Comparisonator.com
Comparisonator.com

Je li Josip Drmić doista bolji od Brune Petkovića? Brojke ne lažu (INFOGRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 06.04.22. | 08:00

Nisu nogomet samo golovi i asistencije, kad se uzme u obzir i valorizira sve što neki nogometaš radi na terenu dok je lopta u igri, dolazi se do zanimljivih spoznaja

Uvriježeno je mišljenje da Bruno Petković (27) igra katastrofalnu sezonu zbog čega je ispao iz reprezentacije, u koju se nakratko bio vratio nakon izvrsne partije protiv Genka i Rapida u Europskoj ligi jesenas. No, Dinamov napadač s brojem 10 na leđima, koliko god mu oni koji znajušto sve može (kada hoće!) opravdano prigovarali da će potratiti talent, nije ni toliko loš kad se usporedi s konkurentima iz Prve hrvatske nogometne lige. Primjerice, s Josipom Drmićem (29), centarforom Rijeke i bivšim švicarskim reprezentativcem, koji je drugi strijelac lige, iza dosad nenadmšnog Marka Livaje, od čijeg učinka 'živi' Hajduk.

Tko će biti prvak? (1.35) Dinamo (5.50) Osijek (10.00) Hajduk (15.00) Rijeka

Uz pomoć Comparisonatora, alata za usporedbu koji koristi statističke podatke InStata, bacili smo pogled na ovosezonski učinak Petkovića i Drmića u HNL-u. Plavom 10 nedostaje je dna utakmica, ona odigrana po magli u Velikoj Gorici, koja se jedva vidjela na terenu, a kamoli na televiziji, pa za nju – službeno – nema podtaka. A tamo je Petković zaradio kazneni udarac (koji je doslovce vidio samo sudac i možda koji od igrača koji je bio blizu) i sam ga realizirao, dakle ima gol i asistenciju, koja mu se na digitalnim alatima, koji ovise o tv snimkama, ne broji.

Petković je u HNL-u nastupio 22 puta, zabio šest golova i podijelio tri asistencije, dočim je Drmić u 25 nastupa 16 puta pogodio suparničku mrežu uz dva dodavanja za pogodak. To su suhe brojke, općenito najbitnije za napadače. Međutim, kad se uzme u obzir i valorizira sve što neki nogometaš radi na terenu dok je lopta u igri, dolazi se do zanimljivih spoznaja...

Drmić je više puta bio starter, manje puta ušao s klupe (samo jednom), više je puta zamijenjen, ima prosječno više minuta od Petkovića (gotovo 88 naspram 70), ali manje javnih opomena, niti jedno isključenje. No, prema Comparisonator Indexu, koji se računa po posebnom algoritmu, Petković je ukupno bolji (419,32 naspram 310,32). Drmić je samo nešto bolji po ofenzivnom indeksu (319,01 naspram 316,92), a u defenzivi, duel igri i dodavanjima bolji je Petković. Nije to začudno, jer Petković čak 43 posto utakmica ove sezone nije igrao u špici, nego kao ofenzivi ili čak srednji vezni, za razliku od Drmića, koji je 93 posto utakmica bio u vrhu napada.

Kad se analiziraju razni ofenzivni parametri, Drmić zabija više golova i općenito više puca po golu, ali Petković ima više driblinga, uspješnih driblinga, napadačkih akcija... Obojica nisu iskoristila po jedan kazneni udarac (Petkoviću ga je poništio sudac u Puli, zbog nepravilnog izvođenja, inače bi bio stopostotan).

U fazi defenzive, Petković je bolji; gotovo triput više lopti osvoji nego Drmić, dvostruko više od Rijekina napadača na suparničkoj polovici terena, više lopti presječe i općenito ima dvostruko više defenzivnih 'akcija' u svakom pogledu. Jedino u čemu je Drmić bolji od Dinamova ofenzivca jesu izgubljene lopte (9,29 naspram 11,19), a na svojoj polovici travnjaka tek neznatno bolji (1,56: 1,59).

I na kraju, u vrednovanju dodavanja i duela, Dinamov broj 10 je bolji od Rijekinog broja 18, sve kategorije Petkoviću se zelene, a Drmiću crvene: dodavanja ukupno, uspješna dodavanja, primljene lopte, ključne lopte (dodavanja za priliku suigračima), duge lopte, točne duge lopte, dodavanja u zadnju trećinu terena, točna dodavanja u zadnju trećinu, centaršutevi, uspješni centaršutevi.

Isto vrijedi i za duele: zračne, defenzivne, ofenzivne, Petković, koji je viši (193 naspram 184 cm) i tjelesno jači od Drmića u tome je bolji. Statistika, dakle, daje za pravo i bivšem (Damir Krznar) i sadašnjem (Željko Kopić) treneru Dinama što Petkovića šeta po pozicijama od utakmice do utakmice odnosno suparnika, a često mu se promijeni uloga i tijekom neke utakmice. S Drmićem je puno jednostavnije: od njega se očekuje realizacija, a sve ostalo je bonus, Goran Tomić tako i organizira igru da ostatak momčadi 'radi' za svog najboljeg strijelca. I Rijeka zabija najviše u ligi, ali puno i prima, najviše od 'velike četvorke'... Ponavljamo, u obzir smo uzeli samo HNL, Rijeka ove sezone nije igrala europsku jesen pa da bude materijala za kakvu-takvu usporedbu.

Tko će biti prvak? (1.35) Dinamo (5.50) Osijek (10.00) Hajduk (15.00) Rijeka

Vidjet ćemo ih na djelu u nedjelju (20 sati) na Rujevici. Drmić je Dinamu ove sezone zabio tri gola (plus jedan za izbacivanje iz Kupa!), a Petković Rijeci dva, oba s bijele točke na Rujevici jesenas (3:3). Na otvaranju proljeća u Maksimiru (2:0) Petković je ostao na plavoj klupi, a slavu pobrao Komnen Andrić. Drmić je odigrao svih 96 minuta sa sudačkim nadoknadama, dobro čuvan i gotovo bez učinka.

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Bruno PetkovićJosip DrmićGNK DinamoHNK RijekaPrva HNL

Ostale Vijesti