Reuters
Reuters

Idućeg ljeta čeka nas Finalissima: Lionel Messi protiv Laminea Yamala

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 15.07.24. | 17:55

Dvije najbolje reprezentacije današnjice, svjetski i dvostruki južnoamerički prvak Argentina te prvak Europe Španjolska sučelit će se u četvrtom izdanju Finalissime. Posljednja dva naslova u tom natjecanju osvojili su također Argentinci.

Ako ste mislili da se idućeg ljeta igra samo Svjetsko klupsko prvenstvo, prevarili ste se. Još se uvijek ne zna kada točno, baš zbog novog izdanja klupskog SP-a, ali svakako se mora odigrati dvoboj između Argentine i Španjolske, odnosno četvrta Finalissima. U prvoj, daleke 1985., Francuska je svladala Urugvaj 2-0. Osam godina kasnije Argentina je na jedanaesterce svladala prvaka Europe Dansku, a 2022., Gaučosi su stigli do druge titule pobijedivši Italiju 3-0.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Argentina je slavila na posljednja četiri velika natjecanja. Copa Americi 2021., Finalissimi 2022., Svjetskom prvenstvu 2022., i Copi 2024. Lionel Messi se ovim uspjesima etablirao na vrhu liste najvećih svih vremena, jer čovjek i njegovi timovi dominiraju ovom igrom već gotovo 20 godina. Sigurni smo da ćemo legendarnog Argentinca još neko vrijeme gledati na nogometnim terenima, najmanje do Svjetskog prvenstva u 'njegovoj' Americi kada više možda neće u reprezentaciji imati vodeću ulogu kao u periodu od 2006. do 2022., ali će i dalje biti igrač ekstra klase, od kojeg se nogometni svijet još nije spreman oprostiti.

No, prije Svjetskog prvenstva u Sjevernoj Americi, Messija i Argentinu čeka pohod na peti veliki trofej u četiri godine, Finalissima protiv najbolje momčadi Europe.

Španjolska je impresionirala na Euru, osvojila ga je kao rijetko tko do sada, tek možda Francuska 1985. ili Španjolska 2008. Ono što Španjolce može veseliti jest mladost koju imaju u svojim redovima. Dani Olmo, Nico Williams, Gavi, Pedri i posebno Lamine Yamal čine napadački tandem za idućih pet do šest velikih natjecanja.

I Argentina i Španjolska potpuno su zasluženo osvojili svoja kontinentalna natjecanja. Posebno Španjolci koji su na putu do titule svladali Hrvatsku, bivšeg europskog prvaka Italiju, a potom i tri sljedeća najveća favorita turnira - Njemačku, Francusku i Englesku uz vrlo dojmljivu igru. Argentina s druge strane pobjeđuje na rutinu, u zadnjih 25 utakmica imaju 24 pobjede i poraz.

Sve će zanimati, također, sudar Lionela Messija i njegovog nasljednika, oko kojeg se već stvaraju mitovi da mu je Messi prilikom 'krštenja' podario nesvakidašnji talent i kvalitetu kakva, sa 17 godina, nije viđena još od Pelea. Za godinu dana Yamal će biti godinu dana stariji, kao i Messi. Samo što mladom Španjolcu ta činjenica ide u prilog...

Na toj Finalissimi Argentina neće moći računati na Angela Di Mariju, igrača za najveće utakmice, za finala, igrača koji je sve ovo vrijeme bio Messijev 'Scottie Pippen'. Iz trenutne perspektive Španjolci djeluju kao veći favoriti, ali Argentina je ta koja drži 'sve svjetske pojaseve'. Španjolci imaju Euro, Ligu nacija, a fali im još Svjetsko prvenstvo i Finalissima.

Sve u svemu, Finalissima 2025.,četvrta u povijesti, čiji termin tek treba odrediti, bit će impresivna jer će se sučeliti dvije u ovom trenutku objektivno najbolje reprezentacije svijeta, slične kulture i istog jezika. Reprezentacije koje gaje napadački nogomet, veznjaci im znaju igrati, a napadači su im ubojiti. Iako moderni nogomet nekada zna biti šah, vjerujemo da će obje reprezentacije tu utakmicu dočekati rasterećene i željne igre...

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

španjolska nogometna reprezentacijaArgentinska nogometna reprezentacijaFinalissima

Ostale Vijesti