Action Images / Alex Morton Livepic
Action Images / Alex Morton Livepic

Germanijak doznaje: Procurilo ime novog trenera Rijeke, izbornik europske reprezentacije stiže na Rujevicu!

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 13.06.22. | 14:24

Ovih dana se očekuje službena potvrda, na Kvarner stiže bivši izbornik U21 reprezentacije Italije i čovjek kojeg je Nenada Bjelica naslijedio na klupi Spezije, a s Rujevicom se upoznao prije nešto više od godinu dana u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Uskoro nas očekuje bijeli dim iznad Rujevice! Prema ekskluzivnim informacijama Germanijaka, novi trener Rijeke postat će talijanski strateg i izbornik Malte Devis Mangia!

Riječ je o 48-godišnjem stručnjaku koji ima nešto manje od tri godine radi kao izbornik Malte, a prije toga je vodio Un. Craiovu (Rumunjska), Ascoli, Bari, Speziju, Talijansku U21 reprezentaciju. Palermo, Ivreu i Varese. Zasad nije poznato hoće li Mangia dati ostavku na mjesto izbornika Malte ili će nastaviti s izborničkom funkcijom, ali u svakom slučaju baš bi on trebao biti novi trener Rijeke. Naravno, vijest je još uvijek neslužbena, ali sve bi trebalo posati poznato u narednih nekoliko dana.

Posljednjih tjedana špekuliralo se brojim imenima, ali na Rujevici su bili do grla zakopčani. Ovog utorka počinju pripreme Rijeke za novu sezonu, na prvoj prozivci medijima će se obratiti sportski direktor Robert Palikuča i nova prva violina Rijeke Haris Vučkić, a lako je moguće da već tada na Rujevici bude i Mangia koji bi uskoro trebao biti i službeno predstavljen kao novi trener.

Mišković i Mangia poznaju se još otkako je talijanski strateg bio na klupi Spezije. U tadašnjem članu Serie B Mangia se zadržao nešto više od pola godine, da bi nakon njega Spezia angažirala Nenada Bjelicu.

Prije nego li je postao izbornik Malte (devet pobjeda, pet remija i 12 poraza), Mangia je ostvario veoma dobre rezultate na klupi Universitatea Craiove s kojom je osvojio Rumunjski kup, ujedno i svoj jedini trofej u karijeri.

Mangia je u trenirao nekoliko hrvatskih igrača poput Kelića, Datkovića, Martića i Spahije, a jedini Riječanin među navedenima pohvalio je Talijana.

Riječ je o sjajnom taktičaru koji znanje odlično prenosi na igrače. Veliki je profesionalac, vodi računa o mnogim stvarima kao što su primjerice ishrana igrača, predan je poslu i vjerujem da može biti veliki dobitak za Rijeku. Osobno mogu reći da sam pod njim najbolje igrao u sustavu s trojicom centralnih braniča. Sjećam se kad smo zajedno surađivali u Rumunjskoj da smo s tom njegovom formacijom iznenadili cijelu ligu te smo odradili odličnu sezonu. Doduše, imali smo i jaku momčad, ali trener nam je ugradio neke mehanizme, kako se moramo kretati na terenu, a to se kasnije vidjelo na rezultatu“, kratko je za Germanijak rekao Niko Datković.

Zanimljivo, Mangiji dolazak na Rujevicu neće biti nikakva nepoznanica. Prije nešto više od godinu dana Hrvatska je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo svladala Maltežane baš na Kvarneru rezultatom 3:0, dok su onda krajem 2021. njegova Malta na domaćem terenu izgubila od Hrvatske s uvjerljivih 1:7 što je spomenutom strategu jedan od najtežih poraza u trenerskoj karijeri.

Inače, njegovo ime aktualno je već 10-ak dana, s tim da je njegovo preuzimanje Rijeke tada bila 'samo jedna od opcija'. Na kraju se ispostavilo da će Mangia postati novi trener Rijeke, a prema neslužbenim informacijama trebao bi potpisati dvogodišnji ugovor.


Tagovi

GermanijakGermanijak doznajeDevis Mangiamalteška nogometna reprezentacijaHNK RijekaRijeka

Ostale Vijesti