Ivana Ivanović/PIXSELL
Ivana Ivanović/PIXSELL

Gattuso je prošao puno u karijeri, no ovakvu utakmicu još nije igrao

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 10.09.24. | 08:01

Derbi u Maksimiru čeka stratega Bijelih koji ima nekih dvojbi, a za ostanak u utrci ne bi smio izgubiti

Nema sumnje da će u Derbiju Hajduka i Dinama na Poljudu sve 'gorjeti', ali ždrijeb je htio da dva najveća hrvatska kluba odigraju prvi susret ovog prvenstva u Zagrebu (petak, 20 sati, MAXSport1).

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Tako će Hajdukov trener Gennaro Gattuso koji o Dinamu često govori kao trenutno većoj dimenziji od njegove momčadi, imati 'vatreno krštenje' u Maksimiru na petak trinaesti. Kao igrač je nastupio u puno derbija s Milanom koji je vodio s klupe te Napolijem i Marseilleom. Zato mu pritisak neće biti problem protiv momčadi Sergeja Jakirovića, ali stoji činjenica da ovakvu utakmicu u karijeri još nije igrao...

Vidjet ćemo Hajdukova stratega u najvećoj utakmicu u Hrvata te kako će se snaći, odnosno koju taktiku izabrati. Teoretski, Bijeli mogu i do prvog mjesta, preskakanja Dinama u slučaju pobjede, no vjerujemo da bi Gattuso odmah potpisao remi.

Uostalom, dosad je u prvenstvu kod kuće pobjeđivao, a vani igrao neodlučeno s Lokomotivom i Istrom 1961, utakmicama nakon kojih je mogao imati i više bodova, međutim, posebice u Kranjčevičevoj, nije imao sreće.

Prošle sezone je do ožujka, odnosno travnja donekle bilo uzbudljivo jer su Bijeli nakon jesenske titule mogli i do konačne, no previše poraza na domaćem terenu, te u derbijima, razlog su da se to nije dogodilo.

Zato je doveden Gattuso koji je doduše kiksao u Europi, nije izborio skupinu Konferencijske lige, ali nije imao sreće s Ružomberokom na Poljudu kada su Slovaci odnijeli pobjedu, a Splićani promašivali.

Može li sreća Gattusovu sastavu vratiti dug ovog petka u Maksimiru? Sve ovisi o tome kako će mu momčad odigrati i hoće li uspjeti neutralizirati Dinamo, koji će sigurno misliti na gostovanje u Ligi prvaka kod Bayerna u utorak...

Mnogo se stvari treba poklopiti za prvu Gattusovu pobjedu izvan Poljuda, a kada bi to ostvario u Zagrebu, sreći navijača koji ga ionako obožavaju, ne bi bilo kraja.

Problema ima, srećom nije imao puno reprezentativaca angažiranih u ovoj stanci od startera, pa je mogao raditi na pripremi za Zagreb.

Ključevi Hajdukova uspjeha u Zagrebu su u rukama vratara Ivana Lučića koji bi trebao imati svoj dan, ali i u nastavku odlične forme Marka Livaje koji je odigrao sjajan kolovoz u domaćem natjecanju.

Za vjerovati je da će se Gattusov sastav tražiti prigodu iz prekida, kontranapada, ali bi morao pokušati nametnuti posjed, a to s Ivanom Rakitićem u sredini uz pomoć Filipa Krovinovića može, pogotovo ukoliko bude još koristio Anthonyja Kalika, premda bi trebao dati prednost Stipi Biuku koji može pobjeći po lijevoj strani.

Ostavljeno je pitanje desne strane napada – dati je mladom Brunu Durdovu ukoliko ne bude spreman Abdoulie Sanyang Bamba ili možda probati s Yassineom Benrahouom koji je znao ranije igrati u toj ulozi kada se tražio veći posjed, no premalo su on i Leon Dajaku s momčadi nakon ostanka na Poljudu. Sigurno je da postoji i opcija s Rokasom Pukštasom na desnoj strani, u Puli se na toj poziciju našao u brojnim prilikama, ali ove sezone ga ne ide, sve opet ovisi o Livaji i njegovoj inspiraciji.

Za Gattusa bi bilo važno, kao i za Hajduk, ne izgubiti u petak kako bi utrka ostala još uvijek otvorena, jer potom u prvenstvu na domaćem terenu slijede dva na prvi pogled lakša suparnika (Gorica i Šibenik), a između toga još jedno veliko iskušenje, Jadranski derbi na Rujevici.

Prije toga će 17. rujna Bijeli gostovati u Grubišnom Poljud kod Bilogore '91 u Kupu gdje bi i sa pričuvnim kadrom trebali izboriti prolaz dalje.



Tagovi

HajdukGNK DinamoDerbiGennaro GattusoStadion MaksimirSergej JakirovićMarko LivajaIvan RakitićRokas PukštasIvan LučićAnthony KalikStipe BiukFilip KrovinovićHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti