Mateo Mužek/Privatna arhiva
Mateo Mužek/Privatna arhiva

Mateo Mužek za Germanijak: "Ako je Tobol izbacio Hajduk, možemo i mi Osijek"

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 21.07.22. | 07:57

Sin legendarnog Damira Mužeka od ovog ljeta je član Kyzylzhara, kluba koji stoji na putu Osijeku prema skupini Konferencijske lige

U rosteru Kyzylzhara i jedno poznato prezime. Mateo Mužek (27), sin Damira Mužeka, ovo ljeto stigao je u Kazahstan iz slovenskog Radomlja. Nije mu prvi put. Prije tri godine nosio je dres Šahter Karagandija

“Počeo sam u Vrapču. Potom je slijedila Kustošija pa cijeli omladinski pogon koji sam proveo u Hrvatskom dragovoljcu. I onda je krenula seniorska karijera koju sam proveo u više država. Od Slovenije, Azerbajdžana, Škotske, Moldavije, Grčke i Kazahstana. Ovo ljeto sam dosta dugo čekao, stigla je ponuda Kizilžara koji igra Europu i procijenio sam da je to dobra prilika”, javio se Mužek iz Astane u kojoj će Kyzylzhar u četvrtak odmjeriti snage s Osijekom. Inače, protivnik Osijeka dolazi sa sjevera Kazahstana, ali zbog uvjeta će igrati u Astani na stadionu gdje je Bjelica već jednom prošao dalje u europskim natjecanjima, kao trener Dinama protiv domaće Astane.

“Kyzylzhar je sa sjevera, blizu granice s Rusijom. Grad ima stotinjak tisuća stanovnika i zaista je lijep i ugodan za život. Klub raste u svim segmentima. Organizacija je dobra, lani su bili četvrti i nisu promijenili puno momčad. Imali su malo lošiji ulazak u sezonu, ali to nije prava slika. Šteta što smo poraženi u Kupu, prema svemu što smo pokazali na travnjaku, trebali smo upisati pobjedu ali ovdje se kup igra po skupinama pa imamo još šanse”, otkriva nam Mužek koji je ovih dana dosta tražen. Kao što je Kyzylzhar nepoznanica za nas, tako je i Osijek poprilična enigma za Kazahstance.

“Da, pitaju često za neke detalje, ali mislim da su trener i njegov stručni stožer dobro izanalizirali Osijek i da tu neće biti nekih iznenađenja. Osobno imam veliki motiv jer je to klub iz moje zemlje. Bjelica I Osijek su lani u HNL-u pokazali snagu, došao im je Beljo, vraća se Lovrić. Jaka momčad…”, referira naš sugovornik. Inače, Kyzylzhar je već nekoliko dana u Astani gdje se prilagođava novim uvjetima. Doduše, umjetna trava za njih ne bi trebala biti problem jer većina klubova u ligi igra na takvoj podlozi.

“Da, ovdje su takvi vremenski uvjeti da je umjetna trava nužnost. I da vam budem iskren, svakoj momčadi koja ne igra na takvoj podlozi treba neko vrijeme da se prilagodi. Možda je to naša prilika protiv Osijeka”, iskreno će Mužek.

Što se tiče neke usporedbe nogometa u Kazahstanu s onim u HNL-u jasno je da se u Hrvatskoj igra tehnički i taktički bolji nogomet. Međutim, razlika je svake godine sve manja.

“Pa Tobol je lani izbacio Hajduk, puno je tu reprezentativaca pronašla svoje mjesto, liga nije lagana. Fizički morate biti jako dobro spreman da bi svladali izazove”, tumači stoper kojeg smo pitali za financijsku stranu priče ili zašto je Kazahstana obećana zemlja za mnoge nogometaše.

“Ajmo ovako; Tobol, Astana i Kairat su odmah iza Dinama po plaćama. Ovi ostali klubovi sigurno mogu dati više nego prosjek HNL-a. Zemlja je lijepa za život, uređena i zaista je ovdje užitak igrati”.

Hrvatski nogomet na visokoj je cijeni u Kazahstanu. Uspjesi reprezentacije popularizirali su Hrvate u toj velikoj zemlji. Naravno, odskače jedno ime…

“Igrali smo nedavno na treningu međusobno i suigrač pogodio vanjskom nogom. Svi stali i deru se: Moooodrić. Nekada su sinonim za takve udarce bili Messi i Ronaldo, sada je Luka. Eto, dovoljno sam vam rekao kako Hrvati kotiraju u Kazahstanu”, smije se Mužek koji ima ugovor do zime pa će vidjeti što i kako dalje. Vjerojatno će biti u postavi protiv Osijeka a silno se veseli uzvratu u Gradskom vrtu.

“Doći će neki prijatelji iz Zagreba, već su se najavili. Ne znam za tatu, on će vjerojatno na more. Svjestan sam da je Osijek favorit u dvije utakmice, ali ovo je natjecanje u kojem ne prolazi uvijek onaj koji ima kvalitetniji kadar. Ako je Tobol prošao Hajduk, mislim da imamo svoje šanse protiv Osijeka”, poručio je Mateo Mužek za kraj.


Tagovi

Mateo MužekNK OsijekKonferencijska liga

Ostale Vijesti