Action Images / John Sibley
Action Images / John Sibley

Idemo li na istok? Europsko prvenstvo 2028. godine treba domaćina, turnir sve bliži Balkanu

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 07.02.22. | 18:45

Srbija, Bugarska, Grčka i Rumunjska s jedne, Engleska i otočki susjedi s druge strane.. imaju li susjedi šanse?

Već i ptice na grani znaju kako nas krajem godine očekuje neobični Mundijal koji se ove godine izvanredno, zbog nesnosnih ljetnih vrućina na Arapskom poluotoku, igra u mjesecu studenom u Kataru. Dvije godine kasnije, Europsko prvenstvo u Njemačkoj, osamnaest godina od Svjetskog prvenstva koje je donijelo Lippijevoj Italiji zlato nakon lutrije jedanaesteraca. Potom, povratak u neka druga, danas već davno zaboravljena vremena.

Idući Mundijal, zakazan za 2026. godinu, donijet će nam domaćinstvo SAD-a (koji je posljednji put ugostio najbolje nogometaše svijeta 1994. godine) Meksika i Kanade. Meksiko bi tako postao prvi sa tri domaćinstava, dok će Kanada, koju tresa nogometna groznica, sigurno profitirati daljnjom popularizacijom nogometa, pogotovo ako se kvalificiraju za Katar što je u ovom trenutku više nego izgledno.

Ostaje nam gledati u budućnost. Iduće veliko natjecanje, ono čijeg domaćina(e) tek treba utvrditi zakazano je 2028. godinu. UEFA je, bez obzira na najave FIFA-inog predsjednika Infantina o održavaju Svjetskog prvenstva svake dvije godine, još u listopadu otvorila prijave za preuzimanje domaćinstva. Kako prenose lokalne novinske agencije u Engleskoj, tamošnji savez je odustao od projekta Svetskog prvenstva 2030. godine, te će, zajedno sa Sjevernom Irskom, Škotskom, Walesom i Republikom Irskom aplicirati upravo za EURO.

Zanimljivo, mediji navode kako bi takva kandidatura mogla biti dobitna, bez obzira na nerede kojima smop svjedočili prije početka finala na Wembleyju u Londonu. Zanimljivo, konkurencija će im biti gotovo lokalna. Naime, Rumunjska, Grčka, Bugarska i Srbija su 2019. Godine izrazili želju i spremnost ugostiti turnir takvog kalibra, a ako se glasine pokažu točnima, u borbu bi se mogla uključiti i Turska. Oni su pak pet puta gubili domaćinstvo nakon apliciranja, pa nije nemoguće da se “žiri” ovoga puta okrene baš prema njima, iako se svega 3% površine Turske nalazi na europskom kontinentu. Mogla bi im pomoći činjenica da je u tih 3% površine locirano čak 10% sveukupnog stanovništva.

Svi oni, ako im kandidatura za EURO 2028 propadne, planiraju poslati prijavu za Svjetsko prvenstvo 2030. godine ili čak za predstojeći EURO, onaj koji nam stiže tek za deset godina.

Hodogram je sljedeći. Do 23. ožujka UEFA zaprima prijave. Potom će se po zatvaranju mogućnosti apliciranja, aplikantima poslati zahtjevi koji moraju biti ispunjeni misli li domaćin organizrati igre. Potom, svega četiri dana od ždrijeba skupina za ovogodišnji Mundijal, UEFA planira izbaciti službenu listu kandidata. Potencijalni organizatori će potom, u vremenskom okviru od godine dana, pripremiti sve što je potrebno kako bi žiri do jeseni iduće godine objavio konačnog domaćina ili domaćine turnira.

Zanimljivo, 2005. godine je Europsko prvenstvo pokušala organizirati i Hrvatska u zajedničkoj kandidaturi s Mađarskom. U prvom krugu za domaćinstvo Europskog prvenstva 2012. godine smo prošli sjajno, bili smo odmah drugi iza Italije koja je sakupila 11 glasova naspram naših devet. Primjerice, Ukrajina i Poljska, koji su se kasnije okitili domaćinstvom, su u prvom krugu dobili manje glasova od nas. Ispali su i nesretni Turci, što se pokazalo tek prvim u nizu neuspjeha kada je u pitanjuu domaćinstvo Europskog prvenstva.

Na našu žalost, u drugom i finalnom krugu gdje je bilo moguće skupiti 12 glasova, naša i mađrska kandidatura je ostala bez glasova, Poljska i Ukrajina su sakupili 8, a Italija – 4.

 

 

 


Tagovi

EUROSrbijaengleskaGrčkaRumunjska

Ostale Vijesti