Leteći Holandez zauvijek spustio svoja jedra

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 14.05.19. | 00:10

Veliki Robin Van Persie objavio je kraj karijere.

I to kakve karijere.

Rođen u Rotterdamu 1983. godine ovaj Nizozemac oduvijek je imao samo jedan san – zaigrati za Feyenoord. Od 5. do 16. godine nosio je dres gradskog rivala Excelsiora, inače puno manjeg kluba od onog koji svoje domaće utakmice igra na legendarnom De Kuipu. U klubu za koji je navijao od malena prvu utakmicu odigrao je sa 17 godina, ali je za prvi pogodak u dresu crveno-bijelih morao pričekati sljedeću sezonu.

Svima je bilo jasno o kakvom je talentu ovdje riječ. Trener momčadi Feyenoorda tih godina bio je do tada ne baš poznati Bert van Marwijk, čovjek koji je napravio puno veću trenersku nego li igračku karijeru, a upravo je i RVP jedan od onih koji mu je omogućio da mu trenerska karijera krene uzlaznom putanjom.

Tih godina Feyenoord je imao velika imena u svojem sastavu. Brett Emerton, Shinji Ono, Thomas Buffel, Bonaventure Kalou sve su redom legende svojih zemalja, a tada su dijelili svlačionicu sa mladim i talentiranim napadačem koji je kasnije napravio veću karijeru od svih njih. Usprkos svim velikim imenima prethodno nabrojanim, jedno od njih se ipak najviše ističe, a to je ono Pierre van Hooijdonka. Vrhunski nizozemski napadač tada je bio prva violina kluba, ali brzo su u klubu shvatili da usprkos svoj konkurenciji koja je tih godina bila zaista velika u napadu (B.Kalou, Leonardo Santiago, Johan Elmander, Ebi Smolarek) upravo je RVP taj koji će najbolje stasati uz visokog i snažnog napadača.

I zaista, naučio ga je Hooijdonk mnogočemu, a jedna od stvari bila je i kako izvesti slobodan udarac. Iako se malo mlađi ljubitelji nogometa neće sjećati topa u nozi kojeg je imao PVH, treba napomenuti kako je upravo on jedan od najzaslužnijih zašto je RVP kasnije u svojoj karijeri zabio fantastične golove iz slobodnjaka.

RVP je s vremenom prerastao svoj matični klub, te je u ljeto 2004. godine potpisao za Arsenal. Do tada je Nizozemac zabio 22 pogotka za crveno-bijele, a Arsene Wenger nije puno čekao te je doveo do tada ne baš poznatog mladića za 2,75 milijuna funti. Krađa desetljeća!

RVP imao je „lagani“ zadatak po dolasku u Arsenal, a to je nadomjestiti jednog od najvećih nizozemskih napadača svih vremena i tvorca mnogih spektakularnih golova Dennisa Bergkampa. Nije Bergkamp napustio Arsenal, ali je već tada bio u poznim igračkim godinama, te je vizionar kao što je bio Wenger smatrao kako je veliki Dennis najbolji mogući mentor jednom mladom napadaču.

I bio je u pravu.

Van Persie je na početku svoje karijere bio nešto između krila i napadača, ali za velikog Francuza nije bilo dileme. Smatrao je kako je RVP igrač koji više može dati bliže suparničkom golu, a istu situaciju strateg Arsenala imao je sa jednim mladićem kojeg je također prebacio sa krila u sredinu, iako sam igrač nije bio posve siguran u tu odluku trenera. Pogađate, riječ je Thierryju Henryju, a je li Wenger pogodio s jednom i drugom odlukom, odlučite sami.

8 sezona RVP odigrao je u dresu Arsenala te je ukupno u dresu Topnika upisao 278 nastupa i zabio 132 pogotka.

Jedna od najpoznatijih sezona Premier lige bila je 2011./2012. radi spektakularne završnice prvenstva i Kuna Aguera koje je zabio gol za Građane u sudačkoj nadoknadi posljednje utakmice. Te godine RVP je bio najbolji strijelac lige sa 30 pogodaka, međutim po završetku sezone došlo do velike svađe između Wengera i njegovog glavnog igrača.

Svađa je rezultirala transferom i to ni više ni manje nego u najvećeg rivala Arsenala – Manchester United. Sir Alex Ferguson iskoristio je svađu Arsenalove 10-ke i njegovog menađera te je za 26.5 milijuna funti. Uzeo je RVP broj 20 u Unitedu, ali ne samo zato jer je tih godina desetku nosio Wayne Rooney, nego zato jer ga je pomoćni trener Uniteda uvjerio kako će upravo on dovesti United do 20. naslova prvaka, što se na kraju i ostvarilo. Ponovno je RVP bio prvi strijelac lige te je uvelike pomogao Crvenim Vragovima da dođu do novog naslova.

Sve te godine ovaj Nizozemac bio je i jedan od glavnih igrača Oranja uz Wesleyja Sneijdera i Arjena Robbena. Pogotkom protiv Španjolske na SP-u 2014.godine osvojio je nagradu Ferenca Puskasa za pogodak godine te je radi toga RVP dobio nadimak „Flying Dutchman“ po ukletom brodu koji nikada nije mogao pronaći put do luke te je cijeli svoj vijek proveo ploveći svim oceanima svijeta. Dres reprezentacije oblačio je 102 put te se u listu strijelaca upisao 50 puta, čime je postao igrač sa najvećim brojem pogodaka za veliku nogometnu naciju kao što je Nizozemska.

 

 

Na Teatru Snova Nizozemac se zadržao tri sezone nakon čega odlazi u redove turskog velikana Fenerbahčea za 3.8 milijuna funti. U Turskoj se također zadržao tri godine, upisao je 87 nastupa i 36 pogodaka za Fener, da bi se 2017. godine vratio kući, u njegov Feyenoord.

U posljednje dvije sezone svoje karijere RVP je pokazao kako nije zaboravio, odnosno kako nije prestar kako bi i dalje punio suparničke mreže, te je zabio ukupno 24 pogotka iz 42 nastupa.

Na kraju 2018./2019. sezone RVP rekao je svoje konačno zbogom nogometu.

U klupskoj karijeri RVP je ukupno upisao 590 nastupa i 272 pogotka čime si je zauvijek osigurao status besmrtnika. Istog onog statusa besmrtnika kojeg ima Ukleti Holandez, ali je, za razliku od broda, RVP svoj put do luke pronašao nakon 18 godina profesionalnog nogometa, te sada napokon može spustiti svoja jedra, vezati brod i uživati u zasluženoj mirovini.

 

 

PIŠE: Ižak Ante Sučić

(foto:Reuters)


Tagovi

FeyenoordArsenalRobin van Persieizdvajamo

Ostale Vijesti