„Luđak“ misli ozbiljno i probija granicu od 100 milijuna eura (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 6min | ned. 06.09.20. | 09:30

Uprava stoji iza njega, novaca ima „na bacanje“, a on želi biti sve samo ne 'prolaznik' u Premier ligi.

Kultni Leeds United, nakon dugih 16 godina, od ove je sezone ponovno dio elitnog ranga engleskog nogometa. Klub koji je tri puta osvajao naslov prvaka Engleske, koji je dogurao do finala Lige prvaka, koji je osvojio Kup UEFA i koji je 70-ih godina prošlog stoljeća bio jedan od sinonima za nogometnog velikana napokon se vratio tamo gdje mu je mjesto i tamo gdje, voljeli li ih vi ili ne, klub takve povijesti zaslužuje biti.

Iako su u svojoj 100 godina dugoj povijesti The Peacocksi u svojim redovima imali nebrojeno veliki broj vrhunskih igrača i trenera, kad je riječ o najvećoj klupskoj legendi mnogi se slažu da će to zauvijek ostati Don Revie.

Nekadašnji engleski reprezentativac i izbornik bio je glavni trener Leeds Uniteda 13 godina. Zanimljivo, u prvoj godini kad je sjeo na klupu ovog kultnog kluba, Revie je obnašao ulogu trenera – igrača, a većina trofeja osvojena je upravo dok je on bio na čelu kluba.

Osvojio je drugu ligu, prvu ligu u dva navrata, osvajao je i FA i Liga kup, ali povrh svega, bio je netko koga su domaći navijači (a i njegovi igrači) naprosto obožavali te se i dan danas, usprkos raznim kontroverzama koje je imao u svojoj trenerskoj karijeri, o njemu priča kao o božanstvu.

Revie je bio trener koji je od svojih igrača tražio stvari koje tada nisu bile uobičajene, inzistirao je na određenoj vrsti ponašanja, igrače je tretirao kao sebi ravne, a nerijetko je s njima vodio individualne razgovore tako da bi ih poslije napornog treninga ili utakmice odlučio sam izmasirati. Uostalom, jedna tribina na Ellan Roadu danas nosi njegovo ime, a svi znamo da to na Otoku ima veliki značaj.

Don Revie bio je svoj, drugačiji. Danas, ista stvar vrijedi i za Marcela Bielsu.

65-godišnji Argentinac prije dvije godine postao je glavni trener Leeds Uniteda. Prethodno je vodio klubove poput Athletic Bilbaa, Marseillea, Lazija i Lillea, a dugi niz godina bio je izbornik Argentine (1998. – 2004.), a zatim i Čilea (2007. – 2011.).

Čim je stigao u klub, Bielsa je postao najplaćeniji trener u klupskoj povijesti. Igračima je odmah postalo jasno kako je Argentinac netko tko ima svoju viziju nogometa. Po Bielsi postoji osam načina kako izvesti centaršut, postoji 11 načina kako pucati na gol, 17 načina kako se braniti i 36 načina kako dodati loptu. Da, 'El Loco' je apsolutno sve izračunao, a ne treba ni pisati kako je svoji igračima dao 'malu' knjižicu koja sve te njegove tvrdnje zorno potkrepljuje.

Slaven Bilić je u svojem posljednjem intervju za hrvatske medije objasnio kako biti Bielsa nije baš jednostavno. Odnosno, po njemu je nemoguće biti Bielsa.

„Ne možeš ti reći da ćeš gledati treninge Bielse pa ćemo dogodine biti isti. Nećeš! Sad ću ja zapisat, pa ću gledat, pa ću pobijedit… Nećeš! Ne ide to tako… Zato je on - El Loco“, rekao je bivši hrvatski izbornik koji trenutno vodi WBA.

U jednom razgovoru za lokalne medije, dosadašnja prva špica Leedsa i prošlosezonski najbolji strijelac kluba, Patrick Bamford, rekao je kako je Bielsa cijelu momčad natjerao da očiste svoj stadion nakon jednog domaćeg poraza (6. kolo, sezona 19/20., Swansea) kako bi naučili cijeniti dres koji nose. Poseban čovjek, nema što…

Sudeći prema aktivnosti na ljetnoj tržnici, Leeds United u ovoj 20/21. sezoni ne planira biti jedan od prolaznika u ligi. Iako, kupovina skupocjenih pojačanja ne znači nužno da će klub ostati u ligi i biti konkurentan. Ne slažete se s tim? Pitajte čelnike Fulhama…

Klub iz Londona ušao je u Premier ligu u sezoni 18/19., da bi odmah sljedeće sezone ispali u Championship. Tog ljeta doveli su Serrija iz Nice za 30 milijuna eura. Anguissa su platili 24,85 milijuna eura, sličan iznos izdvojili su i za Mitrovića. Ukupno su doveli čak 15 igrača (njih šest na posudbu – koju su platili), izdvojili su 116 milijuna eura, ali usprkos svemu nisu uspjeli osigurati prvoligaški status.

Njihova sreća je ta da su u ove sezone, nakon nevjerojatno uzbudljive borbe u doigravanju, ponovno izborili ulazak u Premier ligu, ali mnogi vjeruju da ove sezone neće raditi ono što su napravili pred dva ljeta već će postojeću momčad pojačati s dva-tri ozbiljna pojačanja za ona mjesta na kojima su 'najtanji'. Dogovorili su Knockaerta iz Brightona za 11,7 milijuna eura, Reeda iz Southampotona za devet milijuna, Wiganov Robinson koštao ih je svega dva milijuna, a na posudbe je stigao Mario Lemina (također Southampton). Dosad su potrošili 25 milijuna eura i prema svemu sudeći veći dio posla su odradili. No, tko zna, možda nas ipak iznenade…

Kad je riječ o Leedsu, „El Loco“ je u ovaj prijelazni rok krenuo dosta 'ofenzivno'. Prije svega, njegov klub je službeno otkupio Heldera Costu koji je prošlu sezonu bio član Leedsa kao posuđeni igrač Wolvesa. Portugalski reprezentativac (jedan nastup, jedan pogodak) porijeklo vuče iz Angole, a s Leedsom je potpisao četverogodišnji ugovor. Taj posao Leeds je koštao 17,7 milijuna eura.

Ako ste mislili da je to najviše što je Leeds potrošio – prevarili ste se. Naime, devetka Furije, Rodrigo Moreno, stigao je iz Valencije za ogromnih 30 milijuna eura. To je ujedno i rekordan ulazni transfer kluba, a 29-godišnji napadač trebao bi biti udarna igla Bielsine momčadi.

U klub su stigli još Koch (Freiburg, 13 milijuna eura) i Meslier (Lorient, 6,5 milijuna eura), dok su za drugu momčad angažirani Gelhardt (Wigan, milijun seura) i Drameh (Fulham, 440 tisuća eura).

No, tu nije kraj. Kao potencijalno pojačanje spominjao se Michy Batshuayi, iako je njegovo dovođenje sada nije toliko izgledno kao što je bilo prije nego li je Rodrigo stigao u klub. Jedan od najvećih stručnjaka glede transfera od sportskih novinara, Fabrizio Romano, nedavno je pisao kako Bielsa promptno prati Rodriga De Paula, 26-godišnjeg Argentinca iz Udinesea, da bi isti izvor potpuno uzburkao sve ljubitelje hrvatskog nogometa kada je u nedjelju navečer objavio kako je Bielsa zainteresiran za mladog i iznimno talentiranog braniča zagrebačkog Dinama, Joška Gvardiola. Pisalo se o iznosu od 20-ak milijuna eura, ali osim toga informacija o ovom transferu i nema previše. Možda je baš to znak da je cijeli posao dosta ozbiljan…

Leeds se sve više i sve češće spominje kao jedan od klubova koji bi u jednom prijelaznom roku mogao probiti magičnu granicu od 100 milijuna eura. Zasad su potrošili točno 68,64 milijuna eura, a ako se dolasci Gvardiola i De Paula stvarno ostvare, 'stotka' se sigurno prelazi. 

Ranije su se spominjali Hart i Bravo, ali oba vratara potpisala su za nove klubove. Bivši engleski reprezentativac seli u Tottenham, dok će Bravo karijeru nastaviti u Betisu.

Od obrambenih igrača, osim već spomenutog Gvardiola, turski mediji (čije informacije treba uzeti s dozom rezerve) pisali su kako 65-godišnji Argentinac razmišlja o Mauriciju Isli, ali budući da je on otišao u Flamengo, jasno je da je sve bila samo 'bomba turskih medija'.

Jednako tako, odjednom je niknulo ime Branislava Ivanovića koji je od ovog ljeta slobodan igrač, ali dobro obavještene kolege iz Mozzart Sporta kako su zasad u maloj prednosti Fulham i Crvena zvezda. Doduše, sva četvorica došli bi kao slobodni igrači te za njih ne bi bila plaćena nikakva odšteta, ali od svega – ništa.

U veznoj liniji Bielsa je već uigrao automatizme, i taj dio njegove momčadi nekako najbolje djeluje. Osim De Paula, nije bilo nekih 'ozbiljnijih' glasina.

Što se tiče napadačke trećine, tu su stvari sada potpuno jasne. Uz Branforda, Leeds je sada dobio i Rodriga, tako da se neko veće pojačanje tu ne očekuje. Engleski mediji pisali su da je njihova želja Edinson Cavani, ali Urugvajac je trenutno ipak najbliži Benfici.

No, ako uzmemo u obzir da je prošle sezone „El Loco“ 36 od 38 utakmica u Championshipu započeo s jednim isturenim napadačem, ne treba očekivati neke velike zaokrete u njegovoj ideologiji nakon što je izborio ulazak u Premier ligu. Jedan napadač, a na raspolaganju su mu Rodrigo, Bramford i mladi Tyler Roberts. Taman.

Leeds tako neće, ili barem ne bi trebao biti, netko koga će 'velikani' olako shvatiti. Osim Bielse, kojeg je Pep Guardiola označio kao najboljeg trenera današnjice, grad koji je (izuzev Londona) u Velikoj Britaniji poznat po najrazvijenijem poslovnom i pravno-financijskom sektoru, ponovno bi trebao dobiti jakog premierligaša.

Vrijeme u Yorkshireu nije lijepo, hrana nije naročito privlačna, cijela regija nema neke velebne znamenitosti koja bi privukla turiste, ali zato nogomet… E tu je priča nešto drugačija.

Postava Leedsa u slučaju da se ostvare svi predviđeni transferi za sljedeću sezonu:

(foto: Action images)

 

 

 

 

 

 

 

 


Tagovi

Marcelo BielsaLeeds UnitedPremier ligaizdvajamo

Ostale Vijesti