Tino Juric/PIXSELL
Tino Juric/PIXSELL

INTERVJU - Tonći Mujan: Trener Ivanković radi slično kao Rožman, od Hajduka nisam doživio ovakve navijače na tribinama

Vrijeme Čitanja: 6min | sub. 02.10.21. | 09:30

Danas igra Hercegovački derbi protiv Zrinjskog koji ga je htio u svojim redovima uoči sezone, a Mujan je po izboru navijača već dva kola zaredom najbolji igrač i u prva četiri susreta ima dva zgoditka i asistenciju.

Široki Brijeg započeo je sezonu pod trenerom Tonijem Karačićem s kojim su izborili Europu prošle sezone. Nakon ispadanja iz Europe od Vallznije i tri remija u prva tri kola došlo je do promjene na klupi pa je momčad preuzeo mladi 35-godišnji stručnjak Jure Ivanković. Promijenila se momčad Širokog, ali stigla su i pojačanja u vidu Jakova Blagajića i Tonćija Mujana.

Ovaj dvojac donio je više rješenja u napadu za momčad s Pecare, a u posljednja dva kola posebno se istaknuo krilni napadač Tonći Mujan koji nakon dobrih partija u Sloveniji te stagnacije u vrijeme lockdowna. Bio je u ponajbolji igrač slovenske lige s najviše asistencija, jedan od glavnih igrača u sustavu Simona Rožmana u Domžalama, a onda je stigla svojevrsna stagnacija s koronom. Nedostajali su golovi i asistencije da bi vidjeli potencijal koji je pokazivao još kao jedan od potentnijih juniora Hajduka. A dolazak u Široki je preporodio bivše krilo Hajduka, Kopera, Domžala, Ümraniyespora i Aluminija.

(1.50) Zrinjski (3.60) Široki Brijeg (6.75)

Unatoč nekim odlascima iz Širokog i crnim predviđanjima, Mujan se pokazao kao i više nego dostojno pojačanje. Danas igra Hercegovački derbi protiv Zrinjskog koji ga je htio u svojim redovima uoči sezone, a Mujan je po izboru navijača već dva kola zaredom najbolji igrač i u prva četiri susreta ima dva zgoditka i asistenciju.

„Trener Jakirović jako dobro posložio momčad Zrinjskog. Mi se dižemo iz utakmice u utakmicu od kako sam došao ovdje. Naš trener Jure Ivanković radi s nama stvarno odlično, nešto najsličnije onome što sam radio sa Simonom Rožmanom i njegovim stožerom u Domžalama. Znači, odlični treninzi i priprema utakmica. Krenuli smo se dizati. Nažalost iza nas je utakmica u Posušju gdje smo dominirali prvo poluvrijeme i nismo zabili gol, a na kraju smo se izvukli. Ali vidi se da se dižemo, Imamo mladu ekipu i možemo očekivati svašta. Vjerujem da će biti dobar derbi“, kazao nam je Mujan u uvodu.


Opisao nam je period od trenutka kad je bio ponajbolji igrač slovenske lige pa do dolaska u Široki Brijeg koji nije bio lagan.

„Bilo je to vrijeme korone. Kad sam otišao u Tursku krenulo je sve dobro i nakon korone sam se vratio u Domžale jer turski klub nije bio u najboljoj financijskoj situaciji zbog svih događanja. Zbog korone nismo imali konstante utakmice jer su stalno bile neke pauze zbog korone. Jedan se zarazi i svi idu u karantenu. I tako nekoliko puta. Tako sam izgubio ritam utakmica i događale su se male ozljede po sedam do deset dana zbog čega nisam mogao uhvatiti kontinuitet za igre koje sam pružao prije. Kako mi je isticao ugovor s Domžalama otišao sam u Aluminij samo da odigram u kontinuitetu do kraja sezone i da se vratim u formu. Ali opet ovo ljeto sam čekao što će biti i vagao pravu priliku. Bile su neke opcije za ići dalje koju su na kraju propale. Onda sam jako trenirao i vjerovao da će doći bolji dani, a to je jedino što možete napraviti u tom trenutku. Trenirati i analizirati što sam radio krivo prije i ono dobro nadograditi. Odabrao sam sredinu u kojoj sam smatrao da ću igrati i dobiti povjerenje, a to se obistinilo. Nadam se da će se nastaviti tako.“


Povukli smo i paralelu s nogometom u Sloveniji i BiH.

„Teško mi je sve usporediti jer sam tu prekratko. Ali mogu usporediti posjećenost stadiona. U BiH je to na jednoj velikoj razini. Gdje god dođeš dočekaju te brojni navijači na tribinama. Evo primjerice sad u Posušju je bilo oko 4 tisuće ljudi, a nama je na svakoj domaćoj utakmici odlična atmosfera. A gdje su tek ove gostujuće utakmice sa Željom, Sarajevom, Zrinjskim i drugima koji imaju isto posjećene stadione. Užitak je igrati u takvoj atmosferi. To mi je nedostajalo još iz doba kad sam otišao iz Hajduka. Jer u Sloveniji i Turskoj nije bilo tako. Navijači ti daju motiv i užitak za igrati“, kazao nam je Mujan i dodao kako smatra da je Premijer liga BiH posjećenija od HNL-a. On je tip igrača koji voli igrati pred navijačima i takva atmosfera mu daje poseban užitak.

„Ovdje imate nekoliko klubova gdje su tribine ispunjene. Nije kao u Hrvatskoj gdje se većina dijeli na Hajduk i Dinamo, ili u Srbiji Crvena zvezda i Partizan te u Sloveniji Maribor i Olimpija. Ovdje svaki grad i svako mjesto navija za taj svoj klub. S te strane je veći užitak igrati. Gdje god dođeš navijači i to je poseban gušt.“


Otkrio nam je i koliko je čekao pravu ponudu koja će ga zadovoljiti ovog ljeta i kako je trenirao s nekim bivšim suigračima u Dugopolju. Prijašnjih godina igrači bi brže pronalazili angažmane kao slobodni igrači, ali ne i u vrijeme korona krize.

„Ovo ljeto je bilo stvarno teško. Klubovi su u kriznim situacijama zbog korone. Bilo je kontakata iz inozemstva i neki su bili blizu dogovora, ali ništa se nije na kraju dogodilo. Nas je nekoliko treniralo u Dugopolju i čekali smo pravu ponudu. Bili su tu Milović, Prce, Bosančić, Ljubičić, ja i još neki. Tu nam je Dugopolje izašlo maksimalno u susret da treniramo s njima i imamo taj osjećaj treninga, a na tome smo im stvarno zahvalni. Njima i treneru Hariju Vukasu. Svima nam je bilo teško naći klub, a da je to ovoliko dugo trajalo nije se nikad dogodilo. U Dugopolju sam nam rekli kako bi znali doći igrači kao i mi, a do 15. srpnja bi našli klub. Sad je to potrajalo i to možda prikazuje najbolje trenutnu situaciju u nogometu.“

(1.50) Zrinjski (3.60) Široki Brijeg (6.75)

Vratili smo se na Široki u kojem trenutno proživljava novi cvat karijere. Zanimalo nas koje su ambicije kluba s Pecare i koliko daleko mogu dogurati.

„Širokom je uvijek cilj Europa, ali sad trenutno s novim mladim trenerom je cilj igrati što bolje i afirmirati mlade igrače. Time će doći i rezultati. Kako sam kazao, Široki se uvijek bori za Europu i ako dođe nešto više super“, rekao nam je Mujan i na pitanje tko je po njemu najveći favorit za osvojiti BiH Premier ligu otkrio nam je:

„Teško mi je to procijeniti jer nisam još igrao protiv svih. Evo igrao sam protiv Tuzle City kojoj smo mi nanijeli prvi poraz ove sezone, a ove ostale nisam još susreo. No, ono što mogu kazati je da je liga preizjednačena. Svatko može dobiti svakoga i nema nijedne lagane utakmice. Nešto slično se događa trenutno i u HNL i Sloveniji. Svi ovi uvjetno rečeno manji klubovi su se digli, a ovi veći ne mogu možda više plaćati igrače kao prije pa se sve to nekako približilo. Tako da su zanimljivija prvenstva.“

Osim ambicije kluba, zanimala nas je i njegova osobna ambicija. Dokle i koliko može pokazati u dresu Širokog i je li došlo vrijeme da dio onog iznimnog potencijala koji pokazivao u omladinskoj školi Hajduka ispliva i nastavi se u kontinuitetu bez ozljeda.

„Nisam postavio neke brojke sebi koje moram ispunit. Sad će zvučati kao floskula, ali svakim danom trenirati sve jače, biti zdrav i onda sam uvjeren da ću se dignuti do svoje najveće moguće razine. Koja je to razina ne znam, ali to mi je cilj koji želim saznati.“

Foto: NK Široki Brijeg (Tonći Mujan i trener Jure Ivanković)Foto: NK Široki Brijeg (Tonći Mujan i trener Jure Ivanković)


Na kraju smo razgovor zaključili s Mujanovim riječima hvale za mladog 35-godišnjeg trenera Jure Ivankovića. Kako nam je i uvodu rekao, posljednji put je takav rad imao s bivšim trenerom Rijeke i Domžala, Simonom Rožmanom. Ivanković je trener koji prati moderne trendove u nogometu koje jako dobro primjenjuje i praksi na svoju momčad.

„On prati sve što se radi u modernom nogometu od posjeda, presinga, tranzicije i ostalih taktičkih stvari koje odlično primjenjuje na ekipu. Stvarno se radi dobro i njegov odnos s igračima je odličan, kao i cijelog stručnog stožera. Koliko god se jako radi, toliko su nas u trenucima kad nije išlo podržavali i govorili su nam da vjeruju u nas i da će sve dobro doći. Nakon toga došle su pobjeda protiv Tuzla Cityja, a onda i povratak i izvlačenje 2:2 protiv Posušja. Pokazali smo tu određeni karakter. Gušt je dolaziti na treninge i raditi s trenerom Ivankovićem i njegovim stručnim stožerom i svim igračima ovdje“, zaključio je Mujan.


 


Tagovi

Tonći MujanŠiroki BrijegBiH Premijer ligaSergej JakirovićZrinjski

Ostale Vijesti