Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Kalkulacije: Hrvatska bi i s visokom pobjedom mogla ostati bez drugog kruga

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 20.09.24. | 08:01

Hrvatska i Kuba danas (petak) u 14.30 otvorit će posljednje kolo grupne faze Svjetskog prvenstva u futsalu. Hrvatskoj u toj utakmici igra samo pobjeda, a za ulazak među četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije morat ćemo slaviti s velikom razlikom i nadati se povoljnim rezultatima u ostalim skupinama....

Nakon dva poraza, hrvatska reprezentacija u futsalu danas će pokušati dohvatiti osminu finala Svjetskog prvenstva. Hrvatska se nalazi u nezavidnoj situaciji. U trećem kolu dočekuje Kubu s gol-razlikom 2-10 (-8), dok su naši današnji suparnici zabili pet, a primili 20 golova (gol-razlika -15).

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

S obzirom na to da su Brazil i Tajland slavili u prva dva kola, njihov međusobni susret (također se igra u 14.30) bit će za prvo mjesto skupine. Hrvatska dalje može proći tek kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Dakle, Hrvatska za početak mora pobijediti Kubu, ali Mavrovićevi izabranici danas neće smjeti pustiti papučicu za gas jer će nam, osim pobjede, trebati što bolja gol-razlika kako bismo završili među četiri od šest najbolje rangiranih trećih reprezentacija.

U ovo trenutku Hrvatska je najslabija treća reprezentacija turnira. Ukrajina i Libija imaju svake po tri boda. Uzbekistan jedan, a Tadžikistan i Gvatemala, kao i Hrvatska nula s time da Tadžikistan ima -3 gol-razliku, a Gvatemala, kao i Hrvatska, -8 uz pet postignutih pogodaka više. Dakle, danas moramo svladati Kubu i preskočiti dvije od spomenutih pet trećeplasiranih reprezentacija.

U skupini A Paragvaj je sigurni prvi i danas (17 sati) igra protiv drugoplasirane Nizozemske koja ima dva boda. U drugoj utakmici (također u 17 sati) sučelit će se domaćin Uzbekistan i Kostarika koji imaju jedan bod i identičnu gol-razliku (4-7). Tko pobjedi u toj utakmici sigurno će proći u drugi krug. Dakle, Hrvatskoj (uz očekivanu pobjedu protiv Kube) igra remi u utakmici Kostarika i Uzbekistan ili pobjeda Paragvaja nad Nizozemskom koja bi onda ostala na dva boda i ostala iza Hrvatske u poretku. No, kako su Paragvajci osigurali prvo mjesto, ne bismo se kladili protiv Nizozemske koja je u prva dva kola vodila i protiv Uzbekistana i Kostarike.

Skupina C će vrlo vjerojatno imati jednog od četiri najbolja treća. Argentina je osigurala prvo mjesto i u zadnjem kolu (subota, 17 sati) igra protiv najslabije momčadi skupine Angole. U isto vrijeme susrest će se Afganistan i Ukrajina koje imaju po tri boda. Afganistan je na +1, a favorizirana Ukrajina na -1. Afganistanci su pokazali zavidan futsal i dojam je da će, i u slučaju poraza od Ukrajine, ostati na boljoj gol-razlici od Hrvatske koja je trenutno na -8.

U skupini D situacija također nije najbolja, ali nije niti bezizlazna. Španjolska i Kazahstan imaju po 4 boda, osigurali su drugi krug, ali dalje žele proći s prvog mjesta. Španjolci su na +6, a Kazahstan na +3 gol razlici. Kazahstan igra protiv autsajdera Novog Zelanda, a Španjolska protiv Libije koja ima tri boda i -1 gol-razliku. Iako Hrvatska mora nadoknaditi sedam golova za Libijom, ovdje (subota, 14.30) čak i možemo očekivati uvjerljivu pobjedu Španjolske jer će o prvom mjestu skupine (koje donosi lakši ždrijeb u osmini finala) vjerojatno odlučivati gol-razlika između Španjolske i Kazahstana.

U skupini E Portugal i Maroko su prije međusobnog susreta u posljednjem kolu (nedjelja, 14.30) maksimalni. Pobjednik će osvojiti skupinu, a branitelju naslova Portugalu u toj utakmici igra i remi. Tadžikistan i Panama imaju nula bodova, s time da je Tadžikistan na -3, a Panama na -12. Azijska reprezentacija je jedno od najvećih iznenađenja turnira, jer je odigrala sjajne utakmice protiv Maroka (2-4) i Portugala (2-3) i očekuje se ne samo da će pobijediti Panamu i stići do tri boda, već da će je pobijediti s dovoljnom gol-razlikom da na kraju završi ispred Hrvatske. Nama bi u ovom dvoboju najviše pasao neriješeni rezultat ili, pak, pobjeda Paname.

Za kraj, ostala nam je skupina F u kojoj Hrvatska ima prilične šanse završiti ispred njihovog trećeplasiranog. Iran i Francuska su maksimalni i igraju međusobno (nedjelja, 17 sati). Iran je u nešto boljoj situaciji zbog bolje gol-razlike. Dakle, Gvatemala i Venezuela se bore za treće mjesto u međusobnom susretu u isto vrijeme. Gvatemala je, kao i Hrvatska, na -8 gol-razlici, a Venezuela na -10. Riječ je o dvije dobre reprezentacije u kojoj nema izrazitog favorita. Samim time, možemo se nadati da neka od reprezentacija neće 'razvaliti' drugu te da će, u slučaju pobjede Hrvatske, ostati slabije rangirana od Futsal Vatrenih.

Suma sumarum, Hrvatska više ne ovisi sama o sebi. Danas mora pobijediti Kubu sa što većom razlikom, a potom se nadati da će nam se poklopiti rezultati u barem dvije od preostalih šest skupina. U jednu ruku je loše da igramo prvu utakmicu posljednjeg kola, jer ćemo ostalim reprezentacija ostaviti prostor za kalkulacije. No, u drugu ruku, to je odlična stvar je Hrvatska neće smjeti kalkulirati. Cilj je jasan, danas trebamo pobijediti Kubu sa što većom razlikom, a prolazak prepustiti sudbini i sportskoj sreći... (N.R.)



Tagovi

Hrvatska futsal reprezentacijaFutsal

Ostale Vijesti