Reuters/Matthew Childs
Reuters/Matthew Childs

Ima li Potter čarobni štapić? U Chelsea dolazi trener čiji igrači plešu balet i pišu knjige, a neugledni švedski klub pretvorio je u europsku senzaciju

Vrijeme Čitanja: 6min | čet. 08.09.22. | 12:15

Graham Potter, glavni kandidat za klupu 'Bluesa' nakon odlaska Tuchela poslije poraza od Dinama, mijenja sustave igre tijekom utakmice, u Švedskoj je natjerao igrače da izvode Labuđe jezero, a ove je sezone u Brightonu hit trener Premiershipa.

Engleske kladionice, otkrivaju tamošnji mediji, zatvorile su uplate na ime novog trenera Chelseaja, odnosno izbacile iz ponude ime Grahama Pottera (47). Istovremeno, tvrdi The Sun, Potter je otkazao press konferenciju u Brightonu, a s Chelseajem je već postigao usmeni dogovor o dolasku na klupu 'Bluesa'. Sve su to indicije, ili jasne naznake, da bi aktualni trener Brighton&Hovea trebao naslijediti Thomasa Tuchela na Stamford Bridgeu, nakon što je Nijemac ekspresno otpušten poslije poraza od Dinama u Ligi prvaka.

A tko je, zapravo, Graham Potter? Trenutno, on je hit trener Premiershipa, na klupi Brightona drži četvrto mjesto poretka, sa samo dva boda manje od vodećeg Cityja. Između ostalog srušio je Manchester United na Old Traffordu (1:2), a neki dan je njegova momčad pobijedila Leicester 5:2, bila je to prva 'petarda' Brightona u Premiershipu u povijesti. Četvrtu je sezonu već na klupi Brightona, svake godine radio je novi pomak, rušio nove klupske rekorde. Lani je tako završio sezonu na devetom mjestu, s 51 bodom i 42 postignuta gola, u sve te tri kategorije nadmašio je sam sebe iz prethodnih sezona. Dok je, pak, bio trener Swanseaja dogurao je od četvrtfinala FA kupa i vodio 2:0 protiv Manchester Cityja. Ali, nije izdržao, City je na kraju slavio 3:2 i plasirao se u polufinale.

No, priča o Grahamu Potteru počela je davno prijje i puno neobičnije od aktualnih pothvata. Bio je nogometaš, i to neloš, Birmingham City, Stoke, WBA, Southampton, neki su od klubova u kojima je igrao, upisao je i jedan nastup za U-21 reprezentaciju Engleske. No, već je zadnjih nekoliko sezona odradio u nižim ligama, odlučio se već tada pozabaviti obrazovanjem i 2005., s 30 godina, završio je studij društvenih znanosti. Kasnije je, pak, završio i studij iz leadershipa i emocionalne inteligencije u Leedsu i to dok je bio pomoćni trener u Engleskog studentskoj reprezentaciji. Inače, svoj je trenerski put započeo 2007. kao tehnički direktor ženske reprezentacije Gane na Svjetskom prvenstvu 2007.

Sljedeća su mu se vrata otvorila gdje se siguno nije niti nadao. Njegov prijatelj Graeme Jones, inače tada pomoćnik Robertu Martinezu u Swanseaju, preporučio ga je predsjedniku švedskog Ostersunda, nakon jedne pripremne utakmice koju je Swansea odigrao protiv Šveđana. Tada je Ostersund bio četvrtoligaš, ali za Pottera prva prilika da uđe u trenerski posao kao samostalan stručnjak. I, što bi se reklo, ostalo je povijest. Potter je na klupi Ostersunda proveo sedam godina (2011.-2018.), doveo klub iz četvrte lige do elitne švedske lige. U prvoj, debitanstkoj sezoni Ostersunda u Allsvenskan, završio je na osmom mjestu, a Potter je zaradio pljesak i pohvale za svoj stil igre od noge do noge, nadigravao se sa svima.

No, ni to nije bilo sve. Sezonu 2016./17. zavšio je na petom mjestu i osvojio Kup, prvi u povijesti te izborio nastup u drugom pretkolu Europske lige. I, korak po korak, došao do skupine. Prvo je izbacio Galatasaray (2:0, 1:1), potom Folu Esch (1:0, 2:1) zatim i PAOK (2:0, 1:3). Međutim, ni tu nije završio sa senzacijama, u skupini je (Hertha, Zorja, Athletic Bilbao) osvojio 11 bodova uz samo jedan poraz od Baska, izborio je i drugi krug Europske lige. A i tamo je, za kraj, ostavio trag. Nakon domaćeg poraza od Arsenala (0:3), pobijedio je na Emiratesu (2:1) i definitivno privukao pozornost domaće, engleske javnosti.Koja je polako počela otkrivati nove, neobične detalje o Grahamu Potteru.

Tako je Potter u Švedskoj pokušao nešto što se pokazalo dobrim. Želio je spojiti nogomet i kulturu, ponuditi nogometašima mogućnost da se okušaju i u nekim drugim stvarima, a ne samo u nogometu. Pa je odlučio da će se njegovi igrači posvetiti i umjetnosti, tražio ih je da pišu knjige i pohode kazališne predstave. A onda je učinio još korak dalje. Priredili su, kao momčad, vlastiti rock-koncert na otvorenom te zaplesali u baletu Labuđe jezero! Surađivao je u Potter u tajnosti s lokalnim umjetnikom Kevinom Wahlenom na stvaranju 'kulturne akademije' kako bi igrače i osoblje izveli iz njihovih zona udobnosti i izazvali ih izvan nogometa.

"Igrači su to u početku mrzili. Ali, završili smo s puno zabave i životnih uspomena. A to je i njima dalo hrabrosti. Nije uvijek onaj tko je najhrabriji na terenu najhrabriji i na pozornici.Bilo je kontroverzno imati nogometni klub u švedskoj prvoj ligi koji radi s kulturom, ljudi su pretpostavili da igrači ne mogu ili neće imati mogućnost razmišljati ni o čemu osim o nogometu ili možda o FIFA-i kada dođu kući". ispričao je prije dvije godine Wahlen.

"U osnovi se radi o tome možete li izgraditi okruženje koje je empatijsko, gdje igrači mogu cijeniti razlike među nama Timovi i grupe mogu biti bolji kada postoji razlika. Ovdje imamo multikulturalno okruženje, što je dar, nešto što trebamo njegovati i cijeniti. Samo zato što mi vidimo svijet na jedan način, ne znači da ga tako vidi i tip koji sjedi pored nas, i o tome puno razgovaramo", govorio je Potter u svojim švedskim danima. Koliki je trag ostavio u Švedskoj govori i detalj da je jedan stanovnik Ostersunda pisao gradskom vijeću da Potteru izgrade kip, no, sam trener to je odbio rekavši da postoji bolji način za trošenje gradskog novca.

Trenerski, najviše je proučavao rad Roberta Martineza i inspirirao ga je njegov pristup koji se temelji na posjedu lopte, te holistički pristup trenizima. koje je vidio u Španjolskoj. Svidio mu se i način rada Pepa Guardiole i Raymonda Verheijena. Što se sustava igre tiče i tu je poseban.

"Kako bih opisao svoje momčadi? One su taktički fleksibilne, napadačke i temeljene na posjedu", odgovorio je sam Potter na to pitanje, dok je Henrik Larsson, proslavljeni švedski napadač, ovako opisao igru Ostersunda tih sezona.

"Igrao je različite vrste sustava, počevši utakmicu na jedan način, a onda su na pola utakmice igrači počeli igrati drugačiji sustav, završili su s trećim. I u svakom su trenutku igrači su točno znali što im je činiti." Temeljiti statističari pronašli su podatak da je Potter u Swanseaju koristio čak 10 različitih sustava igre, a njegova je momčad imala najviše točnih dodavanja tijekom 90 minuta te sezone u Premiershipu.

"On je moderan trener, on donosi nove ideje u nogomet", kazao je za Pottera svojevremeno Marcelo Bielsa.

I sad je Potter na pragu Chelseajeve klupe, najvećeg izazova u karijeri. Bude li sve kako treba baš će on dočekati Dinamo na Stamford Bridgeu u zadnjem kolu skupine Lige prvaka. Hoće li mu upaliit iste metode kao i u Švedskoj, hoće li uspjeti nametnuti svoj stil nogometa? Ima li u rukavi neki 'čarobni štapić, kao Harry Potter, koji će ovaj Chelsea brzo vratiti u vrh engleskog i svjetskog nogometa?



Premier liga, 7. kolo

Subota, 10. rujna

Fulham – Chelsea, 13.30

Bournemouth – Brihton, 16.00

Leicester – Aston Villa, 16.00

Liverpool – Wolves, 16.00

Southampton – Brentford, 16.00

Manchester City – Tottenham, 18.30

Nedjelja, 11. rujna

Arsenal – Everton, 15.00

West Ham – Newcastle, 15.00

Crystal Palace – Machester United, 17.30

Ponedjeljak, 12. rujna

Leeds United – Nottingham Forest

 

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+



Tagovi

ChelseaLiga prvakaGNK DinamoThomas Tuchel

Ostale Vijesti