REUTERS/Hannah Mckay
REUTERS/Hannah Mckay

Kako će izgledati Portugal? Martinez protiv Hrvatske na teren šalje najjači sastav

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 07.06.24. | 16:59

Generalka za obje reprezentacije je pred vratima...

U subotu u 18.45 Hrvatska će odigrati prijateljsku utakmicu protiv Portugala na Nacionalom stadionu u Lisabonu na koji se portugalska reprezentacija vraća nakon 10 godina. To će ujedno biti posljednja provjera za izbornike dva sudionika Eura prije početka turnira. Dok se Hrvatska u Lisabonu priprema za utakmice protiv Španjolske, Albanije i Italije, Portugalci igraju u skupini s Češkom, Turskom i Gruzijom.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Od Europskog Seleçaa očekuje se borba za medalje. Portugal ima, objektivno, jedan od najjačih sastava na turniru, a posebno im je impresivan napad kojeg predvodi 'neuništivi' Cristiano Ronaldo (39), rekorder međunarodnog nogometa po broju golova, ali i Europskih prvenstava po golovima (14) i nastupima (25). CR7 igra svoje šesto Europsko prvenstvo i 11. veliko natjecanje. Možda i posljednje u karijeri. C. Ronalda nema u europskom klupskom nogometu već godinu i pol te u Njemačkoj želi potvrditi da je i dalje, u 40. godini života, jedan od najvećih na svijetu.

Mnogi su kritizirali prethodnog izbornika, Fernanda Santosa, koji je vodio Portugal do jedine euro-titule 2016., jer je C. Ronalda ostavio na klupi u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva. To kockanje nije mu urodilo plodom, Maroko je slavio s 1-0 i prošao u polufinale. Santos je bivši, a uzde reprezentacije preuzeo je bivši trener Wigana i Evertona te izbornik Belgije Roberto Martinez.

Pod španjolskim izbornikom Portugal je odradio impresivne kvalifikacije sa svih 10 pobjeda. Portugalci su zabili 36, najviše od svih država i primili samo dva, najmanje od svih država.

Cristiano Ronaldo je Luksemburgu, Bosni i Hercegovini, Islandu, Slovačkoj i Lihtenštajnu zabio 10 golova u kvalifikacijama i predvodi ljestvicu najboljih strijelaca svih vremena sa 128 međunarodnih golova, što je 20 više od Ali Daeija i 22 više od još također aktivnog Lionela Messija.

C. Ronaldo je neprikosnoveni broj 1 u Martinezovoj momčadi, a u utakmici protiv Hrvatske, pa tako i na Euru, u napadu (4-3-3) bi mu najviše trebali pomagati Liverpoolov Diogo Jota (desno) i Milanov Raphael Leao (lijevo). Iza napadačkog trojca ordinirat će dva stanovnika Manchestera, Bruno Fernandes i Bernardo Silva, a 'pole position' za poziciju šestice u ovom trenutku ima Fulhamov Joao Palhinha.

Portugalci će Hrvatskoj, a posljedično i suparnicima na Euru, pretpostaviti najvjerojatnije najjaču obranu u kojoj ordiniraju Diogo Dalot i Nuno Mendes (ako Joao Cancelo dobije poštedu), a suigrač Rubenu Diasu u srcu veznog reda vjerojatno će biti mladi Benficin prospekt Antonio Silva (20).

Iako je legendarni Rui Patricio i dalje član reprezentacije i nosi broj jedan, nominalna 'jedinica' je vratar Porta Diogo Costa.

Vitinha, Joao i Ruben Neves će svoju priliku čekati s klupe za pričuve, dok će napadački trojac mijenjati Goncalo Navas, Joao Felix i Pedro Neto, a status 21-godišnjeg Francisca Conceicaa bit će prije 'edukativne' nego konkretne naravi.

Felix će vjerojatno zbog blažih poteškoća propustiti dvoboj s Hrvatskom, to to Martineza neće previše brinuti. Hrvatski braniči morat će paziti na nekoliko prijetnji, prije svega ubojitog strijelca C. Ronalda, nepredvidljivog Jotu, a na ovom Euru očekuje se da lidersku poziciju preuzme Raphael Leao iza kojega nije najbolja sezona, ali je njegova klasa neupitna. A ako naši uspiju nekako neutralizirati spomenutu trojku, trebat ćemo paziti na B. Fernandeza i B. Silvu koji će prijetiti iz drugog plana, kao i na stasite stopere. Jer, Portugal je zbog čitavog sijaseta klasnih ofenzivaca, možda i najopasnija reprezentacija turnira kada su u pitanju prekidi...

Očekivani sastav protiv Hrvatske (4-3-3): Costa - Dalot, A Silva, Dias, Cancelo/Mendes - Fernandes, Palhinha, B. Silva - Jota, C. Ronaldo, Leao



Tagovi

Portugalska nogometna reprezentacijaHrvatska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2024

Ostale Vijesti