Marko Prpić/Pixsell
Marko Prpić/Pixsell

Germanijak doznaje: Dinamo je želio odgoditi Šibenik i Lokomotivu, dobio je odbijenice! Igrači su nezadovoljni, ali i oni moraju preuzeti odgovornost

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 04.04.23. | 12:00

Ante Čačić u iduća četiri dana spašava trenerski posao u Dinamu, raspored mu ne ide na ruku, a još neki detalji otkrivaju da je atmosfera u svlačionici daleko od idealne. U Maksimiru najviše strepe od utakmice protiv Lokomotive u subotu

Nije više tajna, dvije utakmice u ovom tjednu odredit će sudbinu Ante Čačića na Dinamovoj klupi. Prvo polufinale Kupa u Šibeniku (srijeda, 17:30), a onda u subotu u Kranjčevićevoj dvoboj protiv Lokomotive u 28. kolu HNL-a.

U Maksimir je nakon remija u Velikoj Gorici (1:1), ušao nespokoj, malo je toga štimalo u toj utakmici, malo se dobrih stvari može izvući iz tog gostovanja. U sjeni dva izgubljena boda i nove glavobolje ostao je i debi 16.5-godišnjeg Tonija Majića, u neka bezbrižnija vremena to bi bila važna vijest iz Maksimira. Stefan Ristovski napustio je ranije teren u subotu, nije riječ o ozljedi već o umoru, ponajbolji Dinamov igrač ovog proljeća u jakom je ritmu, igrao je i za reprezentaciju, očito, platio je ceh. A čekaju i njega te dvije važne utakmice ovoga tjedna.

Kad s ljudima iz Maksimira pričate o kup dvoboju sa Šibenikom i utakmici s Lokomotivom, u neformalnom će razgovoru reći da je dvoboj s 'lokosima' u subotu važniji. Da bi Dinamo još nekako prežalio i progutao ispadanje iz Kupa, ali da bi neuspjeh u HNL dvoboju s nekadašnjom 'sestrom', bio ravan katastrofi. Dođe li Hajduk nakon vikenda na smo četiri ili pet bodova zaostatka, u Maksimiru bi se upali najveći mogući alarm. Svi se najviše boje te utakmice, znaju koliko je Lokomotiva opasna za Dinamo u zadnje vrijeme, nedavno je u Kupu bila na pragu velike pobjede, a i u svim je ostalim utakmicama namučila Modre. Uostalom, i lani je bio sličan scenarij, Čačić je u svojoj drugoj utakmici na klupi, nakon pobjede u Velikoj Gorici, igrao baš protiv Lokomotive, završilo je 1:1, ali tada, srećom po Dinamo, Hajduk nije iskoristio taj kiks.

Stoga nije čudno da su u Dinamu razmišljali o odgodama ovih dviju utakmica, odnosno, preciznije, o 'malom' pretumbavanju rasporeda. Ideja je bila da se utakmica u Šibeniku prebaci za tjedan dana, da se igra u utrorak 11. travnja dan prije dvoboja Slavena Belupa i Hajduka. Međutim, i prije no što je stigao ikakav službeni zahtjev, sa Šubićevca su poručili da takva odgoda ne dolazi u obzir, jer Šibenik vikend iza toga, 14. travnja igra svoju najvažniju utakmicu ovog dijela sezone, protiv Gorice. I Šibenčanima je neprihvatljivo samo tri dana prije tog dvoboja igrati polufinale Kupa s Dinamom. Onda su u Dinamu razmišljali bi li mogli malo pomaknuti utakmicu s Lokomotivom, sa subote na (uskrsni) ponedjeljak, ili možda utorak. Ali, i tu je, prije ozbiljnog razgovora o toj temi stigla odbijenica s Kajzerice, a nisu ni svi u Maksimiru bili baš sretni s tom opcijom. Jer, to bi značilo da Uskrs nije slobodan dan, moralo bi se trenirati, mnogi bi morali doći u klub, jasno je stoga zašto niti Lokomotivi ta ideja nije bila prihvatljiva.

No, sve je to dokaz koliko u Dinamu strepe, boje se ovog tjedna, pogotovo 'lokosa'. I koliko su htjeli izbjeći da utakmicu u Kranjčevićevoj igraju samo tri dana nakon polufinala Kupa, koje će se opet igrati na teškom terenu i, po svemu sudeći, u teškim vremenskim uvjetima na Šubićevcu.

Neće Ante Čačić imati puno vremena za oporavak momčadi, u četvrtak regenaracijski trening, u petak trening prije utakmice i u subotu utakmica protiv suparnika, koji 'njuši krv' i jedva čeka taj veliki skalp. Nema Čačić niti luksuz da se itko može ozlijediti, dobiti u Šibeniku crveni karton. Pred Dinamovim trenerom stvarno je zahtjevna zadaća, mora podići momčad iz letargije, a nema više previše vremena, to mora biti sad, ovaj tjedan, već u Šibeniku mora se vidjeti napredak, a Lokomotivu se 'pod mus' mora pobijediti. A pritom nekoliko detalja pokazuje da atmosfera u svlačionici nije idealna.

Dio igrača je nezadovoljan s malom minutažom, vidjeli smo i da je Tomislav Rukavina, otac mladog Gabriela, istrčao u javnost i otkrio da njego sin razmišlja o odlasku, jer nije u Dinamu dobio dovoljno prilika. Jasno, mnogi su se mladi igrači osjetili povrijeđeni time što je kadet Majić dobio šansu prije njih. Nije do Majića, radi se o talentiranom dečku i nije on ništa kriv, već je do Čačićevih dosadašnjih postulata po kojima su klinci dosad trebali biti strpljivi, čekati dugo svoju priliku, a Majić uđe u sudačkoj nadoknadi kod 1:1 protiv Gorice. Dok, primjerice, baš Rukavina ili Gurlica, koji su već dulje u prvoj momčadi, sve to gledaju s klupe. Neki su igrači, pak, potpuno izvan forme.

Još jedna situacija koja otkriva napetost u Dinamu. Naime, Ante Čačić ima običaj treninge zakazati svaki dan u 17.30 sati. I, to je igračima počelo smetati. Neki će to možda protumačiti razmaženošću i bahatošću, ali radi se o čisto praktičnim razlozima. Naime, kad je trening poslijepodne, tada su, zapravo, čitav dan zauzeti, nemaju vremena za normalan, obiteljski život. A kad je svaki dan takav, logično je da im to stvara nervozu i privatne probleme. Informacije iz svlačionice govore nam da su igrači to pokušali riješiti s trenerom, zamolili ga da im omogući da jednom ili dvaput tijekom tjedna treniraju prijepodne, međutim, on ih je hladno odbio. Kad tome dodamo da prije svake utakmice igrači idu i u karantenu, onda nije neobjašnjivo zašto u kabini vlada napetost. Uza sve to i te dvorske borbe u klubu, ne zna se tko je glavni i kako će klub izgledati na ljeto, neki ne znaju hoće li potpisati nove ugovore. Dok god su rezultati dobri, tada takvi 'sitni' detalji ne dolaze na površinu, no, kad je rezultatski niz ovakav kakav je sad, tada sve postaje problem i sve je svima alibi.

A alibija više nema. Niti za trenera, ali niti za igrače. Jer, ne mogu se ni oni vječno skrivati iza trenerovih odluka, poteza, tih svojih sitnih nezadovoljstava. Moraju se i oni sami trgnuti, biti odlučniji, početi pobjeđivati, da se ne bi doveli u situaciju da doista moraju brinuti za naslov. Bila bi i njihova sramota da nakon svega izgube taj trofej, a time bi i dokazali da su bez Mislava Oršića, Arijana Ademija i, trenutno, Brune Petkovića, zapravo nedorasli šampionskim ambicajama. Dakle, u interesu je i njima da ove dvije utakmice okončaju pobjedom, da se 'bacaju na glavu.'



Tagovi

GNK DinamoAnte ČačićNK ŠibenikHrvatski nogometni kup

Ostale Vijesti