Matej Skegro/Privatna arhiva
Matej Skegro/Privatna arhiva

Lisabonski summit: "Europski klubovi najviše se raspituju za Baturinu, Pukštasa, Krivaka i Matkovića a plaće su najniže u HNL-u"

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 17.11.23. | 12:00

Aplikacija za nogometne transfere "TransferRoom" organizirala je u Lisabonu veliku konferenciju kao pripremu za nadolazeći prijelazni rok. Ondje su bili predstavnici Dinama, Hajduka i Istre te nekoliko ozbiljnih nogometnih agenata a svoj dojam je Germanijaku podjelio Matej Škegro iz agencije “MSportsPRO”.

Ovih je dana u portugalskom Lisabonu bila okupljena svjetska nogometna elita iz područja transfera. Aplikacija “TransferRoom” organizirala je za svoje članove konferenciju, treću po redu u ovoj godini, kao pripremu za nadolazeći zimski prijelazni rok. TransferRoom je aplikacija kojoj ima pristup više od 750 nogometnih klubova i velik broj agenta koji plaćaju ne baš malu cijenu da bi stavili svoje igrače na radare raznih klubova i pružili im što bolju uslugu u vidu veće mogućnosti realizacije transfera. Funkcionira na prilično jednostavan način; klubovi oglase svoje želje i potrebe a agenti koji vide svoju priliku nude igrače i trenere iz svog portfelja.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

“Koncept same konferencije bio je da tijekom dana svaki klub ili agent ima sastanak svakih 15 minuta s drugim klubom ili agentom. Tu se razmjenjuju potrebe, iskustva, sugestije. Recimo, u jednom danu sam obavio tridesetak sastanaka za što bi mi inače trebalo isto toliko dana”, rekao nam je Matej Škegro iz agencije “MSportsPRO” a koji je u Lisabonu kroz tri dana zastupao i svoje partnere Marjana Šišića i Tomislava Puljića iz agencije “Greenfield”.

"U Lisabonu su bili zapravo svi agenti iz svijeta koji žele poboljšati svoje kontakte i koji ulažu u posao. Mi konkretno na listi TransferRooma imamo 40 igrača i to nas kosta oko 90.000€ u naredne tri godine" otkriva Škegro. Od Hrvata tu je bio i Deni Bara iz agencije “Niagara Sports Company”, odnosno Đenis Mujičić vlasnik agencije “4 Sports Football Professional”.

“Od naših klubova bili su prisutni ljudi iz Dinama, Hajduka i Istre. Trebala je doći i Rijeka. Oni imaju pristup aplikaciji i prema mojim saznanjima čak su i odradili neke transfere”, priča Škegro dodavši kako je TransferRoom najbrži protok informacija iz sfere nogometnog tržišta, te da je na taj način i svijetu već odrađeno preko 3.000 transfera, neki i sa odštetama od osam znamenaka. U Lisabonu su održana i zanimljiva predavanja Paula Fonsece, aktualnog trenera francuskog Lillea odnosno sportskog direktora Seville Victora Orte.

“Nova opcija je da se preko aplikacije mogu nuditi, tražiti i transferirati i treneri. Dakle, ako imate u svom portfelju trenera i vidite da neki klub traži novo ime na klupi - možete organizirati sastanak i ponuditi svoje klijente”.


Na marginama konferencije saznaju se zanimljive informacije. Poput činjenice da su igrači u brazilskoj Serie B ligi plaćeni između 30 i 40 tisuća eura netto što sugerira kako nema šanse da neki klub u Hrvatskoj dovede potentnog Brazilca kao što je to nekada bio slučaj. Isto tako, da se igrači iz danske 2. lige u onu prvu transferiraju za odštete koje premašuju milijun eura.

“Jedan investicijski fond isplatio je brazilskim klubovima dio prava za 50. godišnju televizijsku koncesiju. Klubovi su došli do svježeg kapitala i porasla im je kupovna moć”, reći će nam Škegro i otkriti kako je bilo zanimanja i za igrače iz HNL-a, prvenstveno za mlade igrače godišta 2004 i mlađe.

“Klubovi, a ovdje govorim o ozbiljnim europskim klubovima koji imaju velike budžete, raspitivali su se o igračima koji imaju najviše minutaže u svojim godištima. Za Matkovića (2006.), Krivaka (2005.), Pukštasa (2004.) i Baturinu (2003.). Naravno i za ostale, ali moj dojam je bio da su ih ova četvorica najviše zanimala i da su se raspitivali za opcije njihovih transfera”, pričao nam je Matej Škegro koji je bio pod pozitivnim dojmom svega onoga što je vidio u Lisabonu, ali se u Hrvatsku vratio i sa novim teškim saznanjima o realnosti HR lige.

“Nažalost, na ovakvim susretima uvjerite se koliko je HNL slaba u smislu nekog nogometnog tržišta. Hrvatska je jedina ostala na istim plaćama u proteklim godinama dok su svi otišli gore. Debelo smo počeli zaostajati i to se najbolje vidi na rezultatima naših klubova u Europi. Iz svih ovih razgovora i razmjena mišljenja i iskustva shvatio sam kako u Europi nema više lige u kojem se u elitnom natjecanju igrači plaćaju manje od 5000 eura neto mjesečno. Osim u Hrvatskoj. Stranci koju dođu igrati kod nas zapravo nemaju gdje drugdje, nemaju kvalitetu da igraju u Danskoj za više pa idu gdje god…. Oni su jeftini, a ne dobri. Svi nas prestižu i posljedice bi mogle biti jako loše.”, zaključio je Škegro.



Tagovi

Matej ŠkegroHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti