Halo, Bing? Stadion na kojem je gostovao i veliki Schalke danas se prodaje za cijenu (ispod)prosječnog igrača!

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 14.02.17. | 10:58

Stadion u Velikoj, na kojem je nekada žario i palio Kamen Ingrad, danas je poprilično zapušten...

Sjećate se Kamen Ingrada?

Nekada stabilni hrvatski prvoligaš, koji se proslavio zagorčavanjem života Hajduku i Dinamu, svoj je vrhunac doživio u listopadu 2003. godine, kada je u 1. kolu Kupa UEFA te godine na čuveni stadion u Velikoj stigao njemački gigant Schalke, sa Juppom Heynckesom na klupi i imenima poput Sergija Pinta, Gerlanda Asamoaha i Christiana Poulsena u kadru. Tog 25. rujna 2003. Kamen Ingrad je ispisao jednu od najljepših priča hrvatskog nogometa, kada su u junačkoj utakmici izborili veliki remi protiv favoriziranog protivnika; na kraju je bilo 0:0.

Iako priča glasi da se ona greda u Gelsenkirchenu još trese nakon što je, pri rezultatu 0:0 Zoran Zekić glavom poslao loptu u nju, Schalke je ipak na jedvite jade tada zabio gol u 76. minuti uzvrata, što je bilo dovoljno za prolaz i kraj snova o senzaciji. Međutim, Kamen Ingrad je nastavio sanjati, ali onda ga je pogodila surova realnost.

Tvrtka Kamen Ingrad s čuvenim vlasnikom Vladom Zecom, ujedno i predsjednikom nogometnog kluba doživjela je poslovni slom. Zec je zbog poslovnih malverzacija završio u zatvoru, a s njim i njegovom tvrtkom je u povijest otišao i nogometni klub, koji je 2008. godine ugasio svoj seniorski pogon. Danas je njegov nasljednik klub zvan NK Papuk Velika, koji se natječe u 1. ŽNL, a on trenutno koristi i čuveni ŠRC Velika, stadion od čak 10 tisuća mjesta koji je izgrađen 2002. kao jedan od modernijih malih stadiona u regiji. Ispunjava sve kriterije UEFA-e, što znači da bi se na njemu mogle uredno odigravati i međunarodne utakmice, ali ipak je ostavljen na propadanje u Županijskoj ligi, na razočaranje ljudi u Velikoj.

„Stadion udovoljava kriterijima UEFA-e za razliku od mnogih stadiona u Hrvatskoj, na kojem se igraju prvoligaške utakmice. Evo, sada je mlada reprezentacija Hrvatske igrala u Varaždinu pred gotovo praznim gledalištem, a da se igralo kod nas sigurno bi bio pun stadion. Na taj način bi nam se pomoglo da nam lakše bude njegovo održavanje“, izjavio je za Večernji list prije punih sedam godina tadašnji načelnik općine Velika.

Ovih dana stiže vijest kako Trgovački sud u Osijeku krajem ovog mjeseca ponovno pokušava prodati – upravo stadion ŠRC Velika, ponos tog dijela Hrvatske. Oko 56 tisuća kvadrata zemljišta i poslovnih prostora vrijedi prema sudu gotovo 67 milijuna kuna ali oni, svjesni da po toj cijeni sigurno neće pronaći kupca, danas nude stadion za svega 2 milijuna početne cijene. Kao problem oko kupnje se navodi i činjenica da Velika nije veliko središte, pa to ograničava potencijalne kupce.

Postoji vjerojatnost i da eventualni kupac odluči prenamjeniti zemljište, što bi značilo da gubitkom njegove prvotne namjene i NK Papuk ostaje bez stadiona. Idealno za njih bi bilo da se općina odluči na preuzimanje vlasništva nad stadionom, no nakon godina rješavanja dubioza u i oko kluba, oni su poručili kako nemaju namjere sudjelovati na dražbi.

Dakle, 27. veljače, ako imate 200 kuna tisuća pologa viška nekim slučajem, možete pristupiti dražbi za ovaj kultni hrvatski stadion, koji je sada spomenik nekad lijepe nogometne priče sa nažalost ružnim završetkom.

(Foto: Pixsell)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Kamen IngradVelika

Ostale Vijesti