Kalkulacije: Hrvatska je pala na treće mjesto, ali situacija nije bezizlazna

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 15.10.23. | 22:44

Hrvatska prije svega mora svladati Latviju u Rigi i Armeniju u Zagrebu. Ako Wales pobijedi obje utakmice, Vatreni će morati u dodatne kvalifikacije...

Sve što se u listopadu moglo dogoditi loše, dogodilo se. Zlatko Dalić sada sigurno proklinje 'Murphyjev zakon', jer Vatreni su od praktički sigurnog sudionika Eura postali reprezentacija koja u zadnja dva kola kvalifikacija ulazi s trećeg mjesta i više nije kreator vlastite sudbine. Za taj scenarij moralo se poklopiti da Hrvatska izgubi obje utakmice, a Turska i Wales pobijede obje. Osim što su glavni konkurenti za Njemačku pobijedili Hrvatsku u izravnim dvobojima, još su pobijedili Latviju te su prvi (Turci) osigurali Euro, a drugi (Velšani) neočekivano skočili na drugo mjesto, s boljim međusobnim omjerom od Hrvatske.

Jer, ako Wales pobijedi Armeniju u Jerevanu, a onda i Tursku, koja se danas kvalificirala na Euro, u Cardiffu, Hrvatska će morati u dodatne kvalifikacije. Kada bi Wales i Hrvatska pobijedili obje utakmice, sve tri reprezentacije imale bi po 16 bodova, no u tom 'krugu' Wales bi bio prvi sa sedam bodova, Turska druga sa šest, a Hrvatska treća s četiri.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Hrvatska, osim što mora pobijediti Latviju i Armeniju u Zagrebu, mora se nadati da će Wales pokleknuti u Armeniji (koja također ima šanse za Euro) ili u posljednjem kolu protiv Turske. Kada bi, recimo, Armenija dobila Wales i Hrvatsku, Hrvatska Latviju, a Wales Tursku, tri momčadi imale bi po 13 bodova. U tom krugu Armenija bi imala devet bodova, Wales i Hrvatska četiri. Prema tome i u tom slučaju ostali bi bez direktnog plasmana na Euro.

Kada bi Armenija dobila Wales, Hrvatska izgubila od Latvije, a posljednje dvije utakmice (Hrvatska - Armenija, Wales - Turska) završile neriješeno, Hrvatska, Armenija i Wales imali bi po 11 bodova, s time da bi u tom krugu Armenija ponovno završila druga.

Dakle, Hrvatska mora pobijediti Latviju i Armeniju i nadati se da će Zmajevi pokleknuti u nekoj od dvije iduće utakmice.

U suprotnom, morat ćemo u playoff u kojoj bi se mogle naći neke vrlo jake reprezentacije kao što su Nizozemska, Poljska, Izrael, Bosna i Hercegovina, Finska, Ukrajina...



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijanogometna reprezentacija WalesaTurska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2024Kvalifikacije za EuroKvalifikacije za Euro 2024

Ostale Vijesti