Kujtim Morina za Germanijak: Ispadanje je veliki neuspjeh, treba vidjeti zašto je došlo do poraza

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 29.09.17. | 12:14

Futsal legenda od porazu od Francuske u Dubrovniku.

Još se uvijek nisu slegnuli dojmovi nakon ispadanja hrvatske futsal reprezentacije od Francuske u dodatnim kvalifikacijama za Euro 2018. u Sloveniji. Prva utakmica u Francuskoj završila je 1:1, Hrvatska je na domaćem terenu u Dubrovniku morala pobijediti, međutim, Tricolori su slavili 5:4 i prvi puta u povijesti izborili plasman na veliko natjecanje.

Stručni stožer reprezentacije, naši reprezentativci, ali i futsal javnost ovaj su poraz proglasili neuspjehom. Iako je Francuska ozbiljna reprezentacija, puno bolja nego što je bila prije nekoliko godina, Hrvatska ima veću individualnu kvalitetu i jednostavno je morala biti na Euru.

>> Hrvatska futsal reprezentacija nakon drame u Dubrovniku ostala bez Eura
>> KOMENTAR: Hrvatska je doživjela debakl, a Mato Stanković mora napustiti reprezentaciju

Takvog razmišljanja je i legenda hrvatskog futsala, danas trener slovenskog Dobovca, Kujtim Morina.

„Žao mi je što nismo uspjeli pobijediti Francuze i plasirati se u Sloveniju. Mislim da je to jedan veliki neuspjeh za našu reprezentaciju i ovu generaciju. Francuzi su u obje utakmice bolje izgledali na terenu, znali su što žele. Mislim da je prevagnula bolja fizička pripremljenost francuske momčadi. Smatram da naši igrači nisu bili najspremniji s obzirom na to da nisu prošli pripreme, a to se vidjelo i na terenu“, rekao nam je za početak Morina.

Nositelji igre hrvatske reprezentacije će u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2020. već ući u četvrto desetljeće života, a na sljedećem Euru 2022. bit će još dvije godine bliže zalasku karijere. Smatrate li da je ova generacija propustila svoju najbolju šansu za pravi rezultat na velikom natjecanju, ili će za tri, odnosno pet godina još uvijek biti u stanju odigrati kvalitetno prvenstvo?

„Smatram da nije potrebno raditi velike probleme oko ispadanja, niti da su se dogodile nekakve fatalne stvari za hrvatski futsal. Neki igrači će se do tada sigurno s vremenom oprostiti od futsala, ali smatram da Hrvatska ima nove, mlade igrače koji mogu nadomjestiti one koji će otići. Vjerujem da će vitalni igrači za hrvatsku reprezentaciju i dalje biti dobri i u punoj snazi. Igrači u futsalu svoje najbolje partije mogu pružiti u tim nekim zrelijim godinama, tako da ne vidim neki veliki problem, ili da je ovo propala generacija“.

Mislite li da je problem možda bio u stručnom stožeru, koji s individualno jakom reprezentacijom nije uspio izboriti plasman na Euro, ispavši u dodatnim kvalifikacijama od nominalno slabije momčadi?

„To mi je nezgodno govoriti i ne bih se želio s time baviti. Ne bi bilo uredu s moje strane da komentiram rad mojih kolega. Oni se svi zajedno trebaju sjesti, napraviti analizu utakmica i vidjeti zašto je došlo do poraza. Mislim da će HNS sam znati prepoznati što treba napraviti dalje“.

Kujtim Morina je prošle sezone s Nacionalom suvereno osvojio dvostruku krunu u Hrvatskoj, a na ljeto je napustio aktualnog prvaka i prešao u slovenski Dobovec Pivovarnu Kozel u koji su, između ostalih, ovo ljeto prešli Kristijan Čujec i Rok Mordej, dok je iz Split Tommyja stigao Robert Grbić. Nakon tri kola novog prvenstva Slovenije, Dobovec ima pobjedu i dva remija.

„U Sloveniji je dobro, nova sredina i novi izazovi. Nisam najzadovoljniji s bodovnim saldom, ali smatram kako bolje igramo nego što pokazuju rezultati. Nadam se kako ćemo tu dobru igru kapitalizirati u budućim susretima, osvojiti što više borova biti među prve dvije momčadi i što bolje ući u play-off“, rekao nam je za kraj Morina. 

(Foto: Pixsell)


Tagovi

Kujtim MorinaFutsalHrvatska futsal reprezentacijaFutsal Euro 2018

Ostale Vijesti