REUTERS/Ibraheem Al Omari
REUTERS/Ibraheem Al Omari

Igor Štimac podnio žalbu Fifi protiv Indijskog saveza zbog nezakonitog otkaza

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 20.08.24. | 14:55

Igor Štimac, koji je produžio ugovor u listopadu 2023., smijenjen je s mjesta izbornika Indije u lipnju ove godine nakon što se Plavi tigrovi nisu uspjeli kvalificirati u treće kolo kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026.

Bivši izbornik indijske nogometne reprezentacije Igor Štimac tužio je Sveindijsku nogometnu federaciju (AIFF) Međunarodnoj udruzi noogmetnih saveza (FIFA) zbog kršenja ugovora i tražio odštetu do lipnja 2026., mjeseca kada je Hrvatu trebao isteći ugovor. Prema izvješću Hindustan Timesa, Štimac je u nedjelju podnio relevantne dokumente na pravni portal Fife. Nijedan bivši izbornik indijske nogometne reprezentacije prije Igora Štimca nije osporio svoju smjenu kod Fife, pa čak ni tražio odštetu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Štimac, koji je produžio ugovor u listopadu 2023., smijenjen je s mjesta glavnog izbornika Indije u lipnju ove godine nakon što se Plavi Tigrovi nisu uspjeli kvalificirati u treće kolo kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. Štimac je potpisao produljenje ugovora na dvije godine, što bi ga zadržalo na mjestu trenera do lipnja 2026. Kasnije ga je u srpnju zamijenio Manolo Marquez.

"Sve je u rukama mog odvjetnika", rekao je Štimac, a prenosi Hindustan Times. “Slučaj je vrlo jednostavan pa sam uvjeren u konačnu pozitivnu presudu”, dodao je.

O tome je više kazao uspješni splitski odvjetnik Davor Radić koji zastupa Štimca.

“Naš stav je vrlo jednostavan. Mom klijentu raskinut je ugovor s mjesta glavnog trenera bez opravdanog razloga. Naknada koju je nacionalni savez ponudio glavnom treneru nije prihvatljiva i stoga smo se obratili Fifinom nogometnom sudu," rekao je za Hindustan Times govoreći iz Splita, u Hrvatskoj.

Prema Fifi, sudski postupci su besplatni ako je jedna od uključenih strana trener, igrač, nogometni agent ili delegat utakmice. Tribunal je jedino tijelo koje "donosi odluku na temelju okolnosti tužbe", prema dokumentu Vodiča na službenoj stranici Fife.

Ako se bilo koja strana ne slaže s presudom, može se žaliti Sudu za sportsku arbitražu (CAS). Nakon otkaza 56-godišnjaku, AIFF mu je ponudio tri mjesečne plaće kao kompenzaciju, no Hrvat je to odbio.

Njegova klauzula o tromjesečnoj odšteti ipak je uklonjena iz njegovog ugovora 2022. i 2023., a nakon otkaza, Štimac je rekao da će pokrenuti Fifu zbog neplaćanja članarine prema njegovom ugovoru.

U izvješću se dodaje da će AIFF svoju perspektivu događaja prenijeti Fifi. AIFF nije čuo ništa od Fife ili Štimca u vezi s tim, rekao je Satyanarayan Muthyalu, koji je bio vršitelj dužnosti glavnog tajnika do ponedjeljka, kada je P. Anilkumar preuzeo dužnost.

Podsjećam, nedavno je odvjetnik Davor Radić na CAS-u dobio sport za svog klijenta Aljošu Asanovića koji je tužio Nogometni savez Zambije zbog neisplaćenih plaća te će dobiti milijun američkih dolara kad postupak bude završen.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Igor ŠtimacDavor RadićFIFAIndijaindijska nogometna reprezentacijaCAS

Ostale Vijesti