Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Kod Bjelice je sjedio na klupi i tribini. Sad ga je dočekao kao ključan igrač Dinama!

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 27.09.24. | 08:40

Neobična prošlost novog Dinamova trenera i jednoga od modrih 'senatora' ne bi trebala ostaviti traga na njihov budući odnos

Danijel Zagorac, Sadegh Moharrami, Kevin Theophile, Dino Perić, Arijan Ademi, Bruno Petković i Sandro Kulenović. To je šestorka, koju je Nenad Bjelica trenirao u Dinamu u prvom mandatu, oni su ga dočekali i u ovom drugom, svatko u svojoj ulozi i statusu. Neki kao prvotimci, neki kao oporavljenici od ozljeda ili igrači iz drugog plana. Još dvojica važnih igrača, tzv. senatora, Stefan Ristovski i Josip Mišić imali su dodirnih točaka s Bjelicom. Prvi se s njime samo 'krajcao', dok drugi s njim ima zanimljivu povijest.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Dakle, dok je Bjelica bio trener Spezije, u klub je iz Parme stigao Ristovski. No, zadržao se, prema Transfermarktu, samo tri dana prije no što je otišao na posudbu u Rijeku. Koja se kasnije produžila, zatim je dvije godine kasnije (2017.) postao Rijekin igrač, a ona ga je prodala u Sporting. Tada su Rijeka i Spezia bili partnerski klubovi, surađivali su na dnevnoj bazi i transfer Ristovskog bio je jedan od takvih primjera. Vjerujemo da se u konkretnom slučaju Bjelicu nije puno pitalo za status Ristovskog, da bi ostao tada u Speziji da je Bjelica inzistirao. Ristovski za Speziju nikad nije zaigrao, igrač toga kluba bio je samo na papiru. S Josipom Mišićem priča je bila sasvim suprotna. Mišić je tada, kao 21-godišnjak, otišao u suprotnom smjeru od Ristovskog, iz Rijeke na posudbu u Speziju, baš dok je tamo bio Nenad Bjelica. S obzirom na taj poslovno-partnerski odnos između dvaju klubova, očekivalo se da će Mišić u Speziji dobiti priliku i potom se u Rijeku vratiti spreman za pravi iskorak. Međutim, Mišić se kod Bjelice, blago rečeno, nije naigrao. U 14 utakmica, koliko je Mišić bio u Speziji u Bjeličinu mandatu, igrao je u samo jednoj. I to 62 minute! U porazu (5-1) od Cesene. U svim drugim utakmicama bio je ili na klupi ili na tribini. Tek odlaskom Bjelice nakon poraza od Novare, odnosno nakon još tri utakmice na klupe pod novim trenerom Domenicom Di Carlom, Mišić je počeo igrati malo više. Četiri utakmice u nizu, tri u prvih 11. Kasnije je opet malo stagnirao, igrao povremeno, da bi kraj te sezone dočekao opet kao pričuva. Što ipak pokazuje i da nije bilo samo do Bjelice.

U prvom Bjeličinu mandatu u Dinamu, pogotovo nakon odlaska Ivana Šunjića u Birmingham u ljeto 2019., počelo se u Maksimiru pričati o dolasku Josipa Mišića. Dinamo ga je htio dovesti iz Sportinga, bio je tada na posudbi u PAOK-u, međutim, transfer se nije ostvario, Bjelica nije u Maksimiru dočekao Mišića, koji je stigao tek najesen 2020. Tako da se nakon epizode u Speziji, gdje očito nisu 'kliknuli', nisu dobili drugu priliku. Sve dosad. U međuvremenu je Mišić sazrio, prošao puno toga u karijeri i životu, a u gotovo četiri godine u Dinamu postao jedan od tih senatora i u ovom trenutku jedan od ključnih Dinamovih igrača. Za kojega nijedan Dinamov trener u tom razdoblju još nije pronašao pravu zamjenu. Mišić je najstandardniji Dinamov igrač, igra gotovo svaku utakmicu, a koliko znači momčadi vidjelo se i u Derbiju s Hajdukom, kad nije igrao zbog ozljede.

Mišić je tada bio mlad igrač, tek na početku karijere, Bjelica nešto iskusniji trener, koji je iza sebe već imao Ligu prvaka s bečkom Austrijom. I sigurno ta epizoda iz Spezije neće ostaviti traga na njihovom budućem odnosu u Maksimiru. Štoviše, ne sumnjamo da i Bjelica u Mišiću vidi jednog od nositelja njegova Dinama, jednu od ključnih figura u novom preporodu modrog tima. Mišić je ove sezone propustio dvije utakmice, spomenuti Derbi zbog ozljede te dvoboj s Goricom kad je Sergej Jakirović rotirao momčad prije utakmice s Qarabagom. Eto, ušao je s klupe i neki dana protiv Banjola u Kupu, odigrao zadnjih 11, 12 minuta. Bez Mišića momčad neće moći zamisliti niti Bjelica, premda dugoročni cilj Dinama jest pronaći igrača, koji bi ga mogao zamijeniti i odmoriti kad je to potrebno, a onda i naslijediti u ulozi stožernog pojedinca u prvih 11.



Tagovi

Nenad BjelicaGNK DinamoJosip MišićSpeziaHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti