KOMENTAR: Drugo ukazanje Sammira - oličenje kaotične situacije u Dinamu

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 13.07.17. | 16:40

Jedan od najturbulentnijih dana u novijoj povijesti Dinama polagano se približava kraju. Otkaz je prvo dobio Ivajlo Petev, a potom i „kapitalac“ Sammir koji je za pola godine (ne)igranja za klub zaradio 1,77 milijuna eura.

Krajem siječnja 2017. Dinamo je najavio, a potom i predstavio veliko pojačanje. U Maksimirsku 128 vratio se Sammir. Organiziran je posebni doček u zračnoj luci, zatim i velika konferencija za medije na kojoj je obavljeno svečano potpisivanje ugovora. Za društvene mreže kreiran je posebni hashtag „SammirIsBack“. Sammir je bio taj često zazivani „kapitalac“, garancija da će Dinamo nadoknaditi šest bodova zaostatka za Rijekom, a kao takav dobio je i basnoslovni ugovor.

Sammir je samo pri potpisu ugovora dobio jednokratnu bruto naknadu u iznosu od 1,26 milijuna eura, a do 15. lipnja zaradio je još dodatnih 510 tisuća eura. Ukupno je, za pola godine provedenih u Dinamu, zaradio 1,77 milijuna eura.

Neposredno nakon drugog dolaska Sammira u Dinamo napisali smo komentar s naslovom: Sammir – prevara ili čarobnjak?

Tada smo se zapitali je li dovođenje Sammira isplativ posao za Dinamo? U klub je došao nakon što gotovo mjesec dana „nije radio baš ništa“, bio je jedan od rijetkih Dinamovih „pijanaca“ kojeg maksimirska publika nije voljela (djelomično i zbog prebliskog odnosa s „tatom“),  a tek jedna vrhunska polusezona u prvom mandatu u Dinamu, ona u sezoni 2010./11., nije bila garancija da će Sammir dignuti prošle sezone slabi Dinamo i donijeti mu 12. uzastopni naslov prvaka.

Sammir je od danas (ponovno) bivši igrač Dinama. Dogovorio je sporazumni raskid ugovora, a karijeru će nastaviti u kineskom drugoligaši Wughan Zallu. Učinak? Pogodak Splitu i po jedna asistencija Cibaliji i Istri. I nevjerojatna doza indisponiranosti, nemotiviranosti i letargije prikazane na terenu. Najlakše zarađenih 1,77 milijuna eura, rekli bismo.

Jedan od najturbulentnijih (i najapsurdnijih) dana u novijoj Dinamovoj povijesti započeo je otkazom treneru Ivajlu Petevu, a završio je otkazom Sammiru, zbog kojeg je Petev, između ostalog, i dobio otkaz. Konferencija za medije na kojoj je predstavljen novi strateg Modrih Mario Cvitanović zbog vezanih potresa prošla je nezapaženo.

Opet postavljamo već mnogo puta postavljeno pitanje. Tko će u klubu odgovarati za posljednje događaje? Za ovo konfuziju koja vlada u „najuređenijem klubu na ovim prostorima u kojem čistačice redovito dobivaju božićnice i regrese“, kako izvršni savjetnik, ujedno i „tvorac suvremenog Dinama“, još tamo od 2008. bez iznimke ističe u svojim višesatnim obraćanjima javnosti?

Dinamo u novu sezonu, koja počinje za manje od dva dana, kreće bez trenera i bez pompozno najavljenog pojačanja, koje nije pokazalo apsolutno ništa i uzeo je gotovo dva milijuna eura. Dinamo nema igru, nema momčad, nema trenera, nema pojačanja, nema publiku i navijače na stadionu.

Tko je odgovoran za to? Ivajlo Petev i Sammir. Djelomično i navijači sa Sjevera koji skandiraju protiv uprave. Krivicu snosi i Grad Zagreb koji Dinamu ne želi izgraditi stadion čime bi se privukla prilično zahtjevna zagrebačka publika.

Znamo tko sigurno nije odgovoran za ovu tragikomičnu situaciju koja već godinama vlada klubom. Najbolja uprava u njegovoj povijesti, bez koje bi Dinamo „pao na razinu Hajduka“, ili prema još drastičnijem predviđanju određenih prognostičara, „ispao u drugu ligu“.

U prosincu će uprava kluba, na godišnjoj skupštini, ponovno hvaliti samu sebe, ipak su sjajno predstavili nove dresove, a klub raspolaže s budžetom od 30 milijuna eura. Pritom će predstaviti godišnji plan poslovanja na A4 papiru, naravno, spomenut će se da čistačice dobivaju božićnice i regrese, a eventualno će neki samoizabrani skupštinar uputiti kritiku vodstvu kluba (koje je suočeno s teškim optužbama za gospodarski kriminal u tom istom klubu) da kako je klub mogao prepustiti Franka Andrijaševića Rijeci. Sve u svemu, slavodobitno će se zaključati još jedna uspješna sezona, neovisno o potencijalnom debaklu na rezultatskom polju.

Pasivni navijači Dinama, do kada ćete trpjeti ovakvo igranje, da ne napišemo šprdanje s Vašim klubom? Hoćete li napokon reći: "Dosta!"?

Piše: Niko Rukavina

(Foto: Pixsell)


Tagovi

Ivajlo PetevSammir

Ostale Vijesti