Hajdukovo proljeće: Ima jedna duga cesta

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 30.01.19. | 08:35

Borba za Europu je imperativ usprkos pomlađivanju.

 

Uoči nastavka HNL-a na Germanijaku donosimo najavu drugog dijela domaćeg prvenstva po svim klubovima. Do sada smo objavili najavu Dinama i Rijeke, sada je na redu Hajduk.

Borba za Europu je imperativ usprkos pomlađivanju.

Hajduk je ušao u sezonu s novim travnjakom, ali starim problemima. Doktrina novog predsjednika Jasmina Huljaja „financije moraju biti stabilne“ ne ide uz navijačke aspiracije sredine koja ne trpi prosječnost i još jednu sezonu bez trofeja. No, ovog puta ćemo preskočiti rad Uprave, udruge „Naš Hajduk“, Nadzornog odbora pa i kritičara okupljenih oko najglasnijeg Igora Štimca i zadržati se na zbivanjima na zelenom terenu. Pa krenimo redom…

Hajdukova jesen

Oproštaj od Europe sredinom kolovoza protiv rumunjske Steaue dao je nagovijestiti da ni ovo neće biti sezona za pamćenje, ali ni najveći pesimisti u tom trenutku nisu ni slutili da će prva pobjeda doći tek sredinom rujna i to protiv Rudeša, a trener Željko Kopić kao „osječka ostavština“ bivšeg predsjednika Ivana Kosa dobio je nogu prije same kalendarske jeseni. U tom trenutku nemoćni Hajduk više nije mogao pobijediti baš nikog, a sam trener je ispao kolateralna žrtva prosječnog igračkog kadra u koji se uvukla letargija i nemoć.

Zamijenjen je igračkom ikonom i „domaćim čovikom“, rekorderom na klupi Bilih, koji je uvijek bio tu iza ugla, ali je bez obzira na svoj respektabilni „hajdučki CV“ u tom trenutku bio neočekivano rješenje, nakon što je Igor Tudor negativno odgovorio na zbunjenu i neodlučnu politiku kluba, pritisnutu kritikama da ulica vodi klub.

Svojeglavi Vulić (s pomoćnikom Carevićem) izdržao je tek 11 utakmica u svom petom mandatu na Poljudu, a trener B momčadi Siniša Oreščanin postavljen je za stratega prve momčadi, iako se par mjeseci njegovo instaliranje na to mjesto smatralo preranim zbog nedovoljnog iskustva. Početkom prosinca Hajduk je ispao iz Kupa na teškom gostovanju u Osijeku, što je bio definitivni oproštaj od bilo kakvog trofeja, a neki novi momci su preko noći dobili priliku zaigrati u prvom sastavu. Prije samog odlaska na zimsku pauzu, na najtežem gostovanju protiv Dinama u Zagrebu, odigrana je pristojna utakmica odlučena minimalnim porazom nakon dvojbenog prekida, ali unatoč tome tek će naredni mjeseci dati odgovor je li Oreščanin na pravom tragu.

Kad se podvukla crta, surova tablica pokazuje šesto mjesto, četiri boda zaostatka za novim prvoligašem Goricom i čak 22 boda zaostatka za Dinamom.

Pripreme

Hajduk je na pripremama proveo 16 dana i odigrao pet utakmica. Najbolje izdanje pokazano je protiv najzvučnijeg protivnika Šahtara iz Donjecka uz uvjerljivu pobjedu 4:1, a osim Caktaša s bijele točke u strijelce su se upisali Delić, Jairo i Teklić. U prvoj utakmici pao je Dinamo, ali onaj iz Bukurešta, dok se izgubilo protiv Grasshoppersa i remiziralo s bjeloruskim Soligorskom. Najbolji strijelci na pripremama su bili Tonio Teklić i Mijo Caktaš s tri gola, dva je postigao Emir Sahiti, a po jedan Jairo, Michele Šego, Ivan Delić, Jakov Blagaić, Jurica Pršir i Adam Gyurcso.

Dolasci

Sportski direktor Saša Bjelanović istaknuo je da je primarno dovesti stopera i napadača. Pojačanjem se može svakako nazvati ostanak lijevog beka Domagoja Bradarića unatoč zovu milijuna iz francuskog Lillea. Stoper ukrajinske Zorje Oleksandr Svatok najavljen je kao ljetno pojačanje kojeg Hajduk želi odmah, a ofenzivni vezni Francesco Tahiraj je jedini do kraja zaključen posao.

Odlasci

Bez pozivnice za pripreme ostali su Ahmed Said, Memolla, Filip i Šehić, što im znači zeleno svjetlo u potrazi za novim angažmanom. 

Ante Palaversa prije svih očekivanja, potpisao je ugovor s jednim od najmoćnijih klubova svijeta – Manchester Cityjem. Talentirani veznjak nije do kraja prošao potrebni razvoj u matičnom klubu, ali barem do kraja sezone ostat će „na posudbi“ u Hajduku. S obzirom na svoju poziciju graditi igru oko mladog talenta, čijim će se odlaskom ta priča graditi od nule, nezahvalno je, ali ples milijuna u njegovoj situaciji bilo bi suludo odbiti.

Što misli Siniša Oreščanin

Već spomenuti treći pick ovogodišnjeg splitskog trenerskog drafta – Siniša Oreščanin, donedavni trener Hajduka B, odnosno mlade momčadi samim svojim angažmanom nameće činjenicu da će se Hajduk u budućnosti još više okrenuti mladim igračima, čije mogućnosti i dosege upravo on najbolje poznaje.

„Priključili smo mlade igrače kroz pripremni period i to je poruka da se na njih najozbiljnije računa. S obzirom na specifično trajanje priprema, koncipirane su tako da je rad s loptom od samog početka. Najbitnije je uigravanje momčadi s opreznim opterećenjem kako bi prvo kolo bili spremni za „fajt“ u Osijeku.“

„Platežna moć je takva kakvu imamo i onaj tko vrijedi taj košta, a mi tražimo igrače ispod radara koji bi nam koristili, a bili dodatna vrijednost za momčad.“

„Pokušat ćemo se ušuljati u Europu. Želimo razvijati cjelokupnu momčad, a ne samo mlade igrače. Jako puno vjerujem u proces i trening. Ova ekipa ima svojih vrlina i mana. Moramo najprije podići kvalitete onih igrača koje trenutno imamo, a tek onda razmišljati o dovođenju“, neke su od rečenica izrečenih neposredno prije odlaska na pripreme u Tursku, a najbolje oslikavaju ciljeve, tj. ono što se u poslovnom svijetu naziva – misijom i vizijom.

Postava

Ovo je gotovo nemoguće sa sigurnošću pretpostaviti. Tko će biti stoperski par? Hoće li na lijevom beku zaigrati Bradarić ili Fomitschow? Ima li mjesta u prvih 11 za Jradija i Gyurcsa? Izvjesno je da će se igrati u taktici 4-3-2-1, a naša pretpostavka za prvo proljetno kolo je otprilike ovakva, uz napomenu da je upitno hoće li Palaversa biti spreman za 90 minuta s obzirom da je ovaj tjedan u znaku dovršavanja njegovog transfera u Manchester City. 

 

Prognoza

Hajduk ulazi u proljetni dio sezone s šestog mjesta, a vodeći Dinamo već odavno nije meta koju treba sustići. Četvrtoplasirana Lokomotiva bježi osam bodova, a upravo to mjesto donosi kvalifikacije za Europu i to je realan cilj, kojeg Hajduk kvalitetnim igrama može i trebao bi dosegnuti. Pritisak navijača s početka sezone bit će manji s obzirom da su Splićani pobjegli iz neugodne zone klubova, koji se bore za opstanak pa bi s manjim pritiskom i očekivanjima trebalo opuštenije doći i do boljih rezultata. Još jedna tranzicijska godina je nešto s čim se može živjeti, ali samo ukoliko se postave jasne konture za budućnost, odnosno narednu sezonu.

(Foto: Pixsell)


Tagovi

Jasmin HuljajSiniša OreščaninDomagoj BradarićFrancesco TahirajAnte Palaversa

Ostale Vijesti