Michael Douglas, Thomas Edison, Cico Krajnčar… ovako bi se zvali poznati nogometaši da nije bilo greške u sustavu

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 31.12.18. | 15:42

Jedna greška mnogo znači…

Brazilski nogometaši vjerojatno su najpoznatiji u svijetu po svojim nesvakidašnjim imenima. Pored standardnih nadimaka na koje smo navikli – poput Pelea ili Garrinche – mnogi nogometaši iz te južnoameričke zemlje dobili su stvarna imena po nekim nevjerojatnim pojavama i pop-kulturnim fenomenima.

Najistaknutiji od njih u posljednjih nekoliko godina svakako je desni bočni igrač koji trenutno igra za Vasco da Gamu. Njegovo ime je Yago Pikachu, a 26-godišnjak je to ime u potpunosti preuzeo iz očiglednog razloga – jer je volio veoma heroja iz crtića Pokemoni.

Ima u Brazilu svega, od Creedence Clearwater Couta (dobio ime po bendu iz 1970-ih godina), preko Mahatme Gandhija i Ben-Hura do Argela Fucksa koji je prilikom prelaska u portugalsku Benficu postao zaslužan za jedan od najpoznatijih naslova u svjetskim nogometnim medijima.

Da 'čudna imena' nisu vezana samo uz državu sambe i karnevala, dokaz je i Anthony Philip David Terry Frank Donald Stanley Gerry Gordon Stephen James Oatway. Pitate se što ste upravo pročitali? Riječ je o pomoćniku urugvajskog trenera Gusa Poyeta, koji je najveći dio svoje igračke karijere proveo u Brighton & Hove Albionu, a ime je dobio po prvoj postavi Queens Park Rangersa iz 1973. godine koja je osigurala ulazak u prvu ligu.

Ipak, ovaj članak se bavi imenima poznatih nogometaša koji su greškom dobili imena koja trenutno nose. U Hrvatskoj je svakako najpoznatiji primjer Zlatka Cice Kranjčara koji se prezivao Krajnčar sve do 16. godine života. Tada je, naime, bio primoran napraviti osobnu iskaznicu, a nadležne osobe zamijenili su slova 'N' i 'J' te je Nikin otac upisan u nogometne registre kao Kranjčar i s tim prezimenom ušao u povijesne knjige zagrebačkog Dinama i hrvatske nogometne reprezentacije.

Slična zamjena slova dogodila se kostarikanskom reprezentativcu Kendallu Wastonu koji je ime trebao dobiti po znanstveniku koji je otkrio DNA, Jamesu Watsonu. Nije on jedini koji je trebao dobiti ime po znanstveniku, ali se plan roditelja prilikom imenovanja izjalovio.

Majka Edinsona Cavanija htjela je nazvati sina po izumitelju žarulje, Thomasu Edisonu, ali su prilikom izdavanja rodnog lista, Urugvajcu u ime ubacili dodatno slovo 'N'. Slična stvar se dogodila i Park Ji-Sungu, kojemu je u izvornom imenu slovo 'G' višak.

Vratimo se na Brazilce. Malo je poznato da se defanzivni veznjak Real Madrida zapravo zove Casimiro, ali kada su mu otisnuli dres sa, danas svima poznatim, imenom Casemiro, 26-godišnjak je odigrao odličnu utakmicu te je odlučio ostati 'roba s greškom' – naravno, kada je ime na dresu u pitanju.

Za kraj možda i najzanimljivija priča. Casemirov sunarodnjak koji je još donedavno nosio dres Selecaa, dobio je poprilično drugačije ime od onog što su njegovi roditelji naumili. Naime, osvajač trostruke krune s Interom, Maicon, ima brata blizanca, a s obzirom da su njihovi majka i otac (bivši nogometaš) bili veliki filmofili, odlučili su nazvati sinove po hollywoodskim velikanima.

Jedan brat je dobio ime Marlon – po Marlonu Brandu – dok je drugi, nama puno poznatiji, trebao dobiti ime Michael Douglas. Ipak, prilikom upisa sina u knjige rođenih došlo je do svojevrsnog 'gluhog telefona' te je bivši desni bek Citya, Rome, Monaca i Cruzeira, dobio ime Maicon Douglas Sisenando.

(Foto: Reuters)


Tagovi

MaiconEdinson CavaniZlatko KranjčarCasemiro

Ostale Vijesti