Ivana Ivanović/PIXSELL
Ivana Ivanović/PIXSELL

Hoće li Bilić ostaviti Nikoličiusa i naći trenera čvrste ruke?

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 26.04.24. | 08:01

Novi predsjednik Hajduka tvrdi da je klub u dobrom financijskom stanju, a postavio je visoke ciljeve

Kao što su i obećali, čak i ranije, nadzornici Hajduka našli su novog predsjednika u liku ekonomskog stručnjaka Ivana Bilića koji je imenovan ovog četvrtka te ga čeka niz zadaća u narednom razdoblju koje uključuje ono što je najvažnije - prijelazni rok.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ova sezona je otišla u zaborav, s trećeg mjesta ne može se ni gore ni dolje, pa su zato otišli bivši predsjednik Lukša Jakobušić i trener Mislav Karoglan.

Novi predsjednik je na predstavljanju najavio lov na tri cilja, dva domaća trofeje i skupinu Konferencijske lige. Ulazak u Europu bit će mu prvi, a za to najprije treba pronaći trenera.

Po onome što je govorio, oslonit će se na sportskog direktora Mindaugasa Nikoličiusa u sljedećih mjesec dana, jer on barata nekim trenerskim imenima s kojima je sigurno stupio već u kontakt. Međutim, isto tako je između redaka ostalo u zraku da bi Litavac i dalje mogao ostati na funkciji, iako je nakon Jakobušićeve smjene dao ostavku, a onda poslije pristao ostati do kraja sezone.

Kako novi čelni čovjek nije iz nogometa, premda je radio na nekih projektima, ali vezano za financije, on se zasad naslanja na Nikoličiusa koji je majstor u pronalaženju igrača za koje ne treba platiti odštetu, a sve vedete u Hajduk je doveo predsjednik Jakobušić. No, ako su Josip Brekalo i Laszlo Kleinheisler, koje je doveo sportski direktor, ipak daleko od nekadašnje forme, pogodio je s Darijom Melnjakom, Filipom Uremovićem, Zvonimirom Šarlijom, Mihaelom Žaperom i Ivanom Lučićem, ali što reći za Yassinea Benrahoua, Vadisa Odjidju-Ofoea, Aleksandra Trajkovskog, Leona Dajakua, Francisca Ferra te posebice Ismaela Dialla koji su bili epizodisti...

Vjerojatno je Nikoličius ključan u prodaji Rokasa Pukštasa koji bi ovo ljeto mogao napustiti Hajduk i napuniti mu kasu, jer za mladog Amerikanca se zanimaju brojni veliki klubovi.

U narednih mjesec dana Bilić će procijeniti Nikoličiusa, a znakovite su riječi predsjednika da mu se čini o čovjeku koji još nije završio posao u Hajduku. To nekako sugerira da bi mogao ostati, no bit će prisiljen dobro 'očistiti' svlačionicu.

Hajduku treba i trener, ali ne onaj koji će upasti u 'mlin' igrača, nego stručnjak s iskustvom koji stvari može držati pod kontrolom u svlačionici. Treba autoritet koji će znati sve to posložiti te s novim/starim sportskim direktorom kreirati momčad koja će moći konkurirati za ciljeve koje je predsjednik postavio.

Najavio je da neće biti rezanja proračuna te da je Hajduk financijski stabilan, a prvi potez bilo mu je imenovanje Gorana Sablića za voditelja Akademije, dok je Boru Primorca promovirao u vlastitog savjetnika.

Također, namjera Hajduka naći čovjeka koji bi bio član Uprave zadužen za sport, a ta funkcija je isto tako važna, jer bi ta figura bila nadređena struci, a bliska predsjedniku u kreiranju politike transfera, te bi savjetom mogla biti od pomoći.

U teoriji sve dobro zvuči, sva ta imena treba pronaći, a kako će onda biti u praksi, tek valja vidjeti, jer pred Hajdukom je težak put do Europe, a treba nagovoriti Ivana Perišića da ostane i dalje te dočekati da se sve posloži.

Jer, Hajduk je ove sezone imao sve u svojim rukama, pa su zaredali porazi i ozljede, koje je Bilić također spomenuo. Koliko se dalo iščitati, želja mu je da sve kategorije igraju istim stilom i sustavom.

Za sad je to uradio sa stilom, a kakav će sustav stvoriti u Hajduku, pokazat će rezultati koji su jedino mjerilo u sportu.



Tagovi

Ivan BilićHajdukMindaugas NikoličiusLukša JakobušićBoro PrimoracGoran SablićIvan PerišićHrvatska nogometna ligaKonferencijska ligaHrvatski nogometni kupLjetni prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti