REUTERS/Carl Recine
REUTERS/Carl Recine

Instinkt ubojice

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 02.06.24. | 09:22

I možda se u budućnosti pojavi momčad koja će igrati privlačniji nogomet, kojoj će se posložiti da ugrabi nekolicinu trofeja Lige prvaka i koja će se zbog toga što je 'friškija' početi stavljati u istu rečenicu s ovim Realom. Ali danas uopće nema sumnje: ovaj Real je G.O.A.T. Lige prvaka

Mislili ste da će ovog puta biti drugačije, zar ne? Da će bijelim dresovima konačno izmigoljiti jedan trofej iz ruku? Ako je vaš odgovor potvrdan, onda slijedi brutalna istina: pomalo je uznemirujuće da ste uopće pomislili tako nešto.

72 minute je Wembley krčkao. Brisani prostor između vezne i obrambene linije Reala su nevjerojatno dobro koristili igrači Borussije Dortmund. Netreniranom oku se čak moglo doimati kako BVB dominira utakmicom. Borussia je imala i žestinu i motiv. I inicijativu. Jude Bellingham se pokušavao podsjetiti što to točno Jude Bellingham radi na terenu. Rodrygo je ostao tamo negdje privezan između Hummelsa i Schlotterbecka, dok je Toni Kroos bio prigušen zbog količine defenzivnog rada koji je morao odrađivati.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

I glavnina buke na Wembleyu pristizala je s dijela gdje se nalazio taj 'prijenosni' žuti zid, dok je suprotna strana mirno sjedila i čekala da se dogodi – pobjeda. Dobro došli na prvi čin, poznat kao „natjerat ćemo vas da mislite kako ćete pobijediti“. Isti onaj koji su gledali navijači Man. Cityja i Bayerna.

Da, svi smo znali da je Adeyemi trebao ići desno umjesto lijevo kada je izašao jedan na jedan s Thibautom Courtoisom. Putanja tijela i lopta su ga prirodno vodile lijevo, a tamo je i vratar madridskog Reala očekivao da će poći ofenzivac dortmundske Borussije i na koncu je Belgijac svojom reakcijom kupio dovoljno vremena suigračima za povratnu trku i branjenje gola.

Da, vidjeli smo svi da je Niclas Füllkrug mogao čvršće i preciznije stisnuti loptu i umjesto vratnice smjestiti ju u mrežu.

Isto smo pomislili i za neiskorištene prilike Brandta i Sabitzera.

Svejedno, Madrid je imao kontrolu, na neki način. U biti, samo se oni valjda mogu osjećati ugodno u ovakvim utakmicama u kojima ih se energično napada sa svih strana. Ali kao i toliko puta do sada bili su spremni čekati, uzdajući se u svoju snagu. Na kraju, ovdje nema nikakve čarolije. Madrid zna kako pobjeđivati. Pobjeđivao je i ranije.

Sada je samo bilo pitanje kako će se cijela 'drama' raspleti. Čekali smo zaplet, iako smo dobro znali kako će izgledati epilog. Čak je i onaj gospodin kojeg kamera tradicionalno švenka nakon pobjede u finalu, krenuo na klempavi trofej gravirati Real Madrid. Odluka je pala na 1,73 centimetara visokog Danija Carvajala, dečka koji pet godina nije zabio pogodak u Ligi prvaka. Pa je onda neometan lebdio zrakom Wembleya pored 1,89 centimetara visokog Füllkruga. Omaleni čovjek u bijelom dresu radi što hoće u času kada je to najvažnije. Vinicius je samo dokrajčio tada već šokiranog i izmoždenog protivnika.

„Nekako smo preživjeli prvo poluvrijeme, ali smo znali da će doći naš trenutak“, komentirao je Carlo Ancelotti, a koji nema nikakav šalabahter za pobjeđivanje utakmica, nije ga imao niti Zinedine Zidane. Tako nešto ne postoji. Jedna nogometna utakmica može krenuti u 'milijun' raznih smjerova. Primjerice, s 0-2 u 23. minuti finala Lige prvaka.

„Jedina razlika između nas i Reala je ta što su oni imali instinkt ubojice, a mi ne“, savršeno je rezimirao finale Edin Terzić.

Možda će se jednom pojaviti momčad koja će biti bolja. Uistinu bolja. Doduše, malo vjerojatno za našeg životnog vijeka. Prije će se, međutim, dogoditi ono što se događa najboljima, G.O.A.T.-ovima drugih sportova. 'Problem' recentnosti.

Ali momčad s ovakvim instinktom za ubijanje će se dosta teško ponoviti. Ovako uljuljkati protivnika, dati mu i loptu i terensku inicijativu i sigurnost pa mu onda naciljati meki trbuh i baciti ga na koljena da se niti ne snađe, e to će biti teško rekreirati. Gotovo nemoguće.

I možda se u budućnosti pojavi momčad koja će igrati privlačniji nogomet, kojoj će se posložiti da ugrabi nekolicinu trofeja Lige prvaka i koja će se zbog toga što je 'friškija' početi stavljati u istu rečenicu s ovim Realom. Ali danas uopće nema sumnje: ovaj Real je G.O.A.T. Lige prvaka. Najbolji kada je najpotrebnije. S instinktom ubojice.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.






Tagovi

Liga prvakaReal MadridCarlo AncelottiZinedine ZidaneLuka ModrićToni Kroos

Ostale Vijesti