Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Germanijak doznaje: Opet je aktualan prelazak Luke Ivanušeca na Otok

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 24.05.22. | 08:12

Ivanušec je u Englesku trebao prijeći početkom godine, ali se procijenilo da je bolje zaključiti sezonu u Dinamu. Slična je situacija bila s prelaskom Lukasa Kačavedne u Genou koja je na kraju ispala iz lige...

Piše: Niko Rukavina

U sjeni pregovora oko prelaska Mislava Oršića u Burnley, prošle se zime dogovarao transfer Luke Ivanušeca u slavni Leeds United. Mladi Dinamov ofenzivac je najvrjedniji igrač lige, popularni Transfermarkt vrijednost mu procjenjuje na 12.5 milijuna eura, a prošle se zime pisalo kako je Leeds za njega spreman platiti između 12 i 15 milijuna eura. Marcelo Bielsa je bio njegov veliki fan i htio ga je pošto-poto dovesti u grad iz središnje Engleske kako bi Ivanušec pomogao slavnom klubu u borbi za ostanak.

No, Ivanušec i njegovi menadžeri tada su procijenili kako nije vrijeme za prelazak u Englesku. Jer, u slučaju da je Leeds ispao iz lige, Ivanušec bi se našao u problemu. Bio bi ugovorom vezan za klub koji igra Championship, a svi znamo koliko je Championship nezahvalna liga za razvoj mladih igrača te da je Ivanušec igrač za puno više domete. Prema tome, Ivanušec i njegovi menadžeri odlučili su se na čekanje s nadom da će na proljeće, u kojem je Dinamo igrao osminu finala Europske lige, mladi ofenzivac dodatno povećati svoju vrijednost.

No, Ivanušec je zbog ozljede trbušnog zida morao pod nož, propustio je dobar dio proljeća i cijena mu je, zapravo, pala. Ipak, vratio se u utakmici protiv Istre 1961, s klupe je ušao i u zaostalom derbiju protiv Hajduka nakon kojeg je odigrao svih pet preostalih utakmica do kraja sezone, četiri svih 90 minuta, dok je protiv Osijeka izašao u 82.

U tih pet utakmica, Dinamo je upisao četiri pobjede i jedan remi uz gol-razliku 10:2. Iako Ivanušec nije zabio ni asistirao, a iza njega je statistički ne baš spektakularna sezona (pet golova i osam asistencija u 42 nastupa u svim natjecanjima), upravo su te utakmice dokazale da je Dinamo s Ivanušecom u kadru jedna potpuno drukčija i ubojitija momčad.

Luka Ivanušec je jedan od najboljih igrača lige, a zbog svojeg potencijala, polivalentnosti, brzine i okomitosti opravdano najvrjedniji. Ivanušec je moderni igrač koji se može prilagoditi svakom sustavu, donosi prevagu i koji svojim potezom može odlučiti utakmicu. I to ne samo kao igrač Dinama, već i kao član nekog od klubova iz Liga petice.

Krajem veljače Bielsa dobio je otkaz, a klupu Leeds Uniteda je preuzeo američki stručnjak Jesse Marsch. Iako na klupi više ne sjedi menadžer koji je silno želio dovesti Ivanušeca u svoje redove, prema informacijama s kojima raspolaže Germanijak, ponovno se aktualizirao prelazak Ivanušeca na Otok, sada kada je Leeds osigurao svoje mjesto u Premier ligi. Trostruki prvak Engleske želio bi u idućoj sezoni izbjeći borbu za ostanak, a Ivanušec se nameće kao igrač koji je fizički dovoljno snažan da se prilagodi zahtjevnom premierligaškom nogometu, a tehnički dovoljno kvalitetan da radi razliku na terenu, čak i u najboljoj ligi svijeta.

Slična je situacija sa statusom Lokomotivinog dragulja Lukasa Kačavende. Podsjetimo, momčad s Kajzerice na zimu je dobila ponudu od sedam milijuna eura za mladog hrvatskog reprezentativca, no Kačavenda i njegova obitelj tu su ponudu odbili. Genoa se borila za ostanak, i u slučaju ispadanja, što se naposljetku i dogodilo, Kačavenda bi morao igrati u Serie B koja je jedna od najzahtjevnijih liga za razvoj mladog igrača. Uz to, pitanje je koliko bi Kačavenda i Ivanušec dobili prilike u nedavno završenom 'proljeću' budući da su se Genoa i Leeds grčevito borili za ostanak kada treneri više vjeruju starosjediocima, pogotovo onim iskusnijima.

Sve u svemu, završetkom sezone ponovno će se aktualizirati pitanje prelaska ova dva dragulja u neke od klubova Liga petice. I to za multimilijunske iznose.

A tko zna, možda u ugovornoj odšteti Dinamo dogovori i prijateljsku utakmicu s Leedsom i na taj način revitalizira ono povijesno finale iz 1967.


Tagovi

Luka IvanušecPrva HNLDinamo ZagrebGNK DinamoLeeds UnitedMarcelo BielsaJesse MarschPremier ligaLukas Kačavenda

Ostale Vijesti