Kad je posljednji put Hajdukov protivnik gostovao u Hrvatskoj, stradao je – Zlatko Dalić

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 01.09.20. | 09:56

Iako je to bilo prije 12 godina, anegdote vezane uz dolazak Renove u Lijepu našu i danas se prepričavaju. Tog dana na stadionu nije bilo puno ljudi, ali pogled na njihov klupski autobus sve je podsjetio na istu stvar – kultni film „Tko to tamo peva“.

Rijeka, koja bi svojeg protivnika trebala saznati danas oko 13 sati, još je jedina koja ne zna kakva je situacija u njihovom slučaju. Iako, kakogod protivnik izgledao na papiru, najvažnije je da ga se olako ne shvati na terenu.

Gziru ne treba više spominjati, povijesna blamaža od prošle sezone još će se dugo pamtiti, a Splićani sada imaju takozvani 'deja vu'. Na suprotnoj strani ne stoji Gzira, ali Renova je momčad 'tog ranga'.

Zapravo, ako je suditi prema Transfermarktu, Renova je još slabija od Gzire. Naime, tržišna vrijednost igrača Gzire, u čijim se redovima još uvijek nalazi Hamed Kone, iznosi nešto više od tri milijuna eura, dok je vrijednost igrača Renove tek 2,2 milijuna eura.

Usporedbe radi, Mijo Caktaš sam je vrjedniji i od Gzire i od Renove (3,7 milijuna eura).

Zanimljivo, Renovi ovo neće biti prvi ogled s nekim hrvatskim klubom u Europi. Posljednji put kad su se 'obračunali' s nekim hrvatskim klubom bilo je pred 12 godina.

Njihov tadašnji protivnik bila je Rijeka, a Makedonci su u dvomeču izašli kao pobjednik. Nismo pratili njihove europske pohode, ali nekako vjerujemo da je to i dan danas jedan od najvećih uspjeha u klupskoj povijesti.

Prva utakmica igrana je na Kantridi. Na tribinama nije bilo više od 300 ljudi, ali iako je oko stadiona bilo „tisuću“ ljudi, većina njih je radije odlučila to popodne provesti u moru.

Vrijeme je bilo nesnosno vruće, gostujuća desetka, Ismail Ismaili, imao je trbušćić kao da je riječ o igraču iz druge županijske lige. Ali su zato frizura i kopačke bili od 'milijun dolara'.

Trener Rijeke tad je bio Zlatko Dalić. Današnji izbornik na raspolaganju možda nije imao najbolju Rijeku u ovom stoljeću, ali je u njegovoj momčadi bilo itekako dobrih igrača. Fausto Budicin, Nikola Šafarić, Hrvoje Štrok, Radomir Đalović, Georgi Ivanov i za kraj, kao šećer na kraju, Anas Sharbini. Ipak, takvi igrači nisu uspjeli naći put preko kluba kojeg svi pamte po 'raspadnutom' autobusu koji je bio parkiran ispred nekadašnjeg doma Riječana.

U drugoj utakmici, ono odigranoj u Makedoniji, Renova je slavila rezultatom 2:0. Naravno, Dalić to nije mogao preživjeti, Ježić mu je odmah uručio otkaz nakon čega je njegova trenerska karijera krenula nekim drugim smjerom.

Tko zna, da nije bilo Renove, možda ne bi bilo ni Zlatka Dalića kakav je danas.

(Foto: Goran Kovacic/PIXSELL)

 


Tagovi

Mijo CaktašRenovaZlatko DalićIntertoto kup

Ostale Vijesti