Davor Javorovic/PIXSELL
Davor Javorovic/PIXSELL

Kovačević: “Pod novim vlasnikom postali su ozbiljan klub, ali vrijeme je da se nagradimo pred našim navijačima”; Zelenika: “Moramo otpustiti kočnice”

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 02.03.23. | 12:41

Trener i vratar Varaždina pred novinarima uoči subotnjeg dolaska Šibenika

Nogometaši Varaždina nakon pobjede u Gradskom vrtu u prošlom kolu zaostaju za trećeplasiranim Osijekom samo pet bodova, a posljednjeplasiranoj Gorici bježe 18, no trener Varaždinaca Mario Kovačević uoči subotnjeg sraza sa Šibenikom (Stadioin Varteksa, 16.00) upozorava da prvo treba osigurati ostanak, a onda razmišljati o Europi, a na sličnom je tragu i zamjenik kapetana Oliver Zelenika.

Varaždin je protiv Osijeka prekinuo crveni niz od triju poraza, plan je da do gostovanja na Poljudu bude što više zelenog ili barem žutog (remi) na ‘scoreboardu’.

“I dok su bili porazi govorio sam da je igra tu i da će doći pozitivan rezultat. Naravno da smo sretni, ne pobjeđuje se u Gradskom vrtu svaki dan. Oni prije toga 18 utakmica, više od godinu dana nisu doma izgubili i time je ta naša pobjeda još vrednija. No, kao i dosad, zaboravljamo što je bilo, čestitali smo igračima i sad se okrećemo Šibeniku”, kazao je na konferenciji za medije u Zagrebačkoj ulici Mario Kovačević.

Sitiacija s igračkim kadrom je sve bolja, veli trener Varaždinaca. Kartona nema, a vraća se Agon Elezi koji je odradio suspenziju. Izvan stroja zbog ozljede su Luka Škaričić i Noa Vugrinec, a bolestan je Matija Kolarić, no on bi mogao ozdraviti do subote. Sljedeći suparnik je devetoplasirani Šibenik, momčad koja još nije osigurala ostanak…

“Prije svega, čestitam Šibeniku na ulasku u polufinale Kupa. Njihova utakmica protiv BSK-a je pokazala da postaju sve bolji klub, pod novim novim vlasnikom došlo je puno novih igrača, postaju sve ozbiljniji, a u Bijelom Brdu su pokazali da imaju širinu. Mislili smo da će se možda tamo malo umoriti, ali igrali su im uglavnom igrači koji su imali manju minutažu i koji najvjerojatnije neće početi protiv nas. Koliko je Šibenik kvalitetan dokazuje to što relativno lagano pobijedi BSK-a u gostima. Mi smo prošle godine igrali Prvu nogometnu ligu pa znamo njihovu jačinu, a na kraju krajeva BSK je izbacio Rijeku”, kazao je Kovačević pa se nadovezao:

“Što se tiče ostanka, ni mi ga još nismo matematički osigurali, Gorica se sigurno neće predati. Zadnje dvije Šibenikove prvenstvene utakmice u gostima su također pokazale da ima kvalitetu, ne može svatko pobijediti u gostima u Koprivnici i Velikoj Gorici”.

Glede momčadi Damira Čanadija, strateg Varaždinaca kaže da više nije orijentirana samo na kontre, da želi i kroz posjed doći do pozitivnog rezultata.

“Očekuje nas težak posao, ali igramo doma, naglasio sam već dečkima da je vrijeme da se pred svojim navijačima u Varaždinu nagradimo s jednom dobrom utakmicom. I jednima i drugima svaki je bod bitan, morat ćemo se u nečemu i njima prilagoditi. Primjerice, dobri su u prekidima i izvođenju auta, svaki iza centra bacaju u kazneni prostor. No, morat ćemo nametnuti svoju igru, spustiti loptu, nadamo se da će nas u subotu poslužiti i vrijeme, da će uvjeti za igru biti dobri te da ćemo kroz svoju igru uspjeti doći do bodova. Ponavljam, neće biti lagano, ali dat ćemo sve od sebe”.

Do kraja prvenstva još je 13 kola, Varaždin više ne skriva da se bori za 4.mjesto.

“Lijepo je da o tome razgovaramo. Ja osobno razmišljam samo o prvoj sljedećoj utakmici, daj Bože da pobijedimo Šibenik, pa ćemo onda gledati dalje i neću se buniti da se Europa spominje, ali ne smije nas to što se borimo za gornji dio ljestvice uspavati. Ova utakmica protiv Šibenika nam je jako bitna, možda i najbitnija u zadnje vrijeme i tako ćemo se za nju i pripremiti. Od prve minute ćemo bez obzira na kvalitetu supanrika jurnuti po gol , pokušati što prije zabiti i na kraju pobijediti”, poručio je trener Kovačević.

Oliver Zelenika prenio je kako diše i razmišlja svlačionica.

“Zadovoljni smo s tri boda iz Gradskog vrta s obzirom da smo imali tri poraza zaredom i puno primljenih golova, protiv uvjetno rečeno velikih. No, kako smo u prvom krugu u prvih pet kola osvojili pet bodova, u trećem krugu smo protiv tih supanrika osvojili šest, dakle jedan više. Sad nam slijede utakmice u kojima moramo pokazati da smo mi ti koji zaslužujemo igrati Europu”, kazao je vratar Bumbara, kojima slijede Šibenik, Rijeka, Gorica, Lokomotiva, Slaven Belupo i Istra 1961 do gostovanja na Poljudu 22. travnja odnosno posljednje ovosezonske ‘trilogije’ Hajduk, Dinamo, Osijek. Što se, pak, tiče Šibenika Zelenika kaže:

“On su u specifičnoj situaciji, igrom slučaja poznajem njihova trenera koji se vratio na Šubićevac, svojim drugim dolaskom bio je svjestan koji su mu igrači potrebni da bi igrao nogomet kakav želi. Definitivno su dolasci Hiroša, Radonjića, Čanađije i Josipa Kneževića, pa Kvržića iz Slaven Belupa, standradnog igrača Koprivničana, rekli puno o novim vlasnicima i načinu na koji razmišljaju”.

Razmišlja li se u svlačionici o Europi ili samo iz utakmice u utakmicu?

“Bliže smo ovom drugom, jer smo već bili došli u situaciju da su nas mediji i okruženje gurali na tu četvrtu poziciju Europe, a kao mlada momčad smo na to poletjeli, vidjeli se već tamo, a još smo bili nespremni za to. Zato, kažem, gledamo ići iz utakmice u utamicu, da što ranije osiguramo ostanak u ligi, a onda će nam se neke kočnice i eventualne barijere u glavama koje imamo svi, uključujući i mene na kraju krajeva, izbrisati, pa ćemo moći loviti do gornje mjesto. Hoće li biti treće, četvrto ili peto, najmanji problem”.

Kako Igor Postonjski neće krenuti od prve minute, traku će ponovno nositi Zelenika, no koliko povratak kapetana znači momčadi? U Osijeku je ušao zadnjih pola sata…

“Jako je važan. S obzirom na sve što je dao, a sad sam ga gledao duže vremena i izvan terena, sama ta njegova želja da se što prije vrati dovoljno govori i znakovita je ostalim igračima koji ga gledaju i kojima je uzor. Igrač s preko 100 utakmica u HNL-u je dragocjen za svaku momčad, a pogotovo za mlade dečke koji su s nama u svlačionici”, poručio je Zelenika.



Tagovi

Mario KovačevićOliver ZelenikaHrvatska nogometna ligaNK VaraždinNK ŠibenikHNL

Ostale Vijesti