Matija Habljak/PIXSELL
Matija Habljak/PIXSELL

Gattuso u Europi debitira i traži Hajduk koji dominira! Na Poljudu još jedna fešta za Rakitića

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 25.07.24. | 08:01

Bijeli u prvom susretu 2. pretkola Konferencijske lige u Splitu igraju s HB Tórshavnom od 21 sat (MAXSport1, HDTV)

Započinje Hajdukov europski put, večeras je na Poljudu premijera Gennara Gattusa pred publikom, pa premda je suparnik HB Tórshavn s Ovčjih Otoka, stadion bi trebao biti dobro ispunjen.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Kako i ne bi, jer euforija trese Hajdukove navijače još od dolaska Gattusa za trenera, ali i Ivana Rakitića, najtrofejnijeg igrača u povijesti, koji neće zaigrati, ali će ga sigurno publika gromko pozdraviti, kao i na predstavljanju pred par dana kada se podno balkona Bijelog salona okupilo pet tisuća ljudi.

Sada će ih biti pet-šest puta više, Hajduk je ipak najgledaniji klub u HNL-u, a kada krene europsko 'ludilo', onda to ide na veću dimenziju. Rakitić bi mogao debitirati sa Slaven Belupom na otvaranju domaćeg prvenstva.

Prošle sezone Bijeli su s Ivanom Lekom stali na prvoj prepreci, PAOK je bio prejak za Hajduk, u nepovrat je otišla još jedna godina nade da bi se moglo do skupine, a ova se čini tako izvjesnom s obzirom što splitski klub radi u tom smjeru. Mogao bi se otvoriti put do play-offa, jer idući suparnik, pod uvjetom da ne bude problema sa sastavom s Ovčijh Otoka, trebao bi biti poraženi iz 2. pretkola Europske lige (Ružemberok ili Trabzonspor).

I oni igraju ovog četvrtka nakon kojega će, premda postoje i uzvrati, biti jasnije koji će biti par 3. pretkola Konferencijske lige. Zna se da Hajduk gostuje u prvom susretu 3. pretkola (8. kolovoza), a uzvrat je na Poljudu (15. kolovoza). Petog dana kolovoza znat će se već i parovi play-offa, tada je u Nyonu ždrijeb.

Uzalud sav ovaj uvod ukoliko Bijeli ne prođu prvu prepreku, momčad koju vodi trener Adolfo Sormani (58) koji je talijanski stil nogometa pomiješao s ratničkim skandinavskim mentalitetom igrača koji imaju iskustva igranja u danskoj, švedskoj i norveškoj ligi.

Eto upozorenja, no ruku na srce, HB Tórshavn bi morao odigrati dvije ekstra inspirirane utakmice kako bi prošao Bijele. Zato Hajduku treba solidna zaliha za uzvrat na Ovčjim Otocima 1. kolovoza gdje će se igrati u hladnijim uvjetima i na umjetnoj travi što mijenja 'game-plan'.

Gattuso je 'blindirao' treninge i utakmice u pripremnom periodu, novinari su mogli vidjeti pet susreta Bijelih, a publika je imala jedno otvoreno popodne u Splitu na pomoćnom igralištu. Zavapio je talijanski strateg na konferenciji za medije uoči svog europskog debija s Hajdukom kako bi klub takvog ugleda iz države prepune talenata, dokazane medaljama sa svjetskih prvenstava, trebao imati svoj kamp, četiri-pet igrališta, a ne da se sve kategorije gužvaju na jednom pomoćnom terenu s prirodnom te jednom s umjetnom travom, dok je stadion manje-više čuvan za utakmice.

To je drugi 'par postola' kako bi se reklo u Dalmaciji, jer mnoge klupske i gradske vlasti su obećavale kamp, PR jednih i drugih odrađivao je posao, skoro da nije položen kamen-temeljac, 'pala' prva lopata, pa još ništa... Sad je fokus ove vlasti stavljen na projekt Brodarica, stadion u Parku mledeži koji bi kroz koju godinu mogao postati novo sjedište Hajduka, neka je ideja potekla iz Spilta koji se sunovratio do pete lige...

Što se tiče same utakmice, po onome što smo vidjeli od Gattusa, tendencija je visoki pressing, veći rizik igrača iz posljednje linije, prebacivanje lopte na protivničku polovicu te napad sa što više igrača u suparničkom šesnaestercu i oko njega. Isturen je još uvijek Marko Livaja, dok ne dođe klasični špic, Rokas Pukštas mu se pridodaje naprijed, a tendencija je da se preko krila ubacuje pred vrata ili krilni igrači ulaze u završnicu kako su to dobro radili mladi igrači Bruno Durdov i Roko Brajković tijekom priprema, a jednom je protiv Šahtara uspjelo i Emiru Sahitiju.

Vidjet ćemo je li najboljem igraču Hajduka Ivanu Perišiću, koji u nogama s Bijelima ima tek samo jedno pripremno poluvrijeme, namijenjena uloga starter ili će ga Gattuso pomalo uvoditi u ritam kako utakmice budu postajale zahtjevnije, a njegova forma i spremnost rasle. Isto vrijedi i za Darija Melnjaka, lijevog beka koji je u ofenzivi puno bolji od Ismaëla Dialla, ali poznato je da talijanski trener vole imati atletične i visoke igrače u obrani.

Također, saznat ćemo hoće li Anthony Kalik u vezni red umjesto Nike Sigura ili će ga Gattuso ostaviti na njemu neprirodnoj pozciji lijevog krila, kao igrača koji može odgovorno trčati u oba smjera, ali ne može napraviti višak kao što radi Perišić pa makar i s jednom potpuno zdravom nogom. Neizvjesno je koliko 'benzina u nogama' ima Aubelie Sanyang Bamba koji je doveden za poziciju lijevog krila, a trenirao je po posebnom programu s Rakitićem, odrađujući prirpreme, jer je stigao kasnije, nakon Slovenije i Austrije.

Kod gostiju valja istaknuti Akija Samuelsona, 20-godišnjaka koji je bio u Midtjyllandovoj omladinskoj školi, postigao ove sezone 12 golova, a može igrati prednjeg veznog, ali i krilnog igrača.

Utakmica se igra s početkom u 21 sat, a u ovoj fazi natjecanja ne koristi se još VAR tehnologija. Sudac je Matthew De Gabriele s pomoćnicma Jurgenom Spiterijem i Mitchellom Scerrijem, dok je četvrti arbitar Andrea Sciriha (svi iz Malte).

OČEKIVANI SASTAVI:

Hajduk (4-2-3-1): Lučić – Moufi, Uremović, Šarlija, Diallo – Capan, Krovinović – Sahiti, Pukštas, Kalik – Livaja.

HB Tórshavn (5-4-1): Gestsson – Voss, Mouritsen, Davidsen, Sørensen, Chukwudi – Samba, Skytte, Dam, A. Samuelson – Dahl.



Tagovi

HajdukHB TórshavnKonferencijska ligaPoljudGennaro GattusoIvan RakitićMarko LivajaRokas PukštasAnthony KalikFilip KrovinovićIvan PerišićAbdoulie Sanyang BambaAdolfo SormaniÁki SamuelsenHrvatska nogometna ligaEmir SahitiDario MelnjakIsmaël DialloLjetni prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti