REUTERS/Arnd Wiegmann
REUTERS/Arnd Wiegmann

Hrvati pune naslovnice rumunjskih medija – jedan potpisao za Cluj, drugi za 500 tisuća eura ide u Rapid!

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 26.08.24. | 10:11

Isto tako se ne smije zapostaviti ni Željka Kopića čija je momčad u prošlom kolu svladala trenutnog lidera prvenstva iako su utakmicu završili s čak dva igrača manje!

Premda bi mnogi apriori pomislili kako je rumunjski nogomet miljama iza hrvatskog, nema nikakve sumnje da je infrastruktura u tamošnjoj Ligi I za stepenicu, ako ne čak i dvije iznad one u Lijepoj našoj. Igra se i prilično kvalitetan nogomet, ne kao u HNL-u, ali kad se svaka druga utakmica igra na novom stadionu i terenima koji izgledaju 'kao nacrtani', odmah i svi igrači izgledaju 'bolji nego što jesu'. Upravo zbog toga nije čudno da iz tamošnje Lige I mladi igrači nerijetko odlaze u klubove iz najboljih svjetskih liga, iako onda tamo ne naprave često neke značajnije uspjehe.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Rumunji nemaju neki čudesan proizvod, ali je zato pakiranje prvoklasno. Uvjerili smo se u to i na Euru U21, svi stadioni u Bukureštu su 'europski', a zbog svega navedenog i njihova liga malim ali sigurnim koracima ide ka naprijed. Uostalom, čak osam klubova je na TM-u prebacilo brojku od 10 milijuna eura, dok je, usporedbe radi, u HNL-u takvih klubova šest. A bilo bi ih četiri da posuđeni igrači Dinama ne dižu 'cijenu' Gorice i Lokomotive…

Kako bilo, Rumunjska je postala zemlja u kojoj se igra sasvim kvalitetan nogomet. I koja je već godinama jedno jako primamljivo odredište za hrvatske nogometaše. Uostalom, sada ih je u Ligi I čak devet, dok je više samo Portugalaca (13) i Francuza (12). Posljednji novi/stari Hrvat u Rumunjskoj postao je Damjan Đoković, iskusni veznjak koji je ljetos zajedno s Josipom Drmićem trenirao s Opatijom dok je čekao novi angažman, a njega je ona pronašao u klubu koji je najviše obilježio njegovu igračku karijeru – CFR Cluju. S njima je osvojio četiri naslova prvaka i jedan Superkup, da bi se sada 'vratio doma', kako je i sam istaknuo na društvenim mrežama. S novim/starim klubom potpisao je do 2026. godine, ali on nije jedini hrvatski nogometaš koji ovih dana puni naslovne strane tamošnjih sportskih medija.

Naime, Prosport piše kako se sprema 'transfer bomba', a u naslovnoj ulozi je hrvatski napadač Garbiel Debeljuh. I on je nekoć igrao za CFR Cluj, a navijači Dinama pamte ga iz posljednjeg ogleda protiv Rumunja kad je stvarao velike probleme obrani Plavih. Iz CFR Cluja je otišao prošlog ljeta, Sepsi ga je doveo kao slobodnog igrača, a sada su blizu toga da ga prodaju u Rapid Bukurešt budući da su oni spremni za 28-godišnjeg Rovinježa spremni izdvojiti 500 tisuća eura koliko iznosi njegova otkupna klauzula. Inače, Rapid je ovog ljeta prodao svojeg glavnog napadača Albiona Rrahmanija u Spartu Prag za čak pet milijuna eura, dok su godinu ranije za dva milijuna eura prodali Marka Dugandžića u saudijski Al Tai.

Liga I je tek počela, dosad je odigrano osam kola, a trenutno vrh drži Universitatea Craiova čije boje brani Juraj Badelj. U posljednjem kolu su se propustili odvojiti na vrhu budući da je s 2-1 od njih bolji bio Dinamo Bukurešt kojeg vodi Željko Kopić. Iako je njegova momčad utakmicu zaključila s čak dva igrača manje, Dinamo je na kraju uspio slaviti te već u ranoj fazi sezone nagovijestiti kako će prvenstvo biti iznimno uzbudljiv.

Eto, iako Rumunjska nije 'atraktivna', Hrvatima je očito sve primamljivija. I u njoj igraju sve značajniju i bitniju ulogu. Umjesto da na lijepim stadionima i za pristojan novac igraju u HNL-u, oni moraju 'bježati' u Rumunjsku. Tko zna, možda se nešto promijeni po tom pitanju u narednih nekoliko godina. Doduše, sumnjamo, ali nitko nam ne može zabraniti sanjariti… (I.A.S.)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Gabriel DebeljuhDamjan ĐokovićRapid BukureštClujRumunjskaRumunjska prva ligaŽeljko Kopić

Ostale Vijesti