Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Jakirović o junaku BG-derbija: “Tko će znati je li za Dinamo, ali u Gorici sam ga uzeo nakon samo tri dana probe”

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 27.09.24. | 10:59

Donedavni trener Modrih za Mozzart Sport je govorio o napadaču kojeg je amenovao dok je bio trener Gorice 2019. godine

Cherifa Ndiayea sa sjetom se sjećaju u Velikoj Gorici, napustio je senegalski centarfor Turopolje otprilike na isteku pandemije covida-19 u srpnju 2021., da bi se preko Turske, Kine i opet Turske vratio u Europu u rujnu prošle godine potpisavši za Crvenu zvezdu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

S beogradskim Crveno-bijelima osvojio je dvostruku krunu bez poraza u 2024. godini, ali najviše je zablistao u Vječitom derbiju ovog ponedjeljka kad je hat-trickom pridonio pobjedi Zvezde nad gradskim rivalom Partizanom od 4-0.

Kolega Aleksandar Gligorić s Mozzart Sporta za mišljenje o Ndiayeovu razvoju pitao je donedavnog trenera Dinama Sergeja Jakirovića, koji je amenovao Cherifov dolazak na probu, a ubrzo i ostanak u Velikoj Gorici u siječnju 2019.

“Tražili smo centarfora jer smo imali samo Poljaka Lukasza Zwolinskog koji je također bio jako dobar napadač. No, u sezoni prije dolaska u Goricu postigao je samo jedan gol. Zato smo htjeli još jednog napadača. Tadašnji direktor, Mindaugas Nikoličius, poslao mi je Cherifov profil da ga pogledam.”

I?

“Veliki problem je bio što je Ndiaye odigrao samo jedno poluvrijeme za Beveren u Belgiji te polusezone. Ali, 'na prvu' mi se svidio i to jedno poluvrijeme koju sam gledao. Kad me Nikoličius pitao što mislim, odgovorio sam da ne mogu donijeti konačan sud na temelju samo 45 minuta igree. Bilo bi veliko kockanje potpisati igrača na temelju jednog poluvremena. Rekao sam Nikoliciusu da je Cherif vrlo zanimljiv igrač, da ima potencijala i da imam dobar osjećaj o njemu... 'Bilo bi dobro da ga možemo gledati uživo nekoliko dana. Da dođemo na probu i da se upoznamo'. Nakon nekoliko dana, Nikoličius mi je rekao da je dogovorio dvotjednu probu za Cherifa”.

Kakvi su bili prvi dojmovi?

“Došao je u siječnju 2019. na početku zimskih priprem. Već na prvom testiranju vidio sam da je izdržljiv i da može puno trčati. Nakon dva-tri dana treninga, zamolio sam Nikoliciusa da ga potpiše. Pogledao me i oprezno upitao: 'Zašto bismo ga odmah potpisali ako imamo još 12 dana probe’?. Rekao sam mu da nam kreću prijateljske utakmice i da će nam ga netko ukrasti ako ga vidi kako igra”.

REUTERS/Marko DjuricaREUTERS/Marko Djurica

Ljetos je jedna od najvećih Milojevićevih želja u prijelaznom roku bila da klub zadrži Cherifa. Razumijete li zašto?

“Apsolutno! Teško je naći igrača njegovih kvaliteta, a da ga možete financijski podnijeti. To je jedina formula kojom se vode treneri. Kamo god da u inozemstvu zagrebete, ako želite boljeg igrača, ne možete si ga priuštiti. To je sva tajna prijelaznog roka”.

Kad vidite sad ovog Ndiayea, možemo li ovako banalno pitati da li bi imao mjesta u Dinamu?

“Ma tko će to znati... Sigurno mu je bolje nego kad je bio u Gorici. Sve je stvar prilagodbe, adaptacije... Bilo je igrača koji su dominirali u HNL-u, došli u Dinamo i onda ih ‘ubio’ pritisak javnosti, očekivanja, konkurencija u momčadi... Sve je to puta tisuću. Kad vodite Dinamo i ostale klubove, to nema veze jedno s drugim. Nažalost, računaju se samo vaši porazi. A pobjede se podrazumijevaju. Vjerojatno je tako i u Zvezdi. Svi znamo koliko je teško pobijediti bez obzira koga vodite. Što prije shvatite da ne možete sve pobijediti i da je to takav posao, to će vam biti lakše i lakše ćete probaviti poraz. Iz utakmica treba izvući pouke. Bože, takav je posao. Svi želimo pobjedu, ali to nije uvijek moguće”, zaključio je Sergej Jakirović u telefonskom razgovoru za Mozzart Sport, a cijeli intervju pročitajte OVDJE. (G)



Tagovi

Cherif NdiayeCrvena zvezdaSergej JakirovićHNK GoricaVečiti derbiMozzart Sport

Ostale Vijesti