Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Kustić: "Ako se stvar oko Zagrebella ne riješi do Nove godine, nogometni kamp ćemo graditi na drugoj lokaciji"

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 04.10.22. | 16:35

Predsjednik HNS-a otkriva kako više nije voljan čekati da se Grad Zagreb i NK Zagreb dogovore oko kampa u Veslačkoj ulici

Hakl i ugodno druženje Selekcije HNS-a i hrvatskih novinara sada je već zašlo u sferu tradicije. Na terenu MNK Šestina novinari su sinoć pružili dostojan otpor, ali protiv bivših reprezentativaca, Nike Kranjčara, Vedrana Ćorluke, Marija Mandžuića, Ivice Olića… i ovoga je puta bilo nezgodno igrati.

Rezultat je ionako, ako se pita sedma sila, u drugom planu, a nakon odigrane utakmice, popričalo se o brojnim temama, ponajviše o gradnji kampa i nacionalnog stadiona. Predsjednik HNS-a Marijan Kustić je u neformalnom razgovoru potvrdio da HNS čeka odgovor grada oko gradnje kampa, kao i da se čekaju dozvole za gradnju nacionalnog stadiona.

Ideja o nogometnom kampu HNS-a datira još od kraja 90-ih godina kada se hrvatska nogometna reprezentacija uglazbila na nogometnu mapu. I bilo je tu raznih ideja oko toga gdje bi domaći reprezentativci trebali imati svoju bazu.

Prošli su tako najbolji hrvatski nogometaši Bjelolasicu koja je prvotno bila zamišljena kao kamp. Zatim je tu bio i Tuhelj, Krapinske i Varaždinske Toplice, Makarska… Suma summarum, ništa od toga se nije realiziralo.

U novije vrijeme zagrebačke Svetice su se već krenule raščiščavati, no ni to nije zaživjelo, kao i ideja o gradnji u Osijeku.

Najsvježija ideja je ona da se kamp izgradi u Veslačkoj ulici, u popularnom Zagrebellu. Njegove usluge koristi devastirani NK Zagreb, a čiji su slavni dani, oni kada je predvođen pokojnim Zlatkom Kranjčarom na klupi slavio naslov prvaka, miljama u retrovizoru, ali koji i danas polaže prava na korištenje tog nogometnog kampa.

Kada je otvoren, bio je to najmoderniji kamp u Zagrebu, a sastoji se od četiri terena, teretane, saune, kafića i nekoliko smještajnih jedinica. Danas je taj kompleks u lošem stanju, nagrizao ga je zub vremena i godine neulaganja pa mu je potreban detaljan facelift.

Prostor u Veslačkoj bi bio idealan za obnovu i zamišljeni HNS-ov kamp. Grad Zagreb i NK Zagreb vode sudski spor oko korištenja Zagrebella, budući da je ugovor s četvrtoligašem raskinut, ali pravna bitka i dalje traje. Alfa i omega kuba Dražen Medić ne odustaje od te bitke i rješenje se ne vidi na obzoru.

Kako govori Kustić, ako se do Nove godine ne krene s tim i ako HNS ne dobije dozvolu da kamp gradi u Veslačkj ulici, onda će se potražiti nova lokacija, a to bi mogla biti Velika Gorica. Čelni ljudi grada su se već ponudili HNS-u i tu neće biti nikakvih problema.

„Idemo u projekt gradnje kampa. Ako grad Zagreb do kraja godine ne riješi pitanje Zagrebella, tražit ćemo drugu lokaciju. Mnogi nam se nude, a prva opcija je Velika Gorica", naglašava Kustić, dodajući kako ima podršku i Fife i Uefe.

Sada se, dakle, čeka što će biti sa Zagrebellom, hoće li se Medića iseliti od tamo ili će se pokrenuti gradnja u Turopolju.

Na druženju u Šestinama pričalo se i o gradnji "nacionalnog stadiona". Kako ističe Kustić u gradnju bi se uključili i HNS i Dinamo, pa je sada na Gradu Zagrebu da pokrene realizaciju projekta.

Grad Zagreb je vlasnik stadiona, dakle bijeli dim mora suknuti s tog mjesta. Prema Kustićevim riječima, gradonačelnik Tomašević je pristao da se Dinamov stadion gradi u Maksimiru, ali da se oko toga još ništa nije poduzelo. Osim dogovora s Crkvom oko zemljišta, što bi trebala biti formalnost, najvažniji je korak poslati prijedlog na Skupštinu na kojoj se onda treba izglasati gradnja.

Dogodi li se kakav kopernikanski obrat, pa se uistinu krene s gradnjom, postavlja se pitanje gdje bi Dinamo igrao svoje utakmice. Opcija je nekoliko – Rujevica ili Pampas su logičan izbor, a i izrađena je projekcija prema kojoj bi se dotjeralo i proširilo stadion u Kranjčevićevoj i osposobilo za Europu te bi ga se proširilo na potrebnih osam i pol tisuća mjesta.

Svi sada čekaju odluku gradonačelnika Tomaševića. Grad Zagreb se mora aktivirati oko toga i teško je shvatiti zašto se s tim toliko čeka, kada se proteklih godina svi crvenimo kada u Maksimir dolaze renomirane reprezentacije ili klubovi. Ista stvar vrijedi i za Zagrebello.

Svi su načelno za, spremni su riječi potkrijepiti lovom, a i dalje vlada status quo. I tako već godinama. Loptica je u polju gradonačelnika Tomaševića, krene li s realizacijom projekta, u CV-u će mu stajati da je za vrijeme njegovog mandata izgrađen novi gradski stadion kao i nogometni kamp, o kojima se lamentira preko 20 godina. To nije mala stvar…


Tagovi

HNSMarijan KustićMaksimirStadion MaksimirZagrebelloVelika Gorica

Ostale Vijesti