REUTERS/Tony Obrien
REUTERS/Tony Obrien

Londonske kombinacije: Crystal Palace potpisao rekordan ček, Arsenal je za manji iznos prodavao Fabregasa, Van Persieja…

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 28.08.24. | 14:00

Bit će to najveći ulazni transfer u povijesti jednog londonskog kluba i drugi najveći izlazni transfer u povijesti drugog.

Na ljetnoj tržnici nogometaša stvari se mijenjaju iz sekunde u sekundu. U jednom trenutku pomisliš da si dogovorio kupnju, ali onda se pojavi netko drugi tko je spreman platiti više pa naizgled dogovoren posao propadne. S druge strane, zna se dogoditi da netko kaže 'kupujem', prodavač u tom trenutku otjera sve druge zainteresirane, ali se onda dotični kupac ipak predomisli kad shvati koliko novaca mora izdvojiti. Nije to ništa novo, takvih je stvari bilo i prije, ali u svijetu novih medija i društvenih mreža koje dopuštaju informaciji da napravi krug oko cijelog svijeta za svega nekoliko sekundi, pojam 'ekskluziva' počeo se previše koristiti, a sama informacija lažno tretirati.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Eddie Nketiah u posljednjih nekoliko prijelaznih rokova žrtva je 'novog svijeta'. Skoro da ne pamtimo nijedan prijelazni rok unazad nekoliko godina, a da Nketiah nije sve dogovorio s novim klubom. Uvijek je ostalo samo da se popeglaju posljednji detalji ugovora, da bi onda na kraju sve propalo. Jednom je krivcem označen sam igrač, drugi put Arsenal, treći i četvrti put klubovi koji su ga htjeli dovesti… Uglavnom, shvatili ste u kojem smjeru ide priča. Ovog ljeta izgleda kako je ponovno sve dogovoreno s novim klubom. Samo, sada ime novog kluba neće odzvoniti kao ranije, sada je 25-godišnji Eddie Nketiah nadomak Crystal Palace. S kojim je 'sve dogovoreno', ali u njegovom slučaju to nije prvi, a vrlo vjerojatno ni posljednji put…

U redu, možda Crystal Palace nije klub koji osigurava naslovnice i čija se navijačka baza broji u milijunima, ali kad smo već kod brojanja i milijuna, onda ovaj transfer svakako zaslužuje da na njega potroši malo vremena. Naime, ako opet ne dođe do nekog preokreta, Nketiah će preseliti iz jedne londonske momčadi u drugu, a odšteta koju bi Arsenal trebao uprihoditi u ovom poslu kreće se oko 35 milijuna eura. U prijevodu, bit će to drugi najveći izlazni transfer u povijesti Arsenala koji je skuplje naplatio samo Oxlade-Chamberlaina kad su ga onomad prodali Liverpoolu za 38 milijuna eura, dok će iz perspektive Crystal Palacea ovo biti najveći transfer u povijesti. Jedini igrač za kojeg su dosad prebacili iznos od 30 milijuna eura je Christian Benteke, a on im je za to uzvratio sa 37 pogodaka i 11 asistencija u 177 nastupa za kluba. Iako je Crystal Palace sve samo ne atraktivan klub, od Bentekea se ipak očekivalo malo više, s tim da se od Belgijca nije očekivalo ni upola koliko se sada očekuje od Nketiaha.

Crystal Palace je ovog ljeta od izlaznih transfera (Olise, Andersen, Ayew) zaradio nešto manje od 90 milijuna ura, dok su na nove igrače potrošili trećinu tog iznosa. Stigli su im Kamada, Sarr i Riad, ali trener Glasner jasno je od uprave tražio da mu se osiguraju usluge novog napadača. Mateta je pred kraj prošle sezone igrao vrlo dobro, ali s njim je problem što se nikada ne zna kada će se upaliti, a kada ugasiti. S druge strane, Edouard je neupitno vrlo dobar igrač, ali budući da je u dosadašnjih 95 nastupa u Premier ligi postigao 18 pogodaka, Glasnerov vapaj za novom devetkom ne bi ga trebao previše iznenaditi.

Zanimljivo, iako je Arsenal neupitno jedan od velikana engleskog nogometa, očito je da im ekipa zadužena za prodaju igrača ne radi baš najbolji posao. Naime, spomenuli smo već kako su najviše zaradili na prodaji Oxladea-Chamberlaina u Liverpool (38 milijuna eura), što je pomalo apsurdno kad se sjetimo kakve su sve igrače imali i u kakve su klubove oni odlazili. Sancheza i Fabregasa naplatili su s 34 milijuna eura, Smith-Rowe napustio ih je 31.8, Van Persie za skromnih 30.7… Arsenal zna kupiti, ali prodati – nešto slabije.

I zato ovaj transfer Nketiaha treba dodatno honorirati. I od strane jednih, i od strane drugih.

Inače, razlog zašto je Palace odlučio ekspresno završiti ovaj posao je Nottingham Forest, momčad koja isto traži novog napada. Oni su se u konačnici odlučili okladiti na Santiaga Gimeneza iz Feyenoorda, ali Nizozemci su dosad sve njihove ponude hladnokrvno odbili. Meksikanac želi u Premier ligu, ali na De Kuipu ga cijene na barem 10 milijuna eura više od onoga što Šumari zasad nude. Kako postoji mogućnost da u jednom trenutku kažu 'sada je dosta' i okrenu se drugim opcijama, Palace se potrudio da u tom trenutku Nketiah, koji je 'drugi pick' Šumara, više ne bude na tržištu.

S novim klubom trebao bi potpisati u narednih 48 sati, što znači da će posljednje minute prijelaznog roka u uredima oba londonska kluba biti ugašena svijetla. I neka je tako, ne treba baš svaki put biti drama do posljednjeg trenutka… (I.A.S.)



Tagovi

Eddie NketiahArsenalCrystal PalacePremier ligaLjetni prijelazni rokLjetni prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti