Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Germanijak doznaje: Kinezi ne odustaju, Ademi ipak odlazi!? Kapetanov transfer ovisi o rezultatima derbija

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 25.02.23. | 18:00

Prijelazni rok u Kini traje do 7. travnja, ako Dinamo pobijedi Hajduk i Osijek i poveća prednost u HNL-u, Ademi bi mogao otići na Daleki Istok

Prijelazni rok gotov? Ne, nije, kad je Dinamo u pitanju. Štoviše, mogla bi uskoro odjeknuti prava 'bomba' kad se tome nitko nije nadao. Naime, kapetan Arijan Ademi dobio je konkretnu i vrlo bogatu ponudu iz Kine i mogao bi za koji tjedan napustiti Maksimir! Prema informacijama Germanijaka, razgovori o Ademijevu transferu vrlo su ozbiljni, kineski klub je, navodno, spreman ispuniti i neka dodatna jamstva da bi privukao Dinamova kapetana i time na najmanju mjeru sveo potencijalne financijske rizike, koji nisu rijetkost na kineskom nogometnom tržištu. Radi li se o klubu Beijing Gouan, u kojemu je prije dvije godine bio i Slaven Bilić, ili o nekom drugom klubu, za to potvrdu zasad nemamo. Ono što je sigurno, sam Ademi nije imun na tu ponudu, jer, radi se o iznosima na koje ne bi bio imun nijedan igrač, pogotovo ne u Ademijevim igračkim godinama. I, trenutno, moguće je da se taj transfer i ostvari, da Ademi ipak prije ljeta ode iz Dinama.

Prijelazni rok u Kini traje do 7.travnja, uz vjerojatnost da bude i produljen za još tjedan-dva, što je u Kini normalna pojava, dakle, ima još vremena za ovaj posao, a hoće li Ademi otići, osim o njegovoj želji moglo bi ovisiti i o Dinamovim rezultatima u narednih sedam dana. Dakle, ako Modri u nedjelju svladaju Hajduk i tjedan dana kasnije Osijek (po mogućnosti i Lokomotivu u Kupu), povećaju prednost na ljestvici i odmaknu suparnicima na nedostižnu prednost, tada bi u Maksimiru mogli podići rampu za Ademijev odlazak, naravno, ako će Ademi željeti transfer. Dogovor klubova u tom slučaju neće biti problem, jasno je da Dinamo za Ademija ne može dobiti svotu, koja će nadoknaditi sve ono što on znači za Dinamo, slično kao i u Oršićevu slučaju, tržišna je vrijednost mnogo manja od njegove prave vrijednosti za Dinamo.

Podsjetimo, Ademijev je transfer tijekom prijelaznog roka već bio tema, spominjala se turska Adana, Valencia, Saudijska Arabija i na kraju Stuttgart, ali Dinamo je u siječnju bio odlučan, nije dopustio odlazak još jednog važnog igrača, zapravo, najvažnijeg. Ne samo na terenu nego na svim klupskim razinama. Tada je postignut načelni dogovor da Ademi ostane do ljeta, predvodi Dinamo do još jednog naslova prvaka i dvostruke krune, a onda se na ljeto može ponovno razgovarati o odlasku. Spominjao se i novi ugovor, koji bi Ademija doživotno vezao s Dinamom, a nakon toga bi dobio i neku funkciju, vjerojatno trenersku, u najdražem klubu. Nešto kao Totti u Romi. Međutim, ta je priča pomalo zamrla, možda se i zagubila u maksimirskim 'ratovima', a sad se pojavila ova kineska ponuda. S obzirom na razvoj situacije na terenu i sve veću Dinamovu prednost u borbi za naslov prvaka, Ademijev odlazak i prije ljeta postao je moguća opcija. Ako Modri pobijede u ova dva derbija, iako to nikad u Maksimiru neće priznati, prvenstvo bi praktički bilo riješeno i Dinamo bi se mogao polako okrenuti slaganju momčadi za novi napad na Ligu prvaka. A onda je svejedno ode li Ademi na ljeto ili do 7.travnja, dapače, ako neće biti dio te momčadi, ako je odlazak na ljeto ionako bio realan, onda je logično da Čačić što ranije počne uigravati Dinamo bez Ademija.

Kako će se sve na kraju odigrati, teško je pričati u predvečerje još jednog velikog derbija, jer bi Ademijev transfer mogao ovisiti i o ishodu tog dvoboja. A i vremena još ima, Kinezi su ga spremni još malo pričekati i nadati se da će on reći 'DA' te da će Dinamo, s velikim bodovnim plusom, pristati na transfer. No, isto tako, Ademi je već nekoliko puta bio na korak do odlaska pa je svejedno ostao u Maksimiru, stoga je prerano govoriti hoće li ovog puta dići sidro i s terena zauvijek ući među Dinamove legende. Pričekajmo još malo na konačan odgovor, ali da se kuha između Kine, Ademija i Dinama, to je neupitno.




Tagovi

GNK DinamoArijan AdemiDerbiKineska nogometna ligaHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti