Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Lukavi Postonjski i varaždinska obrambena klinika prekinuli pobjednički niz Gorice

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 30.09.23. | 18:56

Gledali smo izrazito neobičnu utakmicu, a presudilo je lukavo dodavanje i hladnokrvna realizacija Igora Postonjskog.

U prvoj utakmici 10. kola Hrvatske nogometne lige, Varaždin je na domaćem terenu pobijedio Goricu s 1-0 i time joj nanio prvi poraz nakon 20. kolovoza. Bio je to vrlo neobičan dvoboj u kojem je Gorica dominirala prvih 25 minuta, potom naivno primila pogodak iz jedanaesterca, a sve nakon toga bila je defanzivna klinika momčadi koju vodi Mario Kovačević.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+) 

Uvodne minute nisu nam pružile mnogo toga, osim tradicionalnog ispitivanja snaga, a prvu prijetnju bilježimo u 10. minuti. Gorica je izvela ubačaj iz kuta, najviši je bio Krizmanić, no njegov udarac izbijen je s gol linije, prije nego je Zelenika stigao reagirati.

Gosti ponovno prijete na ulasku u 14. minutu, kada je Vujnović tukao s 10-ak metara iskosa, ali to je bilo samo dobro zagrijavanje za Zeleniku. Zanimljivost koju možemo izdvojiti iz iste minute je i to da je tek u tim trenucima napravljen prvi prekršaj na dvoboju, što je svakako za pohvalu.

Nedugo zatim, udarac je oprobao i Mrzljak, a vrlo blizu pogotka gosti su došli u 23. minuti. Ndockyt je proigrao Majstorovića, koji s 11 metara vraća na udarac Vujnoviću, ali prolazi pola metra pored vratnice.

U tom je trenutku statistika udaraca glasila 0-4 u korist Gorice, koja je bila znatno bolja momčad od pomalo uspavanih domaćina. Ali, kad ne zabiješ, kazna obično stigne. Lukavi Igor Postonjski brzo je izveo slobodan udarac prema Drožđeku, koji je izašao sam pred Banića, a vratar Gorice ga ruši. Sudac utakmice Duje Strukan bez imalo razmišljanja opravdano je pokazao na bijelu točku, a siguran realizator bio je Igor Postonjski, koji je time dobio zasluženu nagradu jer je jedanaesterac stigao nakon što je ni iz čega izmislio sjajnu loptu za Drožđeka. Iskusnom veznjaku ovo je bio četvrti pogodak u sezoni, od čega tri jedanaesterca.

Pogodak u mreži umrtvio je igru na desetak minuta, a dašak živosti unijela je bomba Elezija s 18 metara, ali Banić je to sigurno boksao. Do konca prvog dijela, Varaždin je diktirao tempo i tražio drugi pogodak, ali bez izrazitih prigoda.

U nastavak se ušlo s jednom promjenom, Domjanić je zamijenio Brodića, a kako je prvi dio završio, tako je i nastavljeno. Varaždin je kontrolirao dvoboj, što je Jeličića nagnalo da u 60. minuti napravi prve dvije zamjene. U igru je uveo Raspopovića i Mitrovića, inače standardne članove početne postave, tako da je u tom trenutku na terenu bila jedanaestorka koju smo i očekivali da će krenuti. I odmah je umalo urodilo plodom. Pomalo i čudno kako nije, jer u 61. minuti navijači Gorice u nevjerici su gledali što se događa. Štiglec je ubacio na drugu vratnicu, Vujnović jako dobro tukao, Zelenika izvrsno brani, ali lopta je pala točno na nogu Štigleca, no njegov udarac maestralno je blokirao Jelenić i spriječio siguran pogodak.

Povukao je nove poteze i Kovačević, uveo povratnika Belcara te dodatno učvrstio sredinu s Marinom. I dobio je što je tražio. U sljedećih 20-ak minuta gotovo se ništa spomena vrijednog nije dogodilo, izuzev nekoliko novih promjena. U 87. minuti bilježimo prvi pokušaj Varaždina iz igre u drugom dijelu, no udarac Vukčevića otišao je visoko iznad gola. Duboko u sudačkoj nadoknadi, opasno je zaprijetio Drožđek, a u posljednjoj minuti dodatka Varaždinci su izborii svoj prvi udarac iz kuta na utakmici. Doktorski su umrtvili igru nakon vodećeg pogotka i osim situacije u 61. minuti, Gorica je bila potpuno sterilna prema naprijed.

Varaždin – Gorica 1-0

Varaždin. Stadion Varteksa

Strijelci: 1-0 Postonjski (26., 11m)

Žuti kartoni: Pršir (Gorica)

Sudac: Duje Strukan (Split), pomoćnici: Alen Jakšić (Solin) i Dario Kolarević (Zagreb), četvrti sudac: Jakov Titlić (Potravlje), VAR: Ante Čuljak (Zagreb), AVAR: Hrvoje Radić (Split)

Varaždin (4-3-3): Zelenika – Vukčević, Jelenić, Pellumbi, Boršić – Pilj (72. Škaričić), Postonjski (90. Mištrafović), Elezi (66. Belcar) – Mitrovski (66. Marina), Brodić (46. Domjanić), Drožđek

Gorica (4-2-3-1): Banić – Munksgaard (59. Raspopović), Maloča, Krizmanić, Štiglec – Soldo (59. Mitrović), Mrzljak – Majstorović (71. Matavž), Pršir, Ndockyt – Vujnović (71. Jurić)



Tagovi

Hrvatska nogometna ligaNK VaraždinVaraždinHNK GoricaIgor PostonjskiHNL

Ostale Vijesti