REUTERS/Annegret Hilse
REUTERS/Annegret Hilse

Gvardiol četvrti najbolji mladi nogometaš u Europi, na listi je i jedan igrač Hajduka

Vrijeme Čitanja: 1min | pon. 04.04.22. | 19:48

Vatreni je najbolje pozicionirani obrambeni igrač u istraživanju CIES-a

Prema CIES-u najbolji branič mlađi od 22 godine je hrvatski reprezentativac Joško Gvardiol. Međunarodni centrar za sportske studije iz Šivcarske objavio je istraživanje u kojem je popis 100 najboljih nogometaša Europe U21, izuzev vratara. Gvardiol je na ukupnoj ljestvici zauzeo četvrto mjesto, a ispred njega su samo Bukayo Saka, Mason Greenwodd i Patrick Wimmer.

Kao faktore prilikom rangiranja igrača u obzir su uzimali njihove izvedbe u odnosu na suigrače, rezultate kluba za koji igraju te kvalitetu suparnika. Navode i kako su za svakog od 100 mladih nogometaša istaknuli dvije kategorije tehničkih vještina u kojima su po statistici najbolji od ukupno njih 11.

Saku ističu kao driblera i kreatora šansi, a Gvardiolu ističu obranu na tlu i distribuciju lopte čime potvrđuje epitet modernog stopera koji krasi najboljeg hrvatskog braniča. Novi Dalićev stup obrane visoko je i u kategoriji minutaže. Za Leipzig je ove sezone odigrao 87 % minuta, a u tom segmentu tek je ispred njega od igrača u Ligama petice samo Jude Bellingham.

Osim Gvardiola mjesto na listi pronašao je i još jedan hrvatski nogometaš, a to je Hajdukov napadač Marin Ljubičić. Zauzeo je 71. mjesto s 44% odigranih raspoloživih minuta, a u istraživanju ističu kao njegove kvalitete zračne duele u napadu i udarce.


Tagovi

Joško GvardiolMarin LjubičićCIES

Ostale Vijesti