Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Kreću Bjeličine 'kvalifikacije'. Petorica traže svoje mjesto pod Suncem u Dinamu

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 09.10.24. | 14:20

Dinamov trener odveo je momčad u Sveti Martin, tek je sad dobio vrijeme za dubinsku analizu svlačionice i očekuje odgovore na neke velike upitnike

Nenad Bjelica u utorak je odveo momčad u Sveti Martin na Muri, na svojevrsne mini-pripreme. Tri dana zajedničkog druženja, treninga i utakmica u četvrtak (15 sati) protiv domaćeg Poleta, zapravo su početak pravog Bjeličina rada. Dosad su iza njega tri utakmice, ali malo je bilo vremena za trening, uigravanje, opipavanje pulsa i testiranje pulsa pojedinih igrača. I njihovih mogućnosti. Dosad je to bilo u stilu 'drži vodu dok majstori odu', iz utakmice u utakmicu, pronaći najbolja rješenja, što prije vratiti pobjednički mentalitet i Bjelica je u tome uspio. Iako ima dosta igrača u raznim selekcijama, još uvijek ima dovoljno kvalitetan i širok kadar i u desetak dana stanke mogao bi izoštriti sliku o stanju u momčadi. Pogotovo kad su u pitanju igrači, koji su dosad bili u drugom ili trećem planu.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Mogli bismo reći da tek sad kreću 'kvalifikacije za momčad, a u Dinamovoj svlačionici nekoliko je imena, koja dosad nisu bila u konkurenciju, iz različitih razloga, a na koje bi Bjelica mogao računati u budućnosti. Ili ih definitivno prekrižiti. I njima je Sveti Martin prilika da se pokažu, da krenu u 'proboj'. Pa gdje završe. U toj su grupi još dvojica, Nathnaël Mbuku, ali on je s reprezentacijom DNR Konga i nije na raspolaganju, a još nije pokazao što može te Petar Bočkaj, koji se još nije oporavio od ozljede i počeo normalno trenirati. Iz te grupe, ipak, izuzeli bismo Luku Stojkovića, koji je zbog male ozljede propustio tri Bjeličine utakmice, ali njegov status u trenerovoj rotaciji nije upitan.

Takuya Ogiwara

Japanac je pod velikim upitnikom od Bjeličina dolaska. Nije dobio niti minutu u tri utakmice, a još uvijek je na posudbi i u Maksimiru nisu odlučili hoće li ga otkupiti. Imaju rok do kraja godine, Ogiwarina posudba istječe 20.siječnja, ne nametne li se u tom razdoblju, neće niti konkurirati za zadnje dvije utakmice prvog dijela Lige prvaka. Zabio je gol na Allianz Areni, ali to je ionako palo u sjenu teško poraza (9-2). Iako se dobro snašao u Dinamovoj svlačionici, ako je suditi po njegovom dobrom raspoloženju i opuštenosti, još uvijek postoji jezična barijera. Ali i velika dvojba, koliko može ponuditi na poziciji lijevog beka. Nije dosad imao ni pravi kontinuitet, što zbog ozljeda, što zbog taktičkih razmišljanja Dinamovih trenera, idućih mjesec dana za njega bi moglo biti ključno. Hoće li konačno pokazati kvalitete ili će ga se u Maksimiru odreći?

Sadegh Moharrami

I prije teške ozljede u veljači postao je upitan, radilo se na njegovom transferu, no koljeno je 'propalo', oporavak traje, eto, osam mjeseci. Činilo se da će ga vrijeme 'pojesti', da će u Dinamu postati čisti višak, međutim, mjesto na desnom boku, još uvijek vapi za alternativom. Bjelici je Stefan Ristovski broj jedan, Pierre-Gabriel zaokupljen je ulogom na lijevoj strani, Noa Mikić, veliki Dinamov potencijal, još nije u planu za ozbiljniji posao na toj poziciji. Moharrami je jedan od starosjedilaca iz Bjeličina prvog mandata, dobio je poziv za Iran, ali je ostao u Maksimiru, što je dokaz da ga Dinamov trener želi 'osjetiti'. Ugovor mu istječe u lipnju iduće godine, sve je na njemu. Hoće li se nakon teške ozljede uspjeti imalo nametnuti, ući u krug 22, 23 igrača s kojima Bjelica računa?

Dino Perić

Bjelica jako cijeni jednog od svojih 'senatora' i priželjkuje njegov povratak. Perić se vratio treninzima, mogao bi uskoro biti u kadru, iako je veliko pitanje, na koje ni on sam ne zna odgovor, hoće li opet i kad biti na razini prije ozljede. Kod Bjelice je došao do reprezentacije, takav Perić sigurno bi bio pun pogodak i riješio neke probleme i dvojbe u Dinamovoj zadnjoj liniji. Nema ga još od prosinca, iza njega je puno teških ozljeda i patnje, napunio je 30 godina i doista je teško nagađati kakav će se vratiti na travnjak. Ali, jedan od onih čiji bi povratak, makar u rotaciji, bio dobitak za Bjeličinu ideju.

Mauro Perković

Produžila se njegova ozljeda a time i dvojba oko njegove uloge u Dinamu. Bio je ljetos blizu transfera, Sergej Jakirović nije s njim računao kao s prvotimcem. Zanimljivo, na Transfermarktu je procijenje na pet milijuna eura. Ispred njega je samo Martin Baturina (20 milijuna) a on je u rangu s Brunom Petkovićem. Još uvijek mlad igrač, ali i nedefiniran. Je li stoper ili lijevi bek, vidi li ga Bjelica uopće na ijednoj od tih pozicija? Pred Perkovićem je veliko dokazivanje, momčad se, pogotovo na pozicijama za koje on konkurira, temeljito promijenila u prijelaznom roku.

Jan Oliveras

Mladi Španjolac još nije dobio šansu u ozbiljnim utakmicama, došao je u Dinamo nespreman, bez priprema, čitavo ljeto spremao se samo za odlazak iz Rome. Ovo je njegov prvi pravi susret sa seniorskim nogometom, logično je da mu treba vremena za prilagodbu i za pravu priliku. Mogao bi zaigrati u četvrtak protiv Poleta, što je prvi korak i prvi test. Zbog godina (19) treba biti strpljiv, ali s obzirom da je na posudbi s pravom otkupa, treba nešto i odigrati da bi u Maksimiru uopće mogli procijeniti treba li ga kupiti ili ne. Bilo bi sjajno kad bi se dokazao i 'zakapario' poziciju lijevog beka, koja je, unatoč svim 'pojačanjima' zadnjih godina, još uvijek deficitarna u Maksimiru.



Tagovi

GNK DinamoJan OliverasTakuya OgiwaraSadegh MoharramiDino PerićNathanaël MbukuMauro Perković

Ostale Vijesti