Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL

Livaja će sezonu završiti kao najbolji strijelac HNL-a, a kako je Hajduk prolazio u prvenstvu kad nije zabio?

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 18.05.22. | 11:30

Zaslužan je za više od polovice Hajdukovih golova u HNL-u ove sezone. U 33 nastupa zabio je 27 golova i upisao sedam asistencija, a 11 utakmica se završio bez gola ili asistencije…

Tijekom sezone oko Hajduka jedno od glavnih pitanja bilo je kako bi momčad trebala igrati kad nema Marka Livaje. Razlog tome su dva poraza i jedan remi kad Livaje nije bilo u momčadi, ali i njegovih 27 golova u prvenstvu ove sezone i sedam asistencija. Hajduk je ove sezone zabio ukupno 63 gola u HNL-u, a Livaja kao najbolji strijelac zaslužan je za više od pola golova bijelih.

Sezonu će Livaja završiti kao najbolji strijelac, a u nedjelju u zadnjem kolu protiv Dinama ima priliku povećati svoj konto na ljestvici. Srušio je Livaja ove sezone neke rekorde među kojima i one Zlatka Vujovića i Lea Lemešića po broju golova za Hajduk u jednoj sezoni.

Brojevi koji su ove sezone iza njega dovoljno govore koliko je važan faktor za ovu momčad Hajduka. Govore i da je jedan od najzaslužnijih za najbolji uspjeh Hajduka u prvenstvu zadnjih deset godina s osvojenim drugim mjestom. Ima priliku Hajduk osvojiti ove sezone još i Kup, a finale protiv Rijeke igraju u sljedeći četvrtak na Poljudu te pobjedom zaključiti sezonu.

Suludo je bilo očekivati da baš u svakoj utakmici rješava sve Livaja, a bilo je i 11 utakmica tijekom prvenstva u kojima nije dao gol ili asistirao. Hajduk je u tim utakmicama od mogućih 33 boda osvojio 18. Ili drugim riječima upisali su četiri pobjede, šest remija i tek jedan poraz. Bolji je to svakako rezultat od dojma da Hajduk ne osvaja bodove kad Livaja ne zabija ili asistira. U utakmicama kad ga nije išao gol uskakali su suigrači, ali ostaje činjenica da su dva najčešća rezultata u ovom slučaju bili 0:0 i minimalna pobjeda za Hajduk koji su se ostvarili po četiri puta.

Dva puta su odigrali 1:1 te jedini poraz koji su upisali kad je igrao Livaja a nije zabio bio je protiv Rijeke. Dojam da Hajduk teško dolazi do tri boda kad Livaja ne zabija ili asistira stoji i po brojkama s obzirom da su od 11 utakmice te četiri puta slavili. Bile su tijekom sezone i tri utakmice u kojima je zabio pa su bijeli poraženi, ali ih je puno više u kojima je asistirao i zabija pa su uzimali puni plijen.

Gole brojke jasno pokazuju i Valdasu Dambrauskasu što bi mu trebao biti jedan od glavnih zadataka na ljetnim pripremama. Uigravanje mehanizama za zabiti kad Livaju ne ide, ali i kad izostane iz momčadi. A bude li Livaja u formi kao i ove sezone, kad je od 33 odigrane utakmice u HNL-u samo četiri odradio manje od prvog do posljednjeg sučevog zvižduka, Dambrauskasove brige po tom pitanju će biti manje.

Utakmice 1.HNL ove sezone u kojima Livaja nije zabio:

3. kolo, Hajduk - Šibenik 1:0 (Samuel Edouk 27')

6. kolo, Hrvatski dragovoljac – Hajduk 0:1 (Stefan Simić 90+5')

7. kolo, Hajduk – Rijeka 1:2 (Josip Elez 54'; Ivan Tomečak 21', Josip Drmić 43')

11. kolo, Osijek – Hajduk 1:1 (Laszlo Kleinheisler 10'; a.g. Danijel Lončar 19')

13. kolo, Hajduk – Gorica 0:0

20. kolo, Hajduk – Osijek 0:0

26. kolo, Istra 1961 – Hajduk 1:1 (Dion Drena Beljo 54'; Nikola Kalinić 30')

27. kolo, Hajduk – Dinamo 0:0

29. kolo, Osijek – Hajduk 0:0

31. kolo, Hajduk – Gorica 1:0 (a.g. Aleksandar Jovičić 13')

*9. kolo, Hajduk – Dinamo 1:0 (Nikola Kalinić 63')

*zaostalo kolo


36. kolo

Petak, 20. svibnja

Istra 1961 - Slaven Belupo, 18.00

Lokomotiva - Šibenik, 20.05

Subota, 21. svibnja

Rijeka - Hrvatski dragovoljac, 15.00

Gorica - Osijek, 17.05

Dinamo - Hajduk, 20.00



Tagovi

HajdukMarko Livaja

Ostale Vijesti