kako bi se nazdravilo za i više nego dobru karijeru, može na stol.


Tagovi

Artem MilevskijHajdukUkrajinaUkrajinska nogometna reprezentacijaukrajinsko nogometno prvenstvo

Ostale Vijesti