Davor Javorović/Pixsell
Davor Javorović/Pixsell

Inati se Slavonijo! Trojac bivših Osječana u dresu Hajduka traži povratak na prvo mjesto

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 02.02.24. | 08:01

Trojica Bijelih bili su u Osijeku, a još jedan je Slavonac

Hajduk nakon poraza od Rijeke u Jadranskom derbiju 1-2 čeka teško gostovanje u Osijeku ove subote s početkom u 17.30 sati. Još su Splićani bodovno poravnati na vrhu s Rijekom, no navijače Bijelih peče kako su su mogli napraviti možda i presudnu razliku u borbi za titulu. Šest bodova nad Rijekom i sedam u odnosu na Dinamo koji ima susret manje, nudilo je povijesnu priliku koju je momčad Mislava Karoglana (zasad) prokockala.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ali, nema puno vremena za plakanje, jer slijedi novi izazov u Slavoniji, gostovanje na Opus Areni koje je Hajduk već jednom s Karoglanom na klupi dobio, ali strijelac je bio Marko Livaja kojega sada nema zbog ozljede i propustit će najmanje tri utakmice. Kakvu će momčad složiti strateg Bijelih mogli bismo barem okvirno čuti na konferencija za medija prije puta u Slavoniju.

Ima li force Nikola Kalinić za više od pola sata, može li uskočiti Aleksandar Trajkovski kojega nema dugo u službenim utakmicama, je li možda Leon Dajaku rješenje za lažnu devetku, na kojoj će strani igrati Josip Brekalo – sve su to pitanja na koje će Karoglan morati odgovarati, no vjerojatno će ono što je zamislio zadržati za sebe. Uglavnom, pobjedom ili bodom Hajduk bi se makar i privremeno vraio na prvo mjesto jer Rijeka igra u nedjelju.

Puna Opus Arena čeka Splićane, Osijek se nada da će dobiti prvi derbi 'velike četvorke' u svom novom domu. 'Inati se Slavonijo' pjesma je Krunoslava Kiće Slabinca, svojevrsna himna tog kraja, no i Hajduk u svojim redovima ima Slavonaca koji bi se trebali zainatiti i dobiti utakmicu koja je iznimno zahtjevna.

Susret je kao stvoren za desnog beka Bijelih koji je iz Nove Gradiške, a igrao je za Osijek u mlađim kategorijama. Dino Mikanović ulazi u momčad umjesto kartoniranog Nike Sigura. Naviknuo je Mikanović igrati protiv svoje bivše momčadi, neće mu to biti ništa novo, ali mu se pruža prilika nametnuti se dobrom partijom bilo da bude igrao desno ili lijevo ukoliko slučajno ne bude mogao Fahd Moufi koji se prometnuo u zamjenu za Darija Melnjaka i Ismaela Dialla. Mikanović će sigurno imati svojih navijača na Pampasu.

Mihael Žaper dugi je niz godina bio kapetan Osijeka koji je ovo ljeto odlučio doći u Hajduk i osvojiti titulu, to je bio najveći motiv Osječanina koji je navijač Bijelih te je dolaskom na Poljudu ispunio dječački san te se pokazao kao pojačanje, unatoč nešto slabijoj predstavi protiv Rijeke u kojoj su manje-više svi podbacili. Bit će podbadanja i zvižduka na stadionu na kojemu je publika blizu, a Žaper je dobacivanja s tribina i zvižduke već osjetio prošle polusezone kada je Hajduk dobio zaostali susret u Osijeku. Nije mu bilo lako, ali takav put je izabrao, jer Hajduk je magnet, bez obzira što ga navijači Osijeka mogu tretirati izdajnikom. Dugo se kuhao taj transfer, Žaper nije trenirao zbog ozljede s momčadi, ali i želje da ode u Hajduk, da bi na kraju i stigao za milijun eura.

Nije Slavonac, ali je Mađar, no Laszlo Kleinhesler proveo je lijepe dane u Osijeku čiji je važan igrač bio i igrao najbolji nogomet jer imao sve ovlasti. Sada po prvi put u dresu Hajduka dolazi svom bivšem klubu te nas baš zanima hoće li dobiti pljesak ili će proći kao Žaper koji je ipak bio kapetan i vođa svlačionice. Kleinheisleru je supruga Slavonka tako da će i on imati svojih navijača iz Slavonije, ali prilika je to i za prijatelje te rodbinu da ga dođu vidjeti, jer Mađarska nije daleko. Od njega se u Hajduku puno očekuje, doveden je kao pojačanje, a u blijedoj predstavi u Jadranskom derbiju bio je na krilu jedan od konkretnijih.

Za kraj smo ostavili Filipa Uremovića koji je iz Požege, premda nije nikada bio član Osijeka, ali je i on Slavonac koji je iz Cibalije otišao u Dinamo te bio kapetan druge momčadi, a dok je bio u inozemstvu dogurao je i do statusa reprezentativca.



Tagovi

HajdukNK OsijekMislav KaroglanOpus ArenaDino MikanovićMihael ŽaperLaszlo KleinheislerFilip UremovićMarko LivajaHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti