Luketin za Germanijak: "Smiješno mi je da igrače od 25 godina nazivamo mladima"

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 16.02.23. | 08:32

Pred završnicu Hrvatskog malonogometnog kupa (17.-20. veljače) napravili smo seriju razgovora s igračima sudionicima. Nakon razgovora s najboljim hrvatskim igračem futsala iz 2022., Tonijem Jelavićem, porazgovarali smo i s najboljim igračem iz 2020., dugogodišnjim golmanom reprezentacije, a sadašnjim vratarom Crnice Žarkom Luketinom.

Većina hrvatskih futsal analitičara složit će se s tvrdnjom da je Žarko Luketin najbolji hrvatski vratar futsala svih vremena. Popularni 'Žare' bio je dugogodišnja jedinica hrvatske futsal reprezentacije od koje se oprostio prije godinu dana nakon završetka Europskog prvenstva koje se igralo u Nizozemskoj. Ovaj 33-godišnji Splićanin na veliku je scenu stigao u dresu Vrgorca s kojim je igrao finale prvenstva, bio je dio 'atomske' momčadi Splita koja je igrala tri finala prvenstva u nizu i osvojila Kup, a vrhunac karijere doživio je u Olmissumu s kojim je dvije godine u nizu osvojio naslov prvaka države, u drugoj godini i duplu krunu.

Njegov prelazak iz Olmissuma u Futsal Pulu, na ljeto 2021. dosta je odjeknuo ne samo futsal zajednicom. Luketin je Puljane, u njihovoj premijernoj sezoni u eliti, vodio do finala prvenstva. A onda, novi 'šok', Luketin je prošlog ljeta napustio viceprvaka i potpisao za šibensku Crnicu.

"Crnica je stabilan prvoligaš koji već par godina igra zapaženu ulogu u prvenstvu, svake godine igraju polufinale ili četvrtfinale prvenstva, ali nikako da naprave iskorak u finale prvenstva. Svojim dolaskom mislim da sam ih pojačao i da imamo šansu ovu sezonu napraviti taj jedan iskorak. Šteta je što smo početkom sezone ostali bez Repića i Rafinhe, mislim da bismo s njima dvojicom i još, recimo, jednim pojačanjem na polusezoni čak bili favoriti za osvajanje trofeja. No, i ovako imamo dobar roster, imamo širinu, sada smo se još pojačali s dva Brazilca i svakako se imamo pravo nadati osvajanju Kupa, ali i naslova prvaka države. Zbog toga, uostalom radimo i treniramo cijelu sezonu".

Pred Crnicom je završnica Kupa koja se od 17. do 20. veljače održava u Domu sportova II, a koja je, ujedno, i glavni razlog zašto smo ga kontaktirali.

U četvrtfinalu Kupa Crnica je izvukla viceprvaka države i nedavnog sudionika Lige prvaka Futsal Pulu, ujedno i momčad koju su na domaćem parketu pobijedili u posljednjem prvenstvenom kolu. Futsal Pula je, dakako, i Luketinov prošlosezonski klub...

"Moja očekivanja od Kupa su da damo sve od sebe i probamo dogurati što dalje. Kao i svi drugi nadamo se osvajanju trofeja. Kup je specifično natjecanje u kojem svatko može doći do naslova. Ako ćemo gledati sve momčadi turnira, mislim da su Novo Vrijeme i Futsal Dinamo favoriti, trenutno su u najboljoj formi, ali ne smijemo podcijeniti ni Pulu, koja ima odlične igrače koji su početkom sezone parirali Sportingu u Ligi prvaka", rekao je Luketin i nastavio:

"Ovisit će dosta toga i o ždrijebu u polufinalu, ali moja očekivanja od Crnice su da damo sve od sebe i probamo napasti naslov. Pokazali smo ove sezone da možemo igrati sa svima. Pulu smo pobijedili u posljednjem prvenstvenom kolu, probat ćemo i opet. Ako izgubimo, okrećemo se prvenstvu i pripremamo se za playoff".

U preostalim klubovima, posebno Novom Vremenu, Futsal Dinamu i, dakako, Futsal Puli igraju brojni igrači s kojima je Luketin dijelio svlačionicu u klubovima i reprezentaciji. Zanimalo nas je je li se Luketin čuo s njima i postoji li 'zdrava provokacija' pred Završni turnir?

"Moram reći da se nisam čuo s bivšim suigračima, a i kada gledam kroz ovih svojih 12, 13 sezona u futsalu, rijetko da ima koga s kime nisam igrao. Vidjet ćemo se u Zagrebu, pred nama su lijepa tri-četiri dana, očekujem odličnu atmosferu, a nadam se da će i gledatelji doći u velikom broju jer futsal ove godine, smatram, ima što pokazati".

Kada smo već spomenuli reprezentaciju, Luketin se od iste oprostio početkom godine, nakon što je dugi niz godina bio njen stožerni igrač. Kako gledaš na novu, pomlađenu hrvatsku reprezentaciju?

"Da vam budem iskren, reprezentaciju nisam previše pratio nakon što sam se povukao iz nje. Jednostavno nisam stigao. Vidim da su rezultati dobri, što me veseli kao i sve navijače reprezentacije i ljubitelje futsala. Nadam se da će se takvi rezultati nastaviti i u budućnosti".

Kakva se tebi čini hrvatska golmanska budućnost, koje bi mlade vratare izdvojio kao najperspektivnije?

"Ja možda imam malo drukčiji pojam mladoga, za mene netko tko ima 20, 21 godinu već mora biti top klasa, među najboljima u Hrvatskoj. Tako je barem bilo u moje vrijeme. Ja sam u tim godinama bio dio reprezentacije, uz Ivu Jukića koji je bio dosta stariji i iskusniji. Dario Marinović je s 19 godina pokazivao da će biti najbolji hrvatski igrač, s 20 je to potvrdio, da ne nabrajam dalje. Danas s 25 godina nekoga nazivamo mladim i još ga se nešto 'čeka'. Za mene je to smiješno. U 1.HMNL ima nekoliko 'mladih' golmana, s 22, 23 godine, ali za koje ne mogu reći hoće li biti nositelji u reprezentaciji u narednim godinama. Mislim da svi trebaju puno raditi i trenirati, ali da se pojavio netko tko iskače iznad svih drugih i da mogu reći 'to je taj', ne mogu".

Za kraj, upitali smo Luketina s kojim bi rezultatom bio zadovoljan, kako i u predstojećem kupu, tako i u prvenstvu?

"Mene bi osobno zadovoljio ulazak u finale u prvenstvu, a u Kupu osvajanje trofeja. Možda će netko reći da su to nerealni ciljevi, ali ako ih ne postavimo visoko, onda nemamo za što ni trenirati i raditi", zaključio je naš razgovor.

U petak, 17. veljače, bit će odigrane utakmice četvrtfinala. U subotu je dan odmora, a polufinale je na rasporedu u nedjelju 19. veljače. Finalna utakmica bit će odigrana u ponedjeljak, 20. veljače, s početkom u 18:30. Ždrijeb polufinala održat će se u petak, nakon posljednje utakmice četvrtfinala.

Cijene ulaznica za pojedinačni dan iznose 5 eura, a paket ulaznica za sva tri dana 15 eura. Domaćin završnice je za sve kupce godišnjih ulaznica omogućio tri pića dobrodošlice po želji.

Ulaznice je moguće kupiti u Klubu navijača Dinama u Ilici 37, online putem Core Eventa ili na blagajnama Doma sportova II na dane turnira.

Sve utakmice bit će u izravnom prijenosu na kanalima MaxSporta.



Tagovi

FutsalCrnica ŠibenikŽarko Luketin

Ostale Vijesti