Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

INTERVJU – Nemanja Nikolić: Hajduk je veliko ime, a mi dugo ne znamo za poraz

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 20.07.21. | 09:35

Razgovarali smo s jednim od najboljih igrača kazahstanskog Tobola

Za pristaše Hajduka Tobol iz Kostanaya poprilična je nepoznanica, kazahstanski nogomet svojevrsna je egzotika na ljubitelje nogometa u Hrvatskoj. Po mnogočemu je Hajduk favorit o ovom dvoboju, ali Tobol je u vrlo dobroj formi i u idealnom natjecateljskom ritmu. Kazahstanska Premijer liga došla je do polovice natjecanja, a Tobol je vodeći s 42 boda. Liga se nastavlja u rujnu, ali u Kazahstanu se igra Kup i tu je Tobol također uspješan, u proteklih deset dana pobijedili su Taraz i Atyrau. Sve u svemu, u Split dolaze s nizom od 13 utakmica bez poraza. O tome što očekuju od dvoboja s Hajdukom razgovarali smo s napadačem Tobola Nemanjom Nikolićem, igračem koji je igrao za Partizan, Vojvodinu, Spartak iz Subotice, saudijski Al Raed, ruski Rostov i Aktobe, još jedan klub iz Kazahstana.

„Prije svega u dvoboj s Hajdukom ulazimo sa dobrim raspoloženjem na krilima prvog mjesta na polovici prvenstva. Kompaktna smo ekipa, svako zna svoje zadatke I postižemo dosta golova. Ipak biti ćemo maksimalno fokusirani, svjesni da nas očekuje ozbiljan protivnik. Najbitnije je da nastupimo sa stavom da vise razmišljamo o tome kako ćemo mi izgledati na terenu, a ne naš protivnik. Nastojati ćemo da svako pruži više od svog maksimuma, jer su europske utakmice dodatni motiv i nešto što svaki igrač željno iščekuje“, kaže nam Nikolić. Igra na poziciji napadača i s osam golova u samo 17 utakmica najbolji je strijelac Tobola.

O Hajduku ne zna previše, ali jasno je da respektira Splićane.

„Moram biti iskren da nisam najbolje upoznat sa sadašnjom momčadi Hajduka. Svakako da je to veliko nogometno ime bivše Jugoslavije. Ono sto znam je da je Hajduk imao odličnu seriju pred kraj prvenstva gdje su od devet utakmica imali osam pobjeda I jedan neriješen ishod, ali I to da je došao novi trener. Međutim, imamo vremena da ih analiziramo, biti ćemo spremni. Svakako da je na neki način prednost to što smo mi u natjecateljskom ritmu, a Hajduk ulazi u dvoboj poslije prijateljskih utakmica i samo jedne prvenstvene. Ono sto bih istakao je da Tobol već dugo ne zna za poraz, to će nam biti dodatni poticaj da nastavimo seriju nepobjedivosti“, dodaje srpski napadač.

Iskustvo je prednost Tobola, Nikolić s 28 godina nije ni blizu najstarijih u momčadi. Vratar Mokin je 40-godišnjak, kapetan Nurgalijev 35- godišnjak, a još jedan srpski igrač Zoran Tošić napunio je 34 godine života. Za njih neće biti velikog pritiska, ni na terenu ni sa tribina.

„Moji suigrači su odigrali dosta, da kažem, velikih utakmica. Zaista imamo dosta domaćih igrača koji su igrali u Astani i osvajali trofeje, a ujedno igrali i Ligu Prvaka i Europsku ligu. Neki su čak redovno igrali i grupnu fazu tih natjecanja. Tako da nemamo strah od atmosfere. Naravno, volio bih da navijači Hajduka dođu u što većem broju, jer je zaista ugodno igrati pred punim tribinama. Atmosfera je drugačija, a siguran sam da bi Torcida napravila sjajnu atmosferu“, istaknuo je Nikolić.

Dodaje potom da Kazahstanci nisu opterećeni rezultatom.

„Nemamo zacrtane ciljeve, u svaku utakmicu ulazimo isto – sa željom da ostvarimo pozitivan rezultat. Moramo biti svjesni da je za konačan plasman u Konferencijsku ligu potrebno izbaciti neke od velikih imena u Europi. Mi ćemo dati sve od sebe bez obzira tko je protivnik".

O nogometu u Kazahstanu u Hrvatskoj i regiji se malo toga zna pa nam je Nikolić dočarao tamošnje nogometne prilike.

„Prva asocijacija mi je rivalitet Astane i Kairata poput Crvene zvezde i Partizana u Srbiji. Običaj je da se dva kluba bore za titulu, ali je sada tu i Tobol koji je prethodne godine razdvojio spomenute klubove na tabeli. Ove sezone smo u ozbiljnoj trci za prvaka, jer smo završili polusezonu na prvom mjestu. Ostali klubovi igraju po principu da svatko može dobiti svakoga, ali realnost je kao u Srbiji da dva ili možda tri kluba odskaču kvalitetom. Prije nekoliko godina sam u Aktobeu osjetio kazahstansku ligu, ali ono sto moram reći je da se iz godine u godinu kvaliteta nogometa sve više povećava. A to se održava I na reprezentaciju jer je Kazahstan u ožujku remizirao protiv Ukrajine i pružio dostojan otpor protiv svjetskih prvaka Francuza“, zaključio je Nikolić za Germanijak.

Piše: Vedran Pavičić


Tagovi

Konferencijska ligaHajduknemanja nikolić

Ostale Vijesti