Reuters
Reuters

Hrvatska stoji na Messijevom putu prema najvećem ikada (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 8min | sub. 10.12.22. | 11:13

Hrvatska će svoje drugo finale svjetskih prvenstava u povijesti pokušati ostvariti 13. prosinca 2022. protiv reprezentacije Argentine koja lovi svoj treći naslov i šesto finale.

Rasprave oko toga tko je najveći igrač jednoga sporta gotovo nikada ne završavaju plebiscitarnim dogovorom, već su prožete burnim raspravama kojima, pak, dominiraju subjektivizam i različito vrednovanje relevantnosti pojedinih 'argumenata'.

Ipak, u pojedinim slučajevima, kao što je, recimo, pitanje tko je najveći hrvatski nogometaš u povijesti, plebiscit je ipak postignut. Postoji vrlo malo onih koji će se suprotsaviti tvrdnji da je to Luka Modrić.

Kada, pak, govorimo o najvećem nogometašu svih vremena, kod Lea Messija, ipak, još uvijek postoje dvojbe. Je li veličanstveni Argentinac veći od Pelea koji je osvojio tri naslova prvaka svijeta, koji je sa Santosem dominirao klupskim nogometom toga doba, postavio je brojne individualne rekorde i bio je prvi nogometni 'superbrend', osoba koja je promijenila tijek nogometne povijesti?

Ne samo to, već postoji dvojba je li Leo Messi najveći argentinski nogometaš u povijesti. U domovini, ali i u svijetu, mnogi tvrde kako je nažalost pokojni Diego Armando Maradona 'nenadmašno božanstvo', veće i od Pelea te da ga Messi može premašiti tek ako osvoji Svjetsko prvenstvo.

Tko je od spomenuta tri sudionika ove imaginarne i besmislene rasprave najbliži istini ('team Pele', 'team Maradona' i 'team Messi'), vjerojatno nikada nećemo saznati, jer svi imaju valjane argumente za svojeg idola, koje je 'nemoguće pobiti' s tuđim argumentima, ali je, istovremeno, nemoguće nadmašiti argumente druga dva sudionika rasprave.

Osim ako Leo Messi ne osvojio Svjetsko prvenstvo. Tada, vjerujemo, dvojbe više neće biti. Kao ni u slučaju Luke Modrića kao najvećeg hrvatskog nogometaša u povijesti.

Pred Messijem su još dvije prepreke da jednom za sva vremena zacementira svoju titulu GOAT-a najpopularnije i najraširenije igre u povijesti čovječanstva.

A prva prepreka zove se – Hrvatska.


ČETVRTA NAJUSPJEŠNIJA NACIJA U POVIJESTI MUNDIJALA

Nakon što je Hrvatska u četvrtfinalu izbacila vjerojatno najveću nogometnu naciju svih vremena, sada joj na putu stoji jedna od najvećih nogometnih nacija ikada. Argentina je uz Urugvaj rekorder po broju osvojenih Copa America (15), šest više od Brazila, i četvrta najuspješnija nacija na svjetskim prvenstvima s dva zlata i tri srebra, iza Brazila (5-2-2), Njemačke (4-4-4) i Italije (4-2-1).

Na inauguralnom Svjetskom prvenstvu u Urugvaju 1930. izgubili su u finalu od domaćina s 2:4, a zlatni period argentinskog nogometa započeo je krajem 70-tih godina prošlog stoljeća kada su na domaćem Mundijalu 1978., predvođeni Mariom Kempesom, Danielom Passarellom, Osvaldom Ardillesom i drugima osvojili prvi naslov prvaka svijeta, a taj uspjeh ponovili su osam godina kasnije u Meksiku, kada je Diego Armando Maradona odigrao turnir-simultanku i etablirao se kao jedan od najvećih svih vremena, ako ne i najveći.

Četiri godine kasnije u Italiji, Argentina nije bila dominantna kao u Meksiku, jedva je prošla skupinu, zatim teškom mukom Brazil (1:0) u osmini finala, a onda i Jugoslaviju i domaćina Italiju boljim izvođenjem jedanaesteraca, da bi u finalu pala od Njemačke s 0:1.

Na iduće finale Gaučosi su čekali pune 24 godine. U Brazilu 2014. također nisu igrali lijepo i dopadljivo, a ovaj put ih je do finala vodio jedan drugi 'Mali zeleni'. Leo Messi nije zabio u nokaut fazi natjecanja (1:0 pobjede nad Švicarskom i Belgijom, prolaz na jedanaesterce, nakon 0:0 u polufinalu protiv Nizozemske), ali je odvukao Argentinu do finala u kojem ih je ponovno zaustavila – Njemačka. S istovjetnim rezultatom kao 1990., ali tek nakon produžetaka.

To je bilo drugo od četiri finala koja je Leo Messi izgubio sa seniorskom reprezentacijom Argentine, budući da je s U20 reprezentacijom osvojio Svjetsko juniorsko prvenstvo 2005., a s U23 reprezentacijom Olimpijske igre 2008. Izuzev Mundijala u Brazilu, Argentina je 2007. izgubila finale Cope Americe od Brazila, a 2015. i 2016. od Čilea. Tek prošle godine Agrentina je uspjela slaviti u jednom finalu u eri Lea Messija, njegovom 'jubilarnom' petom. Na Maracani u Rio de Janeiru, na kojoj je Argentina izgubila finale Mundijala 2014., Angel Di Maria zabio je jedini pogodak na utakmici, te su Gaučosi nakon 18 godina posta stigli do svoje prve međunarodne titule.

ARGENTINA NISU SAMO MESSI I MARADONA

Iako se spomenuti dvojac smatra među top tri, za neke i top dva najbolja nogometaša svih vremena, Argentina je kroz povijest iznjedrila neke od najboljih nogometaša u povijesti ove igre. Gullermo Stabile bio je prvi topnik inauguralnog Mundijala u Urugvaju. Alfredo Di Stefano bio je 'Pele prije Pelea', veliku europsku karijeru ostvario je i Omar Sivori. Mario Kempes, Daniel Passarella, Rene Houseman i Osvaldo Ardilles donijeli su Argentini prvi naslov prvaka svijeta, a Maradoni su osam godina kasnije sekundirali dva Jorgea, Burruchaga i Valdano.

Jedna od najjačih argentinskih generacija igrala je u 90-tim godinama prošlog stoljeća. Gabriel Batistuta, Claudio Lopez, Hernan Crespo, Juan Sebastian Veron, Ariel Ortega, Diego Simeone, Javier Zanetti, Matias Almeyda, Fernando Redondo, Roberto Ayala, Carlos Roa, ostali su bez medalje na velikim natjecanjima izuzev Cope Americe 1993. na kojoj su sudjelovali mladi Bastitua, Simeone i Redondo.

Zadnji ostaci te generacije (Crespo i Ayala) zaigrala je na Svjetskom prvenstvu 2006. kada je debitirao Leo Messi. Ta momčad Argentine bila je također sjajna. Carlos Tevez, Javier Saviola, Julio Cruz, Javier Mascerano, Juan Riquelme, Pablo Aimar, Gabriel Heinze, a kasnije su se još priključili Sergio Aguero, Angel Di Maria, Diego Milito, Gonzalo Higuain, Maxi Rodriguez i drugi...

ARGENTINA 2022. NIJE ZVUČNA, ALI JE MOĆNA

Ako pogledamo današnji sastav Argentine u odnosu na ova prethodna zvjezdana imena, onda možemo zaključiti da su Gaučosi na ovaj Mundijal stigli s jednim od najmanje 'zvučnih' sastava. Predvodnici ove momčadi su 'veterani' Leo Messi i Angel Di Maria, više nema Aguera, Higuina, Mascerana, ali ima nekih novih 'imena' koja su preuzela ulogu Messijevih sekundanata.

U napadu još igraju Lautaro Martinez iz Intera, Julian Alvarez iz Manchester Cityja, Papu Gomez iz Sevile, Angel Correa iz Atletico Madrida i 'Messijev nasljednik', Paulo Dybala iz Rome koji, zanimljivo, nije dobio niti minute na trenutnom mundijalu.

U vezi igraju ne toliko zvučni, ali opet odlični i vrlo zahvalni igrači, poput Alexisa Mac Allistera iz Brightona, Rodriga De Paula iz Atletico Madrida, Leandra Paredesa iz Juventusa, Enza Fernandeza iz Benfice....

Dobra vijest za Hrvatsku je izostanak dva beka Marcosa Acune i Gonzala Montiela zbog kartona. Atleticov Nauhel Molina standardni je desni bek reprezentacije, Acunu će na suprotnoj strani obrane zamijeniti Nicolas Tagliafico.

U igri s četvoricom u zadnjoj liniji igraju Cristian Romero iz Tottenhama te Nocilas Otamendi iz Benfice, a ako će se Lionel Scaloni odlučiti na postavu s trojicom u zadnjoj liniji, kao što je bio slučaj u dvoboju protiv Nizozemske, poziciju centralnog stopera trebao bi preuzeti Manchester Unitedov Lisandro Martinez.

Mogući sastavi Argentine za Hrvatsku:

Uz Lautara i Lisandra, Argentina ima još jednog Martineza. Vratar Emiliano Martinez najveći dio karijere proveo je kao rezervni golman Arsneala, da bi prelaskom u Aston Villu na ljeto 2020. 'eksplodirao'. Za Argentinu je debitirao u lipnju 2021. i nakon što je primio pogodak u prve tri utakmice, u sljedećih 16, do početka Prvenstva, primio ih je samo jedan.

Na aktualnom turniru Saudijska Arabija svladala je Argentinu 2:1, zatim su Gaučosi s 2:0 nadvisili Meksiko i Poljsku, a onda i Australiju u osmini finala, da bi u četvrtfinalu prošli Argentinu nakon 2:2 u 90 minuta i boljeg raspucavanja jedanaesteraca.

TREĆI SUSRET NA MUNDIJALIMA, HRVATSKA JE SLAVILA U NAJBITNIJEM

Dvoboju u Lusasilu bit će šesti u povijesti između ove dvije reprezentacije, od kojih treći na mundijalima. Prvu utakmicu odigrani smo početkom lipnja 1994. Argentina se tada pripremala za Svjetsko prvenstvo u SAD-u, a Hrvatska je bila mlada i još uvijek neetablirana nogometna reprezentacija koja je tek iščekivala svoje prve službene utakmice (u rujnu 1994. u kvalifikacijama za Euro 1996.).

Za Vatrene su tada igrali Davor Šuker, Zvonimir Boban, Robert Prosinečki, Aljoša Asanović, Robert Jarni, Igor Štimac, Dražen Ladić i još nekoliko igrača koji će četiri godine kasnije osvojiti svjetsku broncu. U sastavu Argentine tada su osim Maradone igrali Gabriel Batistuta, Claudio Caniggia, Diego Simeone, Fernando Rendondo, Roberto Sensini, Sergio Goycochea... unatoč tome dvoboj na kišnom Maksimiru završio je 0:0.

Na već spomenutom Mundijalu 1998. Hrvatska i Argentina susreli su se u trećem kolu grupe. Obje momčadi već su izborile prolaz dalje pobjedama nad Jamajkom i Japanom, bilo je pitanje tko će biti prvi, a tko drugi. Miroslav Blažević nije ponovio 'Portugal 1996.', na teren je poslao gotovo najjaču momčad no Argentina je slavila 1:0. No, kako je u susjednoj skupini Rumunjska svladala Englesku, Vatreni su u osmini finala išli na Rumunjsku, a Argentina je, nakon prolaska u ljepotici turnira protiv Tri lava, izgubila od Nizozemske u četvrtfinalu...

Prijateljski dvoboj u Baselu, u ožujku 2006., obilježila su dva igrača. Nakon gola Ivana Klasinića u 3. minuti, Argentina je golovima Carlosa Teveza i Lea Messija do 6. minute već preokrenula. Mladom Messiju to je bio prvi pogodak za reprezentaciju, a već se tada vidjelo da ima potencijal postati jedan od najvećih u povijesti.

U 52. minuti Darijo Srna zabio je izjednačujući pogodak, a u 84. minuti Zlatko Kranjčar s terena je izvadio mladog debitanta, tadašnjeg prvotimca Dinama, Luku Modrića koji je odigrao sjajnu utakmicu, a već se tada vidjelo da ima potencijal postati jedan od najvećih hrvatskih nogometaša u povijesti. Bez Modrića na terenu Hrvatska je zabila u sudačkoj nadoknadi (Dario Šimić) i upisala prvu pobjedu nad Argentinom.

Osam godina kasnije na starom stadionu West Hama odigrala se možda i najbizarnija utakmica između ove dvije reprezentacije. Svjetski viceprvaci u London su stigli s najjačim sastavom. Igrali su Messi, Aguero, Di Maria, Mascherano, Tevez, Enzo Perez, Ever Banega... s druge strane suprotstavila im se B reprezentacija Hrvatske, a Niko Kovač na teren je poslao sastav: L. Kalinić – Vrsaljko, Jedvaj, Lešković, Leovac – Antolić, Badelj - H. Milić, Kovačić, Sharbini – Čop. Bilo je zanimljivo vidjeti lijevog beka Hrvoja Milića na poziciji desnog krila, kao i praktički 'HNL postavu' koja je parirala argentinskim zvijezdama. Kasnije su u igru ušli Ivan Vargić, Ivan Tomečak, Matej Jajalo, Matej Mitrović, Alen Halilović i 17-godišnji Marko Rog.

Anas Sharbini zabio je sjajan gol u 11., da bi Cristian Ansaldi i Leo Messi iz kaznenog uraca u nastavku utakmice Argentini donijeli drugi trijumf nad Vatrenima.

A Hrvatska je do drugog trijumfa nad Argentinom stigla na zadnjem Mundijalu u Rusiji. U drugom kolu skupine, Ante Rebić iskoristio je grešku Willyja Caballera iz fenomenalno zabio za vodstvo Hrvatske. Potom je Luka Modrić zabio još ljepše za 2:0 u 80., a točku na i postavio je Ivan Rakitić u 90.

U sastavu Hrvatske danas još igraju Luka Modrić, Ivan Perišić, Marcelo Brozović, Dejan Lovren, Domagoj Vida, Mateo Kovačić i Andrej Kramarić, a iz argentinskog sastava tu su još Messi, Di Maria Otamendi, Tagliafico, Dybala i Acuna koji nema pravo nastupa u polufinalu.

Ukupni omjer Hrvatske i Argentine je 2-1-2 uz 7:5 gol-razliku u korist Hrvatske, a na svjetskim prvenstvima 1-0-1 uz 3:1 gol-razliku u koristi Vatrenih.

Kako smo najavili Argentinu prije prvenstva pronađite OVDJE:



Tagovi

Argentinska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti