Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Kako bi mogla izgledati Hajdukova obrana u bližoj budućnosti?

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 16.03.22. | 08:00

I nakon prodaje Vuškovića u Hajdukovoj školi ima potencijala za prvu momčad

Još i prije odlaska na posudbu u HSV proteklog ljeta dok se špekuliralo s raznim destinacijama bilo je jasno kako će Mario Vušković teško više biti dio prve momčadi Hajduka. Nije to naravno u negativnom kontekstu, već je kao projekt kluba postao i glavni eksponat Hajduka za prodaju prošlog ljeta. Sve strane su uglavnom bile za to da ostvari transfer, a kao projekt kluba i periodu od dvije godine u prvoj momčadi upisao je 48 službenih nastupa za Hajduka. Debitirao je sa 17 godina , 44 puta bio starter, a još kao člana juniora isticalo ga se kao jednog od većih talenta u klubu. Od Guardianove liste najtalentiranijih do užeg popisa Golden Boya, a onda i skupljanja minuta kroz drugu i prvu momčad te mladu reprezentaciju bilo je jasno da Hajduku preostaje tek licitirati za što bolju ponudu pri njegovom odlasku.

Pojavljivali su se brojni zainteresirani od talijanskih klubova među kojima se najviše spominjao Torino, preko nizozemskog Feyenoorda, škotskog Celtica, nekoliko španjolskih klubova i na kraju HSV-a. Ispostavila se ponuda posudbe na dvije godine njemačkog velikana najkonkretnijom i nakon niti godine dana posudbe odlučili su ga otkupiti za 4 milijuna eura. Postigli su dogovor s Hajdukom da to naprave i prije eventualnog ulaska u Bundesligu. Svakako se znalo da se neće vratiti s te posudbe u Hajduk, a sportski direktor Mindaugas Nikoličius krenuo je još prošle zime slagati kadrovsku križaljku u obrani.

Prve konkretne poteze vidjeli smo dolaskom Josipa Eleza pod ugovor iz Hannovera, a potom i Nikole Katića na posudbu s pravom otkupa iz Glasgow Rangersa. Najzvučniji potez nastupio je ove zime kad je na posudbu iz Benfice doveden Ferro kojeg su Portugalci svojevremeno cijenili na 100 milijuna eura.

U nekoliko navrata ove sezone, za koju navijači Hajduka priželjkuju da bi mogla biti šampionska ili u najmanju ruku s osvojenim Kupom, obrana se pokazala slabijom karikom. Koliko god su neki dobri potezi poput Elezovih dugih lopti donosili bodove, neki neobjašnjivi kiksevi su ih odnosili. U posljednje vrijeme poput reakcija na Poljudu protiv Rijeke ili u Puli protiv Istre, a ako ćemo i nešto ranije protiv Lokomotive u prvenstvenoj utakmici u Kranjčevićevoj. Nisu sigurno ulile povjerenje te obrambene reakcije pa se postavilo i pitanje kako bi trebala izgledati obrana pod Valdasom Dambrauskasom u budućnosti.

Počeo je nakon zimske stanke s trojicom u zadnjoj liniji, ali nakon poraza od Rijeke na Poljudu odlučio se vratiti na sustav s dvojicom. Elez je u toj priči konstanta, a u Puli je igrao Katić dok je protiv Dinama u derbiju na Poljudu igrao Ferro. I dok je jasno da Ferra neće otkupiti s obzirom na tržišnu vrijednost, a i uvjete ugovora s Benficom o posudbi, postavlja se pitanje isplati li se na kraju iskoristiti opciju otkupa Katića. Gledajući iskustvo stasitog stopera otkup ima svoje argumente, ali kiksevi koji su koštali bijele bodova bi mogli na kraju biti presudni faktor.

Od ovog trojca, kako smo spomenuli, Elez je pod ugovorom s Hajdukom do 2025. godine, Katiću posudba ističe na ljeto, a Ferru ovisi o Hajdukovom plasmanu na kraju sezone. Ako uđu u Europu produžit će se za još godinu dana. S njima u rosteru je i Stefan Simić kod kojeg je izgledniji izlazni transfer na kraju sezone. On ima ugovor do ljeta 2023. godine, a prošle prijelazne rokove spominjao se njegov potencijalni povratak u Italiju. 

Bio je tu i Kristian Dimitrov kojem je Dambrauskas dao priliku u tri utakmice, dvije u prvenstvu i jednoj u četvrtfinalu Kupa protiv Lokomotive. Njegova sudbina na kraju je bila da ode na posudbu u rumunjski Cluj ove zime, a oni imaju i opciju otkupa ovog bugarskog stopera.

Kod većine nabrojanih najizglednije je da bi u Hajduku mogli ostati Elez i Ferro, što bi značilo da bi Nikoličius ponovno 'zavukao ruku u svoj čarobni šešir' i pokušao novim transferima oduševiti navijače Hajduka. No, ne treba isključiti ni unutarnje rezerve koje čekaju svoju priliku kao što je i Vušković dobio na kraju.

Tu je tercet mladih stopera koji imaju potencijal zaigrati za prvu momčad. Prvi na popisu je 20-godišnji Luka Škaričić, trenutno na posudbi u Varaždinu, a osim stoperske pokriva i poziciju desnog beka. Bio je već na pripremama s prvom momčadi, a ima i profesionalni ugovor s Hajdukom do 2024. godine što govori da se na njega već računa u budućnosti.

Nokaut faza juniorske Lige prvaka protiv Atletico Madrida predstavila je u pravom svijetlu dvojac Luka Bradarić i Dominik Prpić. U momčadi španjolskog protivnika vidjeli smo nekoliko igrača koji bi u nekim momčadima HNL-a već sad mogli biti nositelji, a ni klubovi velike četvorke ne bi imali ništa protiv da ih imaju u svojim redovima. A protiv takve momčadi zrelim obrambenim reakcijama mladi Hajdukov dvojac bio je jedan od zaslužnijih za utakmicu bez primljenog zgoditka. Luka Bradarić je 18-godišnji brat nekadašnjeg prvotimca Hajduka i Vatrenog Domagoja, a već je u notesima brojnih skauta. Prpić je godinu mlađi, a Hajduk ga je doveo iz Lokomotive prije pet godina.

A vrijedi naposljetku spomenuti i brata aktera s početka priče. Luka Vušković je 15-godišnjak koji igra za kadete, dvije godine starije od sebe, a i sam Mario ga je isticao u nekoliko svojih intervjua kao super talentiranog. Sama činjenica da igra za dvije godine starije od sebe u tinejdžerskoj dobi dovoljno govori o talentu.

Teško je procijeniti kad bi mogli biti spremni na zahtjeve igranja za prvu momčad, ali po potencijalu bi to mogli i ostvariti. Tako bi Hajduk u idućoj sezoni mogao uz dvojac iskusnih i pokoji transfer prvoj momčadi priključiti u rotaciju i nekog od nadolazećih potencijala iz vlastite škole.


Tagovi

Domagoj BradarićHajdukJosip ElezFerroLuka ŠkaričićStefan SimićMario VuškovićNikola Katić

Ostale Vijesti