REUTERS/Albert Gea
REUTERS/Albert Gea

Igra za pogodak više ili tko je tvorac najveće hit-momčadi europskog nogometa

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 05.01.24. | 08:00

Ne čudi zbog čega se protivnički treneri nalukuju preko ograde Gironinog trening-centra kako bi „ukrali“ kakvu taktičku ideju njenog trenera

Super-bogataši na čelu Newcastlea nisu sasvim zadovoljni igrama i rezultatima momčadi, pa se na Otoku već licitira novim imenima koja bi mogla zamijeniti trenera Eddieja Howea. Iako je 46-godišnj stručnjak predodređen kao glavni arhitekt projekta kojim je cilj pokoriti engleski i europski nogomet, izgleda kako mu vrijeme nezaustavljivo curi.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Frontunner za Howeovu poziciju je, piše Daily Mail, čovjek koji prkosi svim izgledima i trenutno se njegova Girona može pohvaliti vrhom La Lige s jednakim brojem bodova kao i madridski Real, 60-godišnji Miguel Ángel Sánchez Muñoz, poznatiji kao Michel. A pobliži uvod u njegov ekspertizu jasno otkriva i zašto.

Priča momčadi iz sjeverne Katalonije pomalo podsjeća na onu Leicestera, a kreće i završava upravo s Michelom.

Girona ne prestaje šarmirati nogometnu javnost svojim izvedbama, pa je tako u posljednjem kolu La Lige ponudila novo ludilo od utakmice u kojoj je upisala povijesnu prvu pobjedu protiv Atletico Madrida (ranije je već svladala i Barcelonu po prvi put u povijesti) i ostala u priključku s Real Madridom na vrhu španjolskog nogometa. Girona je u 19 utakmica ovjerila 15 pobjeda, tri remija i jedan jedini poraz, zabivši pritom 46 pogodaka, najviše u čitavoj La Ligi, pa joj tako Real Madrid gleda u leđa sa šest pogodaka manje na drugom mjestu najefikasnijih klubova.

Inače, to je povijesni doseg, jer nitko osim Reala, Barcelone i Atletica nije zabio toliko pogodaka u 19 utakmica još od Zaragoze koja je u sezoni 1961./1962. upisala 52 golova.

Ne čudi zbog čega se protivnički treneri nalukuju preko ograde Gironinog trening-centra kako bi „ukrali“ kakvu taktičku ideju Michela.

Formacijski, Girona na teren istrčava u 4-2-3-1 sustavu i puno toga u igri ovisi o bočnim i krilnim igračima. U nekim utakmicama Michel je slao momčad na teren i u 4-1-4-1 formaciji, ali i takva geometrija igre ovisi o igračima uz aut-liniju. Cilj takve igre je kroz posjed stići u priliku za centaršut, na koji onda na drugu stativu, iz drugog plana, utrčavaju vezni igrači ili bekovi. Ima tu i dosta igre jedan na jedan i suradnje beka i krila. U obrani je to obično srednji blok, uz puno pomaganja na bočnim pozicijama. Očita mana takve ofenzivne igre je faza obrane, no Michel se ionako opredijelio igrati za gol više.

Takvu filozofiju vuče iz klubova koje je i prije vodio – brendirao je napadački nogomet s puno igrača u završnici.

Michelu, međutim, ovo nije prvi trenerski uspjeh. Prije Girone je ostvario promociju u La Ligu s Rayo Vallecanom i Huescom – jedina dva kluba pored Girone koja je vodio u trenerskoj karijeri. Razlika je što je s ta dva kluba nije uspio okončati sezonu jer su mu se poslodavci zahvalili na suradnji uslijed loših rezultata, dok je s Gironom stvar ipak bitno drugačija. Nakon što je uveo katalonski klub u najviši rang španjolskog nogometa, prošlu sezonu je završio na sjajnom desetom mjestu.

Doduše, on kao na playback ponavlja istu mantru nakon svake pobjede:

„Nama je cilj osigurati Europu. Sve više od toga je bonus. Želimo pokušati biti među šest najboljih momčadi španjolskog nogometa i prema tome idemo utakmicu po utakmicu“.

Tako je pričao i nakon pobjede nad Atleticom, a brzi pogled na stanje u La Ligi govori nam da je Girona već sada jako blizu ostvarenja tog cilja. Naime, šestoplasirani Real Sociedad gleda u leđa Gironi na razdaljini od velikih 16 bodova.

Michel se, vjerojatno, privatno nada da bi mogao zapapriti i Real Madridu. Ipak je odgojen u takvom klubu, a i u sportskom duhu je nadati se nečemu toliko nestvarnom. Sigurno se slično osjećao i Claudio Ranieri

Kada se sve uzme u obzir, uopće ne čudi da su za Michelovim uslugama poludjeli brojni europski klubovi, a ne samo Newcastle. Barcelona (koja zaostaje nestvarnih deset bodova za Gironom) već škica u susjedno dvorište kako bi zamijenili Xavija, Gironina povezanost s Man. Cityjem čini Michela prirodnim nasljednikom Pepa Guardiole na Etihadu, a baš je Pepov brat i prvi operativac Girone Pere Guardiola ovako komentirao glasine oko navodnog interesa minhenskog Bayerna.

„Ako ga Bayern zove, osobnu ću ga autom odvesti u München. Zaslužuje biti vlasnik svoje budućnosti. Ako se pojavi interes vrhunskog kluba i on želi otići, imat će slobodne ruke“, govori mlađi Guardiola.

Michelu, dakle, Girona neće raditi probleme. No za vjerovati je da će ostati do konca sezone. Ovakve prilike, za ispisati najljepše stranice malenog kluba, dolaze jednom u životu. Ako i toliko.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

MichelGironaLa LigaNewcastleEddie HoweBarcelonaManchester CityPep GuardiolaPere Guardiola

Ostale Vijesti