Milan Sabic/PIXSELL
Milan Sabic/PIXSELL

Kako će Hajduk bez Livaje? (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 29.07.21. | 08:25

Splićani danas igraju uzvratnu utakmicu drugog kola kvalifikacija za Konferencijsku ligu

Kako će Hajduk izgledati bez Marka Livaje? To se pitanje iznenada nametnulo kao najvažnije nakon što je Jens Gustafsson objavio da najbolji igrač Bijelih neće putovati u Kazahstan zbog ozljede gležnja. Pojasnili su na Poljudu da je Livaja već neko vrijeme načet, da ga gležanj muči od prijateljske utakmice protiv Zrinjskog i da jednostavno mora pauzirati zbog bolova. S tim problemom je odigrao tri važne utakmice na početku sezone, nipošto nije htio propustiti Lokomotivu, Tobol na Poljudu i Osijek te mu na tome treba čestitati. Međutim, bol se ne može trpjeti unedogled pa je odlučeno da Hajdukova zvijezda propusti uzvrat u Kostanayu, a možda i domaću utakmicu protiv Šibenika u nedjelju.

Zanimljivo, u Kazahstanu će Livaja preskočiti tek drugu utakmicu za Hajduk otkad se vratio u Split. Izostao je samo u prošlosezonskom derbiju protiv Dinama, nije ga bilo zbog akumuliranih žutih kartona.


Sada će Bijeli morati bez njega u dalekom Kazahstanu i biti će zanimljivo vidjeti kako će momčad Jensa Gustafssona odigrati utakmicu u kojoj nema najboljeg igrača. Nema onog koji može primiti loptu, sačuvati je, asistirati, zabijati, nema onog koji jednim potezom može riješiti utakmicu. Livaja je od prvog dana u Hajduku igrač koji preuzima odgovornost, traži loptu, zapravo vodi sve konce igre u napadačkoj trećini. Suigrači mu potpuno vjeruju, znaju da je kvaliteta koja donosi prevagu.

U tom smislu Gustafsson za njega nema pravu zamjenu što znači da će Bijeli morati promijeniti planove u napadu. Već je švedski trener morao rotirati protiv Tobola i Osijeka, u vrh napada postavljao je mladog Marina Ljubičića, a Jan Mlakar je bio povučen na lijevu stranu veznog reda. S klupe su ulazili Jairo odnosno Diamantakos i to je izbor koji je Gustafssonu ostao na raspolaganju za danas. Možda još u jednadžbu uključi Stipu Biuka koji je krenuo na put, ali nije sasvim zaliječio lakšu ozljedu mišića.

Prednost od 2:0 Bijelima daje određenu sigurnost i prostor za kalkulacije s početnom postavom. S Poljuda najavljuju još jednu pobjedu, ali to ne znači da će previše riskirati u Kostanayu. Dojma smo da će umjesto Livaje od prve minute zaigrati Jairo, Brazilac je u prednosti u odnosu na Grka Diamantakosa. U obranu bi se mogao vratiti Elez, umjesto Vuškovića, to je rotacija koju smo već vidjeli. Ostatak momčadi bi trebao biti jednak prethodnim utakmicama

Što se tiče Hajdukovog protivnika, za očekivati je da će od prve minute zaigrati iskusni Zoran Tošić, njihov najkreativniji igrač. Nema Tobol što čekati, moraju odmah napasti ako žele anulirati Hajdukovu prednost. Za vikend su glavni igrači Kazahstanaca odmarali, u Kupu su igrale rezerve i to jasno pokazuje da Aleksandar Moskalenko nije digao ruke od mogućnosti da iznenadi Hajduk.

Sigurno će Tobol dodatno motivirati saznanje da ne igra Livaja koji ih je u prvoj utakmici prilično namučio. Ipak, da bi pobijedili Hajduka Kazahstanci moraju odigrati savršenu utakmicu, dosta toga im se treba poklopiti. Naravno, Hajduk i bez Livaje ima kvalitetu da ne dopusti iznenađenje, ali Bijeli će morati biti maksimalno koncetrirani.


Utakmica u Kostanayu igra se danas u 17 sati po hrvatskom vremenu, odnosno 21 sat po lokalnom vremenu. Prijenos je na Arenasport televiziji te hajdukovom službenom kanalu Hajduk Digital TV.

MOGUĆI SASTAV HAJDUKA:


Piše: Vedran Pavičić


Tagovi

HajdukTobolKonferencijska liga

Ostale Vijesti