Goran Kovačić/Pixsell
Goran Kovačić/Pixsell

Janković za trijumf Riječana, neosvojiva Rujevica dom je novog lidera HNL-a!

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 07.10.23. | 20:25

Hajduk je nakon pobjede u Derbiju s Dinamom pao u Rijeci (1-0) i prepustio vrh Riječanima. Čuić je u sudačkoj nadoknadi promašio remi

Rijeka je srušila Hajduk na Rujevici (1-0), Rijeka je na vrhu ljestvice domaćeg prvenstva! Kakav dan za Rijekine navijače, igrače i trenera Željka Sopića. Pitali smo se zadnjih dana koliko može Rijeka, kako će Riječani reagirati u situaciji kad im pobjeda donosi prvo mjesto, hoće li biti dovoljno dobri za trijumf u Jadranskom derbiju. Bili su, slavili su golom s bijele točke nakon reakcije iz VAR sobe, jedan je bio vrijedan! Rijeka na Rujevici još nije izgubila ove sezone, Rijeka je zasluženo lider HNL-a!

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ako uspoređujemo s onim velikim Derbijem prošle nedjelje u Splitu, dvoboj na Rujevici bio je mnogo sadržajniji, energičniji, Rijeka i Hajduk pokazali su više nego Hajduk i Dinamo na Poljudu. Da ćemo gledati utakmicu u kojoj može biti svega, u kojoj i jedni i drugi imaju pobjednički 'druk', vidjeli smo već u petoj minuti. Prvo je Melnjak nakon ubačaja Krovinovića glavom pogodio stativu, a onda je Rijeka krenula u protuudar, Janković je bio u šesnaestercu u dobroj situaciji, no, malo je komplicirao i završnica nije bila uspješna.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Ivan Leko iznenadio je s Kalikom u prvih 11 i to na mjestu ofenzivnog veznog, Žaper i Krovinović bili su na sredini terena. Nije time puno dobio, Kalika je mijenjao već na poluvremenu, a Rijeka je nakon tih uvodnih minuta bila konkretnija. Mnogo su brže i jednostavnije Riječani dolazili pred i u Hajdukov šesnaesterac, izvodili kornere, prijetili, a za još nešto više, trebalo je malo više koncentracije. Prednjačio je Marko Pjaca, vrlo raspoložen, a kad je takav, često je neuhvatljiv. Jednom je prošao od svog šesnaesterca sve do suparničkog, loš je bio udarac. Jednom je Ivanović, koji je bio rastrčan i uporan, dosadan za Hajdukove stopere, bio sebičan pa je i ta akcija pala u vodu. Lučić je dobro reagirao na Pjacin udarac, Livaja je, pak, bezuspješno pokušao iznenaditi Labrovića s centra. Do kraja prvog dijela još dvije velike šanse, Sahiti je bio sam pred Labrovićem, koji je obranio udarac, a Marco Pašalić na drugoj strani pogodio je gredu! Lučić je uspio ukrotiti udarac Fruka iz 'slobodnjaka'.

I bila je to i u nastavku 'li-la' utakmica, uz manje pravih prilika nego u prvom dijelu, nisu niti Rijekini, niti Hajdukovi navijači bili odviše raspoloženi. Ipak, bio je dojam da je Rijeka za pola dužine nokta bliža pogotku, uz huk pune Rujevice. A nije rijetkost da ovakve utakmice prelomi jedna situacija, jedna pogreška. Ubačaj Pašalića iz prekida, lopta je pala na ruku Krovinovića. Sucu Kolariću stigao je poziv iz VAR sobe, pogledao je sam snimku i presudio - kazneni udarac! U vrijeme kad u nogometu nije jasno što jest igranje rukom, a što nije, ne sumnjamo da će biti onih koji će dovesti u pitanje ovu odluku, ali kontakt Krovinovićeve ruke i lopte je bio neupitan i Kolariću nedvojbeni jedanaesterac. Niko Janković uzeo je loptu, Lučić ga je pokušao zbuniti svojim kretnjama prije udarca, ali bio je Janković ubojit, pogodio pod gredu za Rijekino vodstvo!

Očekivao se nakon toga juriš Hajduka, pritisak koji će Riječane držati na 'petama', međutim, nije Leko pronašao način kako probiti Sopićevu formaciju. Marko Livaka opet nije bio na svojoj razini, rijetko se nalazio s loptom u opasnim situacijama, Dilaver i društvo dobro su ga čuvali. Tek u sudačkoj nadoknadi, u 93.minuti, Hajduk je došao blizu izjednačenja, između Rijekinih stopera najviši je na ubačaj s lijeve strane bio mladi Čuić, ali njegov udarac glavom s nekoliko metara završio je pokraj vratnice. Koju minutu raniju šansu za prelomiti utakmici imao je Momo Yansane, gađao je suprotan kut, pogodio gol-aut! Ali, i taj jedan bio je dovoljan, Rujevica je Rijekina utvrda, Rujevica je dom novog lidera HNL-a.

Rijeka - Hajduk 1-0

Rijeka. Stadion: Rujevica. Gledatelja: 8071. Sudac: Patrik Kolarić (Čakovec). Pomoćnici: Goran Zobenica (Velika Gorica) i Goran Pataki (Đakovo). VAR: Ante Čuljak (Zagreb). AVAR: Kruno Šarić (Županja).

RIJEKA: Labrović – Smolčić, Dilaver, Mitrović, Goda – Selahi (od 87.Radeljić), Janković– Pašalić (od 73.Yansane), Fruk (od 73.Hodža), Pjaca – Ivanović (od 78. Banda). Trener: Željko Sopić.

HAJDUK: Lučić - Moufi (od 72.Sigur), Šarlija, Elez, Melnjak - Žaper, Krovinović (od 84.Čuić) - Benrahou (od 72.Dolček), Kalik (od 46.Trajkovski), Sahiti (od 78.Ofoe) - Livaja. Trener: Ivan Leko.

Strijelci: 1-0-Janković (63.-11m)

Žuti kartoni: Ofoe (Hajduk).



Tagovi

HNK RijekaHajdukHNLNiko Janković

Ostale Vijesti