Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL

KOMENTAR: Ovakva Hrvatska ima pravo sanjati povratak u Rusiju

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 23.06.21. | 09:35

Ako se prođe osmina finala, Hrvatska će četvrtfinale Eura igrati u Sankt-Peterburgu…

Dugo smo čekali, ali u konačnici se isplatilo. Ruku na srce, na Hampden su reprezentativci ispraćeni kao na streljanu. Rijetko tko im je davao šanse. Umjetno guranje dobre atmosfere u prvi plan, energetski potrošeni i s mnogim upitnicima nakon dvije, realno, loše utakmice protiv Engleske i Češke. Međutim, na kraju se žrtve broje…

A Zlatko Dalić i njegovi odabranici napravili su ono po što su došli na ovo veliko natjecanje; plasman u osminu finala Eura kao drugi u skupini iza Engleske. Prvi cilj je ostvaren.

Jasno da je scenarij dolaska do tog cilja bio malo drugačiji u kontekstu onoga čemu smo svjedočili u ove tri utakmice ali epilog je upravo onaj koji je trebao biti. Jedan od reprezentativaca Škotske izjavio je poslije utakmice da su izvukli maksimum protiv jedne od najboljih reprezentacija svijeta.

Izjava koja jasno sugerira da nas više cijene vani nego što sami sebe to činimo.

Možda je nastup Josipa Juranovića bio iznenađenje, ali zapravo je to bio logičan potez Zlatka Dalića. Šime Vrsaljko dugo nije igrao i nakon dvije utakmice jasno da nema energije u sebi i da je trebalo osvježenje. I Juranović je odigrao odličnu utakmicu. Preko njega je krenula akcija za prvi gol, s vremenom se oslobodio iako je i on rob navike; kada imaš loptu - traži Luku Modrića. I to je sasvim ispravno kada pored sebe imaš ponajboljeg veznog igrača na svijetu. A kada on igra u tandemu s Brozovićem koji može igrati za svaki vrhunski klub te Mateo Kovačić koji je na Euro došao kao prvak Europe onda je jasno zašto Hrvatska ima ponajbolji vezni red na svijetu.

A upravo je taj trojac dobio utakmicu na Hampdenu. Naravno, uz sjajnog Perišića i Vlašića. I Livakovića koji je konstanta. I sve ostale koji su nas napokon uvjerili da su momčad!

Hoće li Škotska biti tek iznimka koja potvrđuje pravilo saznat ćemo u ponedjeljak u Kopenhagenu.

Izbornik Dalić od Engleske je zazivao jednu pravu utakmicu u kojoj će se otvoriti njegovim igračima. Eto, dobio je što je tražio protiv Škotske i sada ostaje da vidimo jesmo li se konačno vratiti na pobjednički kolosijek. I za ono što nas čeka u nastavku natjecanja na Euru ali i za ono što dolazi neposredno nakon Eura. Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje je već sljedeće ljeto.

Ova pobjeda izbrisala je sve loše i sada su ponovno na početku. Ali ovoga puta sa silnom dozom samopouzdanja koje su dobili večeras na Hampden Parku. A kao takvi Hrvati postaju vraški opasni.

I nije bitno s kime će Hrvatska igrati u ponedjeljak u prijestolnici Danske. Hoće li to biti neugodna Švedska, Poljska koja se uspješno nosila sa Španjolskom ili ta “Furija” koja je to što jest.

Ovakva Hrvatska, puna samopouzdanja, s ponajboljim veznim redom na svijetu i motivom do neba… Hrvatska u kojoj se uklizava u sudačkoj nadoknadi i koja sitnim vezom čuva loptu kao da je u sefu može se nositi sa svima. I nadati se svemu pa i povratku u tu Rusiju koja će vječno biti opjevana u našim nogometnim almanasima. Naime, četvrtfinale Eura igra se 2. srpnja u Sankt-Peterburgu…


Tagovi

Euro 2021Hrvatska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti