IMA LI OSIJEK ŠANSE? Nakon revijale u Andori, čeka ih borba na gol više s ludim Švicarcima!

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 19.06.17. | 19:31

Tko su protivnici Osijeka u Europi?

Predstavili smo protivnike Rijeke i Hajduka, a sada je vrijeme i za predstavljanje protivnika Osijeka u ovogodišnjoj Europskoj ligi.

>>Rijekini protivnici: Velšani koji su ustvari Englezi i klub koji je u svojoj državi napravio senzaciju

>>HALO, BUGARSKA: Levski je nesređen klub, ljudi su skeptični već za ogled sa Sutjeskom!

Njihova prva prepreka u Europskoj ligi je UE Santa Coloma iz Andore. Mnogi navijači Bijelo-plavih su pomislili da će Osijek nakon pet godina ponovno zaigrati protiv istog protivnika, no iznenađujuće, riječ je o klubu koji gaji rivalstvo s ekipom koju su pod Stankom Mršićem 2012. eliminirali s ukupnih 1:4 u dvije utakmice. Nije ni čudo, jer je razlika tek u – prefiksu. UE „Escale“ Santa Coloma je po osnivanju služila kao filijala FC Santa Colomi, a osnivanjem službene lige Andore klubovi su počeli natjecanje kao zasebni kolektivi. Štoviše, u sezoni 2009/10. su se direktno borili za naslov prvaka. Gradski derbi ovih dvaju protivnika naziva se El Derbi Colomenc.

U prošloj sezoni UE Santa Coloma završila je sezonu na trećem mjestu, sa dvanaest bodova zaostatka za rivalima iz FC Santa Colome. Momčad je amaterska i sastavljena gotovo isključivo od domaćih igrača, osim napadača Pedra Reisa koji je Portugalac i trojice Španjolaca, vratara Ricarda Fernandeza, braniča Miguela Ruiza te napadača Joana Saloma. Nadimak ekipi je „Esquirols“ („Vjeverice“), zbog velike populacije vjeverica u području Andorre la Velle.

Ipak, gotovo svi navijači Osijeka više razmišljaju o njihovom idućem protivniku, kudikamo ozbiljnijem i jačem, koji će u međusobnom ogledu ponijeti status favorita. Riječ je o švicarskom FC Luzernu, klubu iz grada Lucerna u središnjoj Švicarskoj, koji je u povijesti osvojio i titulu prvaka države, uz dva naslova osvajača Kupa. Luzern je jedan od klubova s izrazitom nogometnom tradicijom, koji ima veliku navijačku bazu, pogotovo u središnjim kantonima, a prosjek gledatelja na stadionu Swissporarene, kapacitea 17 tisuća ljudi, ovisno o sezoni varira od 11 do 14 tisuća gledatelja, stoga se može reći da Zekićeve momke čeka užarena atmosfera na uzvratu u gostima.

Što se tiče ekipe, Luzern predvodi ikona njemačkog nogometa, legendarni Markus Babbel, koji je zaigrao protiv Hrvatske u onoj pobjedi Njemačke na Euru u Engleskoj 1996. Ovo mu je četvrti trenerski angažman u karijeri; nakon Stuttgarta, Herthe i Hoffenheima stigao je u Luzern u listopadu 2014. godine, a najbolju sezonu u Švicarskoj imao je 2015/2016., kada je odveo ekipu do trećeg mjesta u ligi. Prošle sezone Luzern je završio na petom mjestu, punih 36 bodova iza prvaka Basela, što je bilo dovoljno za drugo pretkolo Europske lige. Nakon vrlo dobrog starta u kojem su u prvih pet kola zabilježili četiri pobjede, stigli su do krize od samo jednog boda u idućih pet kola. Ipak, kraj kalendarske 2016. dočekali su na 4. mjestu s istom brojem bodova kao i Sion, nakon novog niza od pet pobjeda i jednog remija u šest susreta prije zimske stanke.

Pad do petog mjesta uslijedio je nakon pet uzastopnih poraza na proljeće, što je potvrdilo imidž Babbelovog Luzerna kao ekipe koja je sklona izrazito velikim oscilacijama; sposobna ostvariti veliki rezultat, ali i upasti u teško objašnjive krize rezultata. Ono gdje kaskaju je zasigurno psihološki pristup, a potrebna im je i kadrovska popuna na određenim pozicijama. Tu dolazimo do bitnog segmenta: momčad.

Luzernova klasična formacija varira između 4-1-4-1, sve do 3-1-4-2 varijante, s visoko postavljenim Gretherom na desnoj strani i Schneuwlyja na lijevom boku. Upravo se u tim varijacijama u obrani krije i jedna od najistaknutijih slabosti Luzerna, a koju trebaju pod hitno sanirati uoči ulaska u novu sezonu. Luzern je minule sezone primio čak 66 golova, a samo je lihtenštajnski Vaduz – koji je pritom ispao iz lige – imao gori obrambeni učinak (78 primljenih golova). Odlazak iskusnog 29-godišnjeg beka Jeromea Thiessona prošle zime nije adekvatno nadoknađen, očito. Ipak, spomenuti Schneuwly se profilirao u ovom sustavu kao prvi asistent (13 asistencija), dok je iza njega Markus Neumayr, pouzdani veznjak koji je osim devet golova asistirao čak 11 puta.

Ono što treba istaknuti je napadački učinak Luzerna. Ako se promotri njihov trend tijekom sezone, Luzern je krasila kontrola posjeda i fizička sprema, kojom bi u prvom poluvremenu nametnuli tempo, a u tom periodu bi uglavnom i ostvarili prednost. Ove godine su tek Basel i drugoplasirani Young Boysi zabili više golova od njih; Luzernovih 62 gola naspram 92 gola Basela i 72 gola Young Boysa vrlo su solidan napadački učinak. Tu se profilira i individualni učinak njihovih ofanzivnih igrača, među kojima je i Australac hrvatskog podrijetla, Tomi Jurić. Bivši igrač Intera iz Zaprešića i Lokomotive i australski reprezentativac koji je i danas zabio pogodak Njemačkoj na Kupu Konfederacija zabio je prošle sezone osam golova, što ga čini najboljim strijelcem kluba nakon nedodirljivog Marca Schneuwlyja, koji na kontu ima 14 golova i 5 asistencija. Sjajnu je sezonu odigrao i Hekuran Kryeziu, Švicarac s kosovskom putovnicom. Svoj su potencijal ispunili i vratar Zibung, zatim Francisco Rodriguez i 21-godišnji Nicolas Haas, koji se srećom po Osječane pridružio Atalanti kao slobodan igrač. Ni status Francisca Rodrigueza, inače mlađeg brata novopečenog pojačanja Milana Ricarda još nije definiran, pošto mu klub nakon vrlo dobre sezone želi produžiti posudbu iz njemačkog Wolfsburga. Inače, uz eto Jurića kao „Hrvata“ u klubu je do ove sezone bio i Tomislav Puljić, veteran koji je u karijeri branio boje Lokomotive, Lučkog, Croatije iz Sesveta te Segeste, a od iduće sezone seli u redove Vaduza.

Osijek se uz pravi pristup definitivno ne mora unaprijed otpisati protiv Luzerna, unatoč činjenici da je riječ o konzistentnom predstavniku jake švicarske lige. Prvo što je bitno je pristup same momčadi Markusa Babbela, koja je sklona mentalnim oscilacijama i padovima, a zatim i činjenica hoće li Osijek izdržati inicijalne nalete. Luzern je prema statistici minule sezone najviše pogodaka primao između 46. i 76. minute susreta, kada su skloni neshvatljivim padovima u koncentraciji. Također su domaćinska momčad, sa u prosjeku 40 udaraca više (257 naspram 213) na protivnički gol dok igraju kod kuće pred svojim fanatičnim navijačima.

Osijek mora dati sve od sebe da dođe do pozitivnog rezultata u Osijeku i onda ga proba zadržati u uzvratu. Bit će teško, ali protiv „gung-ho“ ekipa kao što je Luzern sve je zapravo moguće.

(Foto: Action Images)


Tagovi

UE Santa ColomaLuzern

Ostale Vijesti